Liposuction, belirli vücut bölgelerindeki yağ birikintilerini emmek için özel bir vakum veya özel enjektörler kullanarak yağı vücuttan uzaklaştıran cerrahi bir prosedürdür. Bu işlem kesinlikle kilo verme ameliyatı değildir. Vücudun diyet ve egzersize dirençli, hacmi artan yağ dokusunun atılmasıyla birlikte mevcut yağ hücrelerinin sayısı azaltılır.

Kimler Liposuction İçin Uygundur?

Cilt elastikiyeti iyi olanlar liposuction için en iyi adaylar haline gelir. Sürekli kilo alıp verme veya başka bir nedenle kırılan, esnekliği zayıflamış ciltler için işlem uygun değildir. Ağır egzersiz yapmasına rağmen hala kilo veremeyenler için mükemmel bir teknik olabilir. Belirli bölgelerde biriken ve eritilemeyen yağlarınız için en iyi çözüm olarak düşünebileceğiniz liposuction'ın faydaları gerçekten fazladır. Yıllarca süren egzersize rağmen karın bölgesindeki yağları kaybetmekte hala sorun yaşıyorsunuz. Bu sorun liposuction işlemi ile çözülebilir. Azerbaycan’da faaliyet gösteren İstanbul NS Klinika ile iletişime geçebilirsiniz.

Liposuction İşlemi Öncesi Yapılanlar

  İşlem yapılmadan önce hasta bilgilendirilmelidir. Aynı şekilde hasta, işlemden önce şeker hastalığı gibi sahip olabileceği herhangi bir hastalığı doktoruna söylemelidir. Operasyon sonrası herhangi bir sorundan kaçınmak çok önemlidir. Ameliyat olmak isteyen fakat sigara kullanan kişiler bazı komplikasyonlarla karşılaşabilirler. Bu nedenle sigara içenler işlemden önce sigarayı tamamen bırakmalıdır. Hasta, sağlık durumu mükemmel ise, işlemden birkaç saat önce hastaneye gelmelidir. Anestezi türü seçilirken operasyonun uygulanacağı yer ve yağ miktarı dikkate alınmalıdır. Lokal veya genel anestezi olabilirler. Genel anestezi uygulanmadan önce en az 8 saatlik açlık gerektirir. Ameliyattan önce son olarak gerekli testler yapılır ve değerlendirilir.

Liposuction Nasıl yapılır?

Sedasyon ile birlikte lokal anestezik kullanılması tercih edilir. Çok az sayıda yerde sadece lokal anestezi kullanılabilir. Vakum uygulanacak bölgelerin durumuna göre işlem bir ile beş saat arasında sürmektedir. Çoğu zaman kanül giriş deliklerini kapatmak için 1-2 dikiş atılır. Kanül delikleri kullanılırken, içinde biriken serumu boşaltmak için bazen özel, ince tüpler yerleştirmek de gerekir.

Liposuction İşlemi Sonrası Yapılması Gerekenler

İşlem sırasında sedasyon anestezisi kullanıldıysa kısa bir istirahatten sonra evinize gidebilirsiniz. Liposuction sonrası korseyi bir ay kadar giymelisiniz. Hemen ardından ve ilk gün verilen ilaçlar sayesinde çok fazla ağrı çekmezsiniz. Ertesi gün ve birkaç gün sonra ilaçlarla giderilebilecek rahatsızlıklar olabilir. Bir süre uyuşma, şişme ve hafif ağrı devam edebilir. Cildinizin ne kadar sıkı veya gevşek olduğuna bağlı olarak, ameliyattan sonra şişlik ve morarma olabilir. Beş ila altı gün içinde bu durum zirveye ulaşmış olur. Fakat yaklaşık bir hafta sonra şişlik azalmaya başlayacaktır. Ortalama bir ay sonra yeni görünümünüze kavuşabilirsiniz. Bir ay sonra cilt altında bir miktar sertlik olabilir ama bu sertlik genellikle üç ay içinde geçer. Son halinizi altı ay sonra gözlemleyebileceksiniz. Altı ay sonra vücut, içsel olarak yok ettiğimiz ancak çıkaramadığımız bu yağları emecek ve mükemmel bir görünüme kavuşacaksınız. Liposuction öncesi yaygın olarak "selülit" olarak adlandırılan dalgalanmalar, topaklar ve portakal kabuğu hatları gibi kusurlar azalabilir, hafifleyebilir, ancak tamamen yok olmaz.

Liposuction ile Ne Kadar Yağ Alınabiliyor?

Kişiye, kiloya ve uygulama yapılacak bölge sayısına göre değişmekle birlikte bir uygulamada maksimum 5-6 litre yağ alınmalıdır. 50 kg'lık bir insan için maksimum miktar 5 litre olabilirken, 100 kg'lık bir erkek rahatlıkla 6-7 litre aldırabilir. Bu nedenle, her kişi farklı bir doza ihtiyaç duyacaktır. Her hastanın izin verilen tam dozu aldırmasına gerek yoktur. Örneğin 2-3 litre karın bölgesi yağı yeterli olabilir ki bu 20-25 kilo verdiğiniz zamandan bile daha iyidir. Liposuction ameliyatı aşırıya kaçılırsa ve kilo verme tekniği olarak kullanılırsa bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

Yağ Alınan Bölgelerde Tekrar Yağ Birikmesi Yaşanır Mı?

Yağ hücrelerinin sayısı asla daha fazla büyüyemez. İnsanlar, belirli sayıda doğal yağ hücresi ile doğarlar. Kilo aldıkça yağ hücrelerinin sayısı artmaz ama hücre şekilleri artar. Örneğin 100 ünite yağ hücresinden sonra geriye 30-40 ünite yağ hücresi kalır. Kalan hücrelerde büyüyebilir, ancak 100 birim gibi olması için 10 ila 15 kilo almanız gerekir. Liposaksiya hakkında daha fazla detay almak için tıklayınız.