Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi'nin ameliyat hanesine, hastane yönetimince takılan kamera itirazlara yol açıyor. İddiaya göre ameliyathane girişine yerleştirilen kamera hastalar tarafından yoğun şekilde şikayet ediliyor. Özel alanı ihlal ettiği gerekçesiyle gelen bu şikayetler çok artınca hastanenin anestezi teknisyeni Akın Şeker cihazın yönünü değiştirdi. Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, Şeker’in bu hareketinden dolayı savunma yazmak zorunda bırakıldığını ve kınama cezası aldığını öne sürerek söz konusu kameranın hasta ve çalışanların mahrem alanını ihlal ettiğini savundu. Doğruyol, Temsilcileri Akın Şeker'in mevzuata uygun olmadığı için kameranın yönünü ters çevirdiğini ifade etti. Özel ya da devlet hastanelerinin de görüntüleme hizmetleri ile ilgili yönetmeliğine göre kameraların yalnızca kamuya açık alanlara konulabileceğini söyleyen Başkan, “Mevzuata göre ses kaydetmek bile yasak. Hastane acil servisindeki bekleme alanına ya da kantin veya polikliniklerin önüne konulabilir. Ancak doktor ile hastanın birebir bulunduğu yere kamera konulamaz. Bu hastanede ameliyathanenin şifreli kapıdan sonraki koridoru görüntüleyen bölümüne kamera yerleştirilmiş. Oysa ki ameliyathane de mahrem alanlarından biridir. Çünkü ameliyata girecek hasta normal kıyafetleriyle giremez, ameliyat önlüğü giyer" diye konuştu.

‘BAŞKA YERDE GÖREMEZSİNİZ’

Mevzuata uygun olmayan şekilde yerleştirilen görüntüleme hizmetlerinin hem çalışanların hem de hastaların mahremiyetini ihlal ettiğini dile getiren Ahmet Doğruyol, ortak kullanım alanlarında kamera kaydı alınabileceğini ve ameliyathane ile hasta muayene odalarının bu çerçevede yer almadığını belirterek şunları söyledi: "Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından devlet hastanelerinde kamuya açık, herkesin izne tabi olmaksızın rahatlıkla girip çıkabileceği bina giriş ve çıkışı, koridor gibi alanların müşterek olduğuna dikkat çekilmiş olup hukuken korunacak gizliliği ve sırrı olmayan bu alanlarda güvenlik gerekçesiyle kamera sistemi kurulmasına mani olmadığı bildirilmiştir. Diğer hastanelerde ameliyathanede kamera göremezsiniz. Bir kadın hastanın ameliyattan çıktığında üstünün açılması söz konusu olabilir. Orada görevli teknisyen, mevzuata uygun olmadığı için kameranın yönünü ters çevirmiş. İdare de kınama cezası vermiş."

‘ADLİ OLAY OLMAZ’

Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar bölümünde aleni olmayan konuşma ve görüntüleri izinsiz kaydedenler hakkında müeyyideler öngörüldüğünü ifade etti. Son dönemde hastanelerde yaşanan istenmeyen şiddet olaylarla ilgili bazı önlemler alındığını da anlatan Doğruyol, "Bu tür şiddet olayları genelde hastane acilleri ve 112'lerde yaşanıyor. Ameliyathane içinde her hangi bir adli vaka yaşanma ihtimali çok düşüktür. Ameliyathanenin mahrem alanı olmasından dolayı oraya kamera konulmasının izah edilebilir bir durum olduğunu düşünmüyorum" dedi. Utkucan Akkaş / Özel Haber