Berna SEVER-EGE TELGRAF- Uzm. Dr. Pınar Alarslan’ın sunduğu Sağlık Pınarı programının bu haftaki konuğu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Uzm.Dr. Meryem Özbaş Günay oldu. Günay ozon tedavisinin kullanım alanlarından, nasıl etkilere sahip olduğundan ve yararlarından bahsetti. Bahar yorgunluğu şikayeti ile çok fazla gelen hasta olduğunu belirten Günay, çok halsiz olduğunu, sabahları yataktan kalkamadığını söyleyen danışanlar için ideal tedavilerden birinin ozon tedavisi olduğunu belirtti.  Ozon tedavisinin 2014 yılında yayınlanan yönetmelik sonrası Sağlık Bakanlığı onaylı hekimlere sertifikalar verilerek bu tedavi yönteminin Türkiye’de başladığını belirten Günay, ozon tedavisinin bu tarihten sonra aktif bir şekilde kullanılmaya başlandığını ifade etti. [caption id="attachment_265825" align="alignnone" width="640"]saglikta-ozon-tedavisi-donemi saglikta-ozon-tedavisi-donemi[/caption]

DEVLET HASTANELERİNDE YAYGINLAŞIYOR

Ozon tedavisinin genelde özel hastanelerde görüldüğünü belirten Pınar Alarslan’a cevap olarak, bazı üniversite hastanelerinde ozon üniteleri kurulmaya başlandığını söyleyen Günay, “Bu alanda çok fazla bilimsel çalışma var ve bu tedavi yöntemi sonrası güzel sonuçlar elde ediliyor. Yan etkisi olmayan ve doğal bir tedavi aynı zamanda bazı hastalıklar içinde olmazsa olmaz bir tedavi yöntemi olan Ozon tedavisi için ülkemizde devlet hastanelerinde de giderek yaygınlaşacağını düşünüyorum” dedi.

OZON TEDAVİSİ HERKESE UYGULANAMAZ

Ozon tedavisinin hangi zamanlarda kullanılmaması gerektiği konusuna açıklık getiren Günay, “Eğer kişinin kontrolsüz bir hipertiroidi varsa, 13 yaş ve altıysanız, yakın zamanda kalp krizi geçirmiş kişilerde kullanmıyoruz. Ayrıca gebelikte de kullanılmaması gerekmektedir” diyerek bu durumlarda olan kişilerin ozon kullanmamaya mutlaka dikkat etmesini söyledi.

KULLANIM AMACINA GÖRE YÖNTEM FARKLILIK GÖSTERİYOR

Ozon tedavisinin yöntemlerinden bahseden Günay, damardan kişinin kanını alıp ozonla karıştırıp kendisine geri vermeye majör ozon tedavisi denildiğini söyledi. Bir de minör tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Günay, “Bir diğer yöntem ise minör tedavi yöntemi. Bir de torbalama ozon dediğimiz bir yöntem var. Bunu özellikle yaralanmalarda kullanıyoruz. Ozon mikroplara karşı çok etkili aynı zamanda hücre yenileyici olduğundan dolayı torbalama yöntemiyle yara iyileşmesini sağlamış oluyoruz. Ozonun aynı zamanda güzellik amaçlı kullanıldığını ifade eden Günay, yağları eritmede, saçlarda hücre yenilenmesi yöntemlerinde sıkça kullanıldığını da belirtti.

MUTLAKA HEKİM KONTROLÜNDE UYGULANMALI

Ozon tedavisinin sadece hekim kontrolünde yapılması gerektiğini vurgulayan Günay, ozonun kullanım doz kısmının çok kritik olduğunu ve doktor kontrolü olmadan kullanılmaması gerektiğini söyledi. Sağlık bakanlığı ruhsatı olmayan kimsenin bunu uygulamayacağını da sözlerine ekledi hastaların mutlaka buna dikkat etmesi gerektiğini canlı yayında belirtti.  

HEM FİZİK TEDAVİ HEM CİLT HASTALIKLARINDA ÇOK ETKİLİ

Fizik tedavi alanında da ozonun kullanıldığını söyleyen Günay, hastalığın çeşidine göre ya lokal ya da genel olarak kullanılabileceğini belirtti. Günay, “romatizmal hastalıklarda kullanılabilir, iltihaplı romatizmalarda kullanılabilir ve bunlarda sistematik yolla bunu uygulayabiliriz. Menisküs tedavilerinde de sıkça kullanılabilir.” dedi. Cilt hastalıklarında ozonun direkt olarak cilde enjeksiyon yoluyla verilebildiğini belirten Günay, ciltteki lekelerin, aknelerin yok olmasını ozonla sağlayabildiklerini söyledi. Ozonlu suyla yüz yıkama konusuna da değinen Günay, hücre yenileme konusunda çok faydalı bir yöntem olduğunu da sözlerine ekledi.  

SEANSLAR YİRMİ DAKİKA

Ozon tedavisi seanslarına da değinen Günay, seans sayısının kişiye göre değiştiğini belirtti. Günay, ideal olanın on seans olduğunu ve bu on seansın haftada bir ya da iki uygulanabileceğini belirtti. Daha sonraki seansların hatırlatma seansı olarak yapılabileceğini söyledi. Uygulama süresinden de bahseden Günay, “En fazla yirmi dakika sürüyor. Çok uzun sürmüyor ve yirmi dakika da işlemler tamamlanıyor” dedi.