Ahmet Buğra Tokmakoğlu / EGE TELGRAF- Uzm. Dr. Pınar Alarslan ile Sağlık Pınarı’nın bu haftaki konuğu Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, ‘Omurga sağlığı’ hakkında açıklamalarda bulundu. Omurganın vücudun en önemli parçası olduğunu söyleyerek açıklamalarına başlayan Op. Dr. Yılmaz, ¨Kafatası ile leğen kemiği arasında bizim dik durmamızı sağlayan kemikler ordusu şeklinde dizilime omurga diyoruz. Fiziksel olarak ayakta durmamızı ve hareket etmemizi sağlıyor¨ dedi. Vücudumuzun temelini omurga sağlığının etkilediğine de dikkati çeken Yılmaz, sürekli değişen dünya düzeninde hayatın hızlı hareketleri ve her şeye çabasız ulaşılması nedeniyle tembelliğin arttığını, yeteri kadar hareket etmediğimizi ve bunun kas sistemimizi etkilediği ve aynı zamanda omurga şeklimizi kötü yönde etkilediğinin altını çizdi. Ayrıca Yılmaz, kısıtlı hareketler nedeniyle alınan kiloların omurga sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

‘DOĞRU BİLE OTURMUYORUZ’

Yılmaz, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: ¨Özellikle masa başında mesai yapan vatandaşımız doğru oturmuyor. Doğru pozisyonda oturmamak kas postürünü çok önemli ölçüde değiştiriyor bu da bizim omurga sağlığımızı kötü yönde etki ediyor. Oturduğumuz zaman ayak bileği diz ve kalçamız tam 90 derecelik açı ile durmalı. Masa boyunun göğsümüzden birkaç santim aşağıda olması gerekirken eğer masa çok aşağıdaysa kambur bir pozisyon oluşturacağı için yine bu durum omurga sağlığını bozuyor.¨

‘DÜZENLİ SPORLA DÜZELMEK MÜMKÜN’

Düzenli sporun önemine de vurgu yapan Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, ¨Bu bahsettiğimiz spor gece ve gündüz spor salonunda çalışmak değil. Düzenli ve basit yürüyüşle bile omurgamızdaki gelişimi kendimiz de gözle görebiliriz. Basit yürüyüşle bile omurgamızın dikleştiğini rahatlıkla fark edebiliriz¨ dedi.

‘İNTERNETTE SATILAN KORSELERE DİKKAT!’

İnternette satılan korseler hakkında da açıklamalarda bulunan Op. Dr. Yılmaz, ¨İnternette görüyorum duruşu düzelmek için korseler satılıyor. Çok fazla danışanımız da bizlere bunları kullansak olur mu diye soruyor. Asla kullanılmaması gerekiyor diyorum Korse kullanmak kaslarımız zayıflatıldığı için asla korse kullanmalarını doğru bulmuyoruz biz kasları maksimum düzeyde hareket ettirmek istiyoruz kasları zayıflatmak değil¨ diye konuştu.