BERNA SEVER/EGE TELGRAF- Op. Dr. Hüseyin Ceyberi, Ege Telgraf Web TV canlı yayınına katıldı, Her Şey Sizin İçin programında sunucu Seher Onay’ın sorularını yanıtladı. Kanserin değil, teşhiste geç kalmanın ölümlere neden olduğunun altını çizen Ceyberi, farkındalığın önemine dikkati çekti. Kanser tedavisinde istenen bir noktaya gelindiğini belirten Op. Dr. Ceyberi, 1-7 Nisan Kanser Haftası’Na özel farkındalığın önemini vurguladı.

ÖNLEMENİN İKİ YOLU VAR

Kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerinden birinin rahim ağzı kanseri olduğunu belirten Ceyberi, “Rahim ağzı kanserini önlemenin iki yolu var: İlki, düzenli kontrole gidilmesi, smear testi ve human papilloma virüs (HPV) taraması. İkincisi ise aşı. Bu hastalıkla mücadele eden kişiler, son 10 yıldır kontrole hiç gitmemiş kişiler. Özellikle 20’li yaşlardan itibaren cinsel hayatları aktif olan kadınların mutlaka smear testi yaptırmalarını öneriyoruz. Dünya Sağlık Örgütü bu testlerin üç yılda bir yapılması gerektiği görüşünde. 30 yaşından itibaren smear testiyle beraber, HPV taraması yapılmasını savunuyoruz” diye belirtti. Rahim ağzı kanserinin masum bir kanser türü olmadığının altını çizen Ceyberi, rahim ağzı kanseri olan her iki kişiden birinin hayatını kaybettiğini bu sebeple kanseri önlemek adına kontrollerin şart olduğunu vurguladı.

DEVLET KARŞILAMIYOR

HPV aşısının kadınlar için hayati önem taşıdığını ve etkili bir koruma yöntemi olduğunu belirten Ceyberi, “Ekonomik durumunuz el veriyorsa HPV aşısını mutlaka yaptırın. Bu aşı altı ayda bir olarak iki kere yapılıyor. Ömür boyu koruyuculuğu olan bir aşı. Maliyetleri yüksek gelebiliyor ama karşılığında bir hayat satın alıyorsunuz” açıklamalarında bulundu.        
Editör: TE Bilisim