A. BUĞRA TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- İzmirlilerin vazgeçilmez tatil merkezlerinden biri olan Foça, büyük şehirlerden Ege kasabalarına hızlanan göçten en çok etkilenen yerlerden biri. İzmir Körfezi’nin kuzeyinde, irili ufaklı koylarla çevrili olan Foça, özellikle yaz aylarında ziyaretçi rekoru kırıyor. İzmir kent merkezinden 1 saat gibi bir sürede ulaşılabilen Foça, Ege Denizi’nin maviliğini sonuna kadar hissedebileceğiniz, tertemiz havası ve güler yüzlü sakinleriyle yılın her mevsimi ziyaret edebileceğiniz huzurlu bir durak. İzmirlilerin hafta sonları denize girmek, balık ekmek yemek, tekne turu yapmak ya da şirin sokaklarında yürümek için tercih ettiği Foça, Rum mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz taş evleriyle de muhteşem fotoğraf karelerine hayat veriyor. MÖ 9. yüzyılda Yunanistan ana karasından gelen İyonlar tarafından kurulan Foça’nın o dönemki ismi Phokai. Foça çevresindeki siren kayalıklarında yaşayan Akdeniz foklarından ismini alan ilçenin sembolü olarak kabul edilen foku belediye logosundan sokaklardaki süslemelere kadar birçok noktada görmek mümkün. Antik dönemlerde denizcilikteki başarısıyla tanınan Phokai, İyon medeniyetinin gelişmesinde de öncü bir role sahip olmuş. Fransa ve İspanya kıyılarına uzanan kolonicilikle meşgul olan Foçalıların dünyada kurduğu koloniler arasında dünyanın en gelişmiş kentleri de bulunuyor. İtalya’da Elea, Karadeniz’de Amysos (Samsun), Çanakkale Boğazı’ndaki Lampsakos (Lapseki), Midilli Adası’nda Methymna (Molivos), Korsika Adası’nda Alalia, Fransa’da Massalia (Marsilya) ve İspanya’da Emporion kentleri Foçalılar tarafından kurulan kentler arasında.

FOÇA GEZİLECEK YERLER

Eski Foça: Foça ilçe merkezi Foça’nın ve İzmir’in yerlileri tarafından ‘Eski Foça’ olarak biliniyor. Eski Foça, Foça’ya gelenlerin uğrak noktası. Foça Belediyesi’nin önündeki balıkçı heykelinden başlayarak balığa çıkan balıkçı tekneleri, sokak kedileri ve pelikanlarıyla Eski Foça, aradığınız huzuru bulmanıza yardımcı olacak. Foçalıların Küçük Deniz dediği koyun çevresinde Foça’nın farklı noktalarına tekne turları düzenliyor. Sahil şeridi boyunca uzanan balık restoranları, dondurmacılar, kafeler ve banklarda zaman geçirip Ege Denizi’nin maviliğine doyabilirsiniz. Foça Belediyesi’nin önündeki meydanda pazar günleri kurulan Yeryüzü Pazarı ise Slow Food akımının temsilcisi. Tamamen doğal koşullarda üretim yapan yerel üreticilerin ürünlerini sattığı pazaryeri Foça’ya gelmişken mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. Yeni Foça: Foça ilçe merkezine 20 kilometre mesafedeki Yeni Foça, daha çok yazlık sitelerin olduğu, çok daha yeni bir yerleşim bölgesi. Sahil şeridi, yelken eğitimleri, rüzgar sörfü eğitimleri ve kendine has dokusuyla Yeni Foça, Eski Foça’dan sonra bölgede ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri. Eski Foça’dan Yeni Foça’ya giden güzergâh üzerinde onlarca sakin ve sessiz koy var. Bu koylardan birinde mola verip yeşille mavinin buluşmasına tanık olabilirsiniz. Kozbeyli Köyü: Kozbeyli Köyü, Foça’nın tarihi ve kültürel değerlerini korumayı başarmış noktalarından biri. Tarihi geçmişi Cenevizlilere uzanan Kozbeyli, dibek kahvesi ile meşhur. Köy meydanında yer alan Şakir’in Kahvesi, dibek kahvesi için uğranması gereken yerler arasında. Kozbeyli birkaç butik otel ile Foça çevresinde konaklama alternatifi açısından da aklınızda olsun.

NASIL GİDİLİR?

Foça’ya en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Havalimanı ile Foça arasındaki mesafe 90 kilometre. Havalimanından Foça’ya ulaşmak için İZBAN (banliyö tren), otobüs ve araç kiralama seçenekleri bulunuyor. Kent merkezinden İZBAN treni ile Foça’ya en yakın durak olan Hatundere İstasyonu’na gelip, istasyondan kalkan İZTAŞIT otobüsleriyle Foça’ya ulaşılabiliyor. Kuzey Ege Otoyolu’nun inşasından sonra Foça’ya ulaşım imkanları kolaylaştı. Özel araçla Menemen’den sonra gelen Foça kavşağından çıkıp yarım saat içerisinde Eski Foça’ya ulaşabiliyorsunuz.