Buğra TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- İzmir’de son süreçte gribal enfeksiyon vakalarında artış meydana geldi. Ağır seyreden vakalar sonrası kafalara “Kovid kabusu geri mi geldi?” soruları oluştu. Konuyla ilgili İzmir Tabip Odası’ndan açıklama geldi. Mart ayıyla beraber artan grip salgınının mevsimsel bir süreç olduğunu aktarırken, "Kendi olağan seyrinde bir enfeksiyon süreci var. Nisanla beraber bu durumda bir azalma bekliyoruz. Etkenlerin değiştiğini de görüyoruz, bazı virüsler görülmezken grip virüsleri görülmeye devam ediyor" açıklamalarında bulundu.

"İKİSİNİ AYIRT ETMEK GÜÇ"

Üst solunum yolu enfeksiyonları hastalıklarının birbirlerinden ayırt etmelerinin güç olduğunu vurgulayan Ayhan, "Bu salgına Kovid diyemeyiz" dedi. Aynı zamanda Kovid vakalarının da seyrini aktaran Ayhan, "Vakalar oldukça azaldı ve bu konuda yoğun bir aşılama gerçekleştirildi. Çoğu vaka hafif seyrediyor. Diğer etkenlere göre Kovid vakasını daha az görüyoruz. Ya da tektik yaptırılmadığı için olanları göremiyoruz. Solunum yolu enfeksiyonu dediğimiz zaman Kovid de grip de aynı bulgularla geliyor. Bulgu bazında ikisini ayırt etmek güç" ifadelerini kullandı.

"BASİT ÖNLEMLER YETERİNCE KORUYUCU"

Hastalıkların geçiş sürecinde kişisel önlemlere dikkat etmek gerektiğini aktaran Ayhan, maske kullanımına parmak bastı. Aynan şu ifadeleri kullandı: "Kovid döneminde yoğun bir maske kullanımı mevcuttu şu an için maske kullanımı tamamen kalktı diyebiliriz. Bu durumda hastalıkların bulaşma riski daha yüksek oluyor. Özellikle toplu taşıma gibi kalabalık ortamlarda, hasta kişilerin maske kullanması çok önemli. Semptomları bulunan kişilerin bu sorumluluğu üstlenmeleri gerekiyor. Duyarlılığı olan, farklı hastalıkları bulunan kişilerin de kendilerini dış etkenlerden korumak adına maske kullanması önemli. Kovid döneminde aldığımız basit önlemler, yeterince koruyucu olacaktır."

AŞI BİLİNCİ

Alınan önlemlerle birlikte, aşı bilincinin de değişmesinin ve gelişmesinin gerektiğini belirten Ayhan, "Sağlıklı, yeterli gıdaya erişerek vücut direncinizi düşürmeyecek şekilde beslenmeye devam etmek gerekli. Ekstra vitaminlere yönelmek yerine, üst solunum risklerine karşı zamanında yapılacak grip ve zatürre gibi aşılara yönelik bilinçli olmalıyız. Özellikle belli yaş gruplarında Ulusal Aşı Programları takvimleriyle uygulanması gerekiyor" diye konuştu.