Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Ege Telgraf Web TV’nin canlı yayın konuğu oldu. Gündem Özel programında İsmail Kazım Erkmen’in gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Doğruyol, “Kamu gelirlerinde denge sağlanmalı. Bir şey yapılmazsa kamuda sağlık sistemi kaliteli hizmet sunamayacak” mesajı verdi. Günümüzde devlet memurlarının ve sağlık çalışanlarının ekonomik olarak sıkıntılar yaşadığını belirterek açıklamalarına başlayan Başkan Doğruyol, “Yılbaşı itibariyle asgari ücrete yüzde 21,56 zam yapıldı. Hastanelerde çalışan arkadaşlarımıza yüzde 18, memurlarımıza ise yüzde 12 zam yapıldı. Burada bir adaletin olması lazım. Sağlık çalışanı ve memurlarımızın maaşları çok aşağıda kaldı. Devlet memuru sonuçta devleti temsil eder. Onun için devlet memuru ekonomik olarak belirli bir seviyede olması gerekir. Devlet memurunu ekonomik olarak belirli bir seviyede tutmazsanız memurun şahsında devletin otoritesi sarsılır. Bugün geldiğimiz noktada asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruş. 15’inci dereceden göreve başlayan yeni memurların maaşı şu anda asgari ücretin altında, bu uygun değil. 2021 yılı başında bir asgari ücretli 381 dolar alırken bugün itibariyle 280 dolar alıyor; 101 doları gitmiş... 2001 ekonomik krizinde bile memurların maaşı enflasyon artı 2 puan huzur hakkı olarak hesaplanırdı. Şu anda baktığımızda maalesef ki devlet memurlarımız ekonomik olarak çok büyük kayıplara uğradı. Sadece 2010 yılından 2021 yılına kadar reel olarak aldıkları maaş yüzde 50 düştü. Devlet memurları olarak enflasyonun çok altında aldık, maaşımız da gün geçtikçe erimeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

‘HELALLEŞEBİLİRDİK’

“Pandemi döneminde herkes ‘Hakkınız ödenmez’ diye sloganlar attı, cidden hakkımızı ödemediler” diyerek açıklamalarını sürdüren Doğruyol, şu ifadeleri kullandı: “Sağlık çalışanlarını pandeminin ilk zamanlarında alkışlıyorlardı. Evet, takdir görmek güzel bir şey... Elbette vatandaşlarımıza ve devletimize teşekkür ediyoruz ama üç gün alkışlama ile bu işler bitmiyor. İlk zamanlarda sağlık çalışanlarımız yurtlarda, otellerde kaldı. Aylarca çocuklarını göremeyen arkadaşlarımız oldu. Saatlerce o koruyucu tulumların içinde kaldılar. Bunların haklarını hiçbir şey ödeyemez ama en azından ekonomik olarak destek yapılsaydı çok daha rahatlanırdı. Bakanlık zaman zaman kısmen destek çıkmaya çalıştı ama en azından helalleşebilirdik... Herkesin hakkını teslim etmek lazım.”

‘DENGESİZLİK VAR’

Son zamanlarda 8 binin üzerinde doktorun kamudan istifa ederek özelleşmeyi ya da yurt dışına gitmeyi seçtiğini de sözlerine ekleyen Doğruyol, “Çünkü ortada bir dengesizlik var. Bunun arka planında belki de 3 ila 4 yıl sonra kamuda mesleğinde iyi olan doktor bulmak gerçekten çok zor olacak. Bu sefer vatandaş özel hastaneleri tercih etmek zorunda kalacak. Belki de planlanan bu, bilemiyoruz. Bir uzman doktor kamuda çalışırken bin lira maaş alıyorsa, özel hastaneye gittiğinde 2 bin lira alıyor. Özeldeki yüzde yüz maaş artışına karşın bir şekilde planlama yapılmalı. Ya devlet elinden maaşlar o seviyeye çıkarılmalı ya da özeldeki doktor ücretini aşağıya çekilmeli. Bir şey yapılmazsa kamuda sağlık sistemi kaliteli hizmet sunamayacak” diye konuştu. Yağmur Daştan / Özel Haber