SAFANUR ÖZTÜRK-EGE TELGRAF- Sokak hayvanlarına yapılan şiddetin cezai yaptırımlarının yetersiz olması bu konuda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını isyan ettirdi. HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder ile Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER) Başkanı Fevziye Kanat Özkan, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü öncesi, çözüme kavuşması gereken sorunlara değindi. Sokak hayvanlarının yeteri kadar değeri ve hizmeti göremediklerini belirten Önder ve Özkan, hayvan hakları yasasının acil yürürlüğe girmesine dair çağrıda bulundu.

Edremit Belediyesi Ali Ekber Çiçek’i andı Edremit Belediyesi Ali Ekber Çiçek’i andı

1C30Ddc7 9095 4344 9Cba C9A2Eb93E207

‘ADETA ÖLÜM KAMPI’

Barınaktaki hayvanların yaşam kalitelerinin olmadığını savunan SEHAYDER Başkanı Fevziye Kanat Özkan, “Barınaklara hapsettiğimiz hayvanların refahları sağlanmıyor. Sokakta yaşayan hayvanların düzenini sağlamak için bizim gibi dernekler kuruluyor. Bu konuda yerel yönetimlerin ve merkezi idarenin görevini yerine getirmesi gerekiyor. Ülkemizde bulunan bin 380 belediyenin 235’inde hayvan bakımevi var. Bunların yaklaşık sadece otuz beş tanesi amacına uygun çalışıyordur. Tabii bu yerler de STK’ların ve gönüllülerin oluşturduğu alanlar. Geriye kalan yerler adeta ‘ölüm kampı’ diyebiliriz. Hayvanların yaşam koşullarına uygun yapılmadığı gibi her yer betondan oluşuyor. Biz, böyle barınaklara karşıyız. Son zamanlarda bu hayvanlar için büyük bir doğal yaşam parkı yapılacağı söylendi. Daha barınaklardaki hayvanlara güzel koşullar altında bakılamıyorken böyle vaatler verilmesini doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

‘CAYDIRICI CEZA ŞART’

Sokak hayvanlarına uygulanan şiddetin, cezai yaptırımın olmamasından kaynaklandığını vurgulayan Özkan, “Biri, bir kediyi 6 dakika boyunca tekmeleyerek öldürüyorsa bu adam serbest kalmamalı. Bu tarz kişiler insanlar için de büyük risk teşkil ediyor. Yirmi yıl önce 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çıktı ama maalesef uygulanmıyor. Dönemin yönetimi, bu kanunu denetleseydi bugün sokak hayvanlarına dair böyle sorunlarla karşılaşmayacaktık. Caydırıcı bir ceza uygulanmadığı için hayvanlara şiddet edenlerin sayısı da artıyor. Caydırıcı bir ceza şart. Maalesef hayvanlara büyük kin güdülüyor. Kendinden daha güçsüz bir canlıya zulmetmek insanlık dışı bir davranış. Eğer bir insanda vicdan, merhamet yoksa yapacak bir şey kalmıyor” dedi.

088Fca7F E16D 408A 8Bfd D1Ebd2569239

‘SİSTEM DEĞİŞMELİ’

Sokak hayvanlarının belediyenin sorumluluğunda olduğunu ancak bu konuda yeterli özeni göstermediklerini ileri süren HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Önder, “Hangi belediye sokak hayvanlarını besliyor? Biz gönüllüler olmasa hayvanlar aç ve susuz kalır. Eksikler ancak gönüllüler, STK’lar ve belediye iş birliği ile çözülür. Türkiye’deki hayvan barınakları yeterli sayıda değil. Bin üç yüz civarı belediye var ama en fazla iki yüz hayvan bakımevi var. Geliştirmek için vicdanlı yöneticilerin olması lazım. Bakanlığın verdiği ödeneğin bakımevlerinde kullanılması gerekli. Geçici bakımevi açmayan belediyelerin de cezalandırılması şart” dedi. Hayvanlara uygulanan şiddetin yaptırımlarını yeterli bulmadığını vurgulayan Önder, “Eros kedide gördüğümüz gibi bir vatandaş 6 dakika boyunca kediye işkence uyguluyor. Her celsede duruşmaya geldiği için iyi halden beraat ediyor. Ceza sisteminin kanunla bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Hatta yurt dışından örnek alınarak bir ceza sistemi uygulanmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ege TelgrafMuhabir: Safanur Öztürk