Nihat AK/EGE TELGRAF- On bir ayın sultanı Ramazan ayının tamamlanmasına sayılı saatler kaldı. Yarın Ramazan Bayramı idrak edilecek. Bayram küslerin barıştığı, insanların bir araya geldiği, toplumun bayramlaşma sayesinde kaynaştığı ve insani ilişkilerin geliştiği bir dönem olacak. Korona virüsün hünüz bitmediğine dikkati çeken uzmanlar Ramazan Bayramı uyarıları yaptı. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Dünyayı kasıp kavuran korona virüs eskisi kadar konuşulmuyor ve gündemde değil. Eskisi kadar konuşulmuyor olması gündemin alt maddelerine düşmüş olması bu hastalığın tamamıyla bittiği algısını oluşturmasın. Çünkü salgın bitmedi. Ama ölümcül bir hastalık olmaktan ziyade olağan bir kış viral enfeksiyon şeklinde seyrediyor. Zaman zaman ağır seyreden vakalarla da karşılaşılabiliyor. Halen kış enfeksiyonlarının devam ettiğini biliyoruz. Ramazan Bayramı insanların daha yoğun şekilde bir araya geldiği zaman dilimi olacak. Yurttaşlarımızın önceki bayramlarda olduğu gibi dikkatli olmasında fayda var” dedi.

KIŞ ENFEKSİYONLARI

Kış mevsimi viral enfeksiyonlarının aynen devam ettiğini belirten Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Kış enfeksiyonları henüz dönemini tamamlamadı. Gerek hastalık olarak gerek iş gücü kaybı olarak ciddi sorunlara yol açmaya devam ediyor. Kış viral enfeksiyonları da aynen devam ediyor. Toplumda 200'den fazla farklı virüs türü kış hastalıkları ile ilişkilidir. Öksürük ve hapşırma yoluyla hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak yüzeylere bulaşabilir. Virüsü taşıyan havadaki damlacıkların solunması veya yutulması yada enfekte burun akıntısına bulaşmış nesnelerle temas edilmesi ile virüs vücuda alınır. Virüsler çevrede uzun süre yaşayabilirler. Virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra eller ağıza, gözlere veya buruna sürülürse virüs bulaşır. Hastalığın yakın temastaki kişilere bulaşma riski daha fazladır” diye konuştu.

‘HAFİFE ALMAYIN’

Özellikle yaşlı kişilerin korunması açısından bayramlaşmalarda dikkatli olunması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Kaynak, “Bu bayramda da maske ve mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor. Ulaşım araçları içeresinde insanlarla dip dibe kaldığımız mesafeyi muhafaz edemediğimiz yerlerde mutlaka maskenin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bu gibi bayram dönemlerinde havanın da iyi olacağını da düşünürlerse mesafeyi koruyamadıkları yerlerde maske , mümkünse mesafe elbette hijyen buna herzaman dikkat edilmesi gerekiyor. Bunu birbirimizi ve özellikle büyüklerimizi korumak adına söylüyorum. Onlarla bayramlaşmaya gidiyorsak bile fazla temas etmeden bayramlaşmak daha uygun olur. Bu hastalıktan da en çok etkilenen grup yaşlılarımız. Kovid-19 pozitif olan veya pozitif olduğunu bilmeden mevsimsel grip semptomları gösterenlerin kendilerini ve etrafındakileri korumaları açısından kalabalık ortamlara girmemeleri, maske takmaları önemli. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif halsizlik, ateş gibi semptomları hafife almak, 'aslında ben Kovid-19 değilim' demek doğru bir yaklaşım değil" şeklinde konuştu.