Dünyayı kasıp kavuran Türkiye’de binin üzerinde vatandaşın ölümüne yol açan korona virüs salgını havaların ısınmasıyla birlikte ‘Etkisini yitirecek mi, karantinadan ne zaman kurtulacağız’ soruları cevap bekliyor. Uzmanlar vatandaşların rehavete kapılmaması ve tedbiri elden bırakmamaları için hayati uyarılarda bulundu. Ege Telgraf'ın sorularını yanıtlayan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı, özellikle son günlerde halk arasında sıcaklıkların artmasıyla birlikte etkisini yitireceğine inanılan korona virüsün seyri ve alınması gereken tedbirleri paylaştı.

‘MEVSİMLE İLGİSİ YOK’

Dr. Lütfi Çamlı, korona virüs salgının mevsim koşullarıyla bir ilişkisinin bulunmadığına dikkati çekerek, “Böyle bir durum söz konusu değil. Başlangıçta böyle bir inanış vardı ancak havaların ısınmasıyla birlikte bu virüs kaybolacak diye bir kesinlik yok. Çünkü Güney Yarımküre’de de bu hastalık var. Yani, virüs kaybolacak diye bir garanti yok. Genelde bu viral; yani gribal enfeksiyonlarda salgınların havaların ısınması ve belli bir dereceye gelmesiyle kaybolması elbette beklenir. Ama korona virüste böyle olacak diye bir kesinlikten bahsedemeyiz. Aldığımız tüm tedbirleri sürdürmek zorundayız. Havalar ısınınca bu enfeksiyon geriler yargısı kesinlikle yanlıştır. Havalar ısındı diye vatandaşların kendilerini parklara, bahçelere, deniz kenarlarına atması çok yanlış bir tutumdur. Bizde kış iken Güney Yarımküre’deki ülkelerde mevsim yaz. Latin Amerika’da bu virüs görülmeye devam ediyor. Bu durumdan ötürü bizde de yaz mevsimi geldiğinde virüs vakalarının biteceğini söyleyemeyiz" dedi.

‘TEDBİRE DEVAM’

Dr. Çamlı, enfeksiyon riskinin halen sürdüğünün altını çizerek şunlar söyledi; “İzolasyon ve karantinanın ciddi şekilde uygulanması ve hijyen tedbirlerinin sürdürülmesi gerekiyor. Sönümlenme bu şekilde olacak. Tüm dünyada da böyle… Kamuoyunda eylülde, ekimde biteceğine dair söylemleri konuşmak doğru değil. Burada önemli olan bizim bu konuda göstereceğimiz çabadır. Ülkeyi yönetenlerin ve sağlık alanında yetkililerinin zamanında ve doğru kararları almaları, alınan bu kararların yurttaşlar tarafından harfiyen yerine getirilmeleri lazım. Hafta sonu bir sokağa çıkma yasağı uygulandı. Ancak duyurunun yapılmasıyla birlikte, yasak başlamadan iki saat öncesinde marketlere hücum oldu. Tüm emekler boşa gitti. Zamanında ve doğru kararlar almanız ve bunu da doğru şekilde uygulamanız gerekiyor. Dünyada bazı ülkeler bu konuda çok başarılı. Hasta sayısı az, ölüm oranları düşük. Bazılarında da durum bunun tam tersi ve ölüm oranları yüksek. Aynı mikrop ama ülkeler arasında meseleye yaklaşımlar, alınan tedbirler ve bunların uygulanmasında birtakım farklılıklar var. Örneğin Uzakdoğu’da Çin bu virüsten kırılırken, bir Singapur ya da bir Güney Kore o derecede etkilenmedi. Zamanında doğru politikaların uygulanmasıyla bu salgını en az hasarla atlatabiliyorlar. Ama yapılan hatalar bu mücadeleyi tehlikeye atabiliyor."

YA AŞININ ZAMANI?

Dr. Çamlı ayrıca virüsün olası bitiş tarihiyle ilgili tartışmaları da doğru bulmadığını belirterek, “Bu mücadeleyi zamana yaymalıyız. Bunun dışında aşı ekimde gelecek, haziranda bulunacak gibi tartışmalar hep spekülatif şeylerdir. Tepe noktasına bir hafta sonra mı çıkar, on gün sonra mı çıkar soruları birer tahminden öteye gitmiyor. Aşının böylesine erken dönemde ortaya çıkması henüz mümkün değil. Aşının prosedürü zaten böyle değil. Bir ayda, iki ayda ya da altı ayda bulunan bir tedavi değil. Bir yılı bulabilir, dokuz ay sonra da çıkabilir. Ama kesin bir süre vermek sadece spekülasyondur. Sonuçta bu bir bilimsel çalışma. Bunun aşamaları var, sonuçları var, olası yan etkiler var, bir sürü faktör var. Dolayısıyla hemen öyle bugünden yarına olmayacağını bilmeliyiz. Bir ay sonra, bir yıl sonra, iki yıl sonra, bunların hepsi birer ihtimal ve olabilir. Bu olayda mesele sabretmek değil. Bizim yapmamız gereken tüm tedbirlere uymak. İzolasyon ve evde kalma konusunda evet, sabretmek gerekiyor ama hijyenik tedbirlere, sosyal mesafe kuralına uymalı, maske takmaya dikkat etmeliyiz. Bugün halen semt pazarları kalabalıksa, insanlar halen maskesiz dolaşıyorsa, hala dışarıda zorunlu olmadığı halde dolaşan insanlar çoğunluktaysa, bu salgın kolay kolay bitmez" diye konuştu. Erman Şentürk / Özel Haber