Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın korona virüsünün Türkiye’ye geldiğini açıkladığı günden bu yana vatandaşlar marketleri bir an olsun boş bırakmadı. Alışveriş yerlerine akın eden vatandaşlar raflardaki ürünleri sepete boşaltırken, zaman zaman bazı kişilerin yaklaşık iki aylık ihtiyacını karşılayacak kadar alışveriş yaptığı bile görüldü. Konuyla ilgili Ege Telgraf’a konuşan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, vatandaşa uyarılarda bulundu. Böylesi ortamlarda insanların gelecek kaygısı içinde psikolojik olarak baskı altında olmalarının tüketim çılgınlığını ateşlediğini ifade eden Uçan, “Son bir haftadır marketlerde, AVM’lerde rafların nasıl da boşaltıldığını hepimiz gördük. Bunun yanı sıra bir gün aldığımız ürünün ertesi gün nasıl iki katı fiyata çıktığını da izledik. Dolayısıyla tüketicinin bu nedenle mağdur edildiği düşüncesindeyiz. Bu gibi durumlarda tüketicinin güçsüz olması, yetkili karar merciinin gerektiği gibi müdahalelerde bulunmaması bu ortama da fırsat hazırlamıştır. Tüketiciler artık, ‘Ertesi gün ya bulamazsak’ mantığı ile eline geçen ne varsa almaya başlıyor. Gerek gıda gerekse temizlik maddesi olarak bugün piyasada darlığı çekilen ürünlere baktığımızda sürecin durumuna göre da mağduriyetler doğacaktır. Evimizde stok yaptığımız bazı ürünler bozulabilir, sonrasında kullanamayabiliriz. Eğer süreç çok kısa sürecek olursa da bazı ürünleri yok yere faiş fiyatlardan satın almış olacağız. Örneğin, kolonya… Şu anda marketlerde bulamadığımız, bulduğumuzda da çok yüksek fiyatlarda aldığımız kolonyanın daha önceki fiyat bandını hepimiz biliyoruz. O yüzden mümkün oldukça az ve ihtiyacımız kadar ürünlerin alınmasında fayda olduğunu söyleyebilirim” dedi.

‘ÜRETİM OLMADIĞINDA…’

“Geçmişte bu tür ortamlarda piyasadan çekilip depolarda saklandığını, daha sonra en kıtlık anında çok yüksek fiyatlarla tüketiciye döndüğünü gördük” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Uçan, “Bunların çok net bir takibi yapılmadığı ve yaptırımlara tabii tutulmadığı için mevcut ortam düzelip normal yaşama geçildiğinde depolarda saklanan ürünleri göreceğiz. Bu yola başvuran insanlar için gerekli yaptırımların derhal yapılması gerekiyor. Bu açıdan ele aldığımızda bir diğer konumuz da üretim. Üretimin olmadığı ya da kısıtlı olduğu yerlerde ister istemez bu tip konular başımıza geliyor. O yüzden mümkün olduğunca üretim yapmalıyız. İthal ürünler almak zorunda kalıyoruz ve bu tip ürünler tüketiciye çok daha fazla bir ücretle yansıyor” açıklamalarında bulundu.

‘İHTİYAÇ KADAR…’

Herhangi bir markete gitmeden önce kısa aralıklarda gerekli olacak tüm ihtiyaçların listesinin yapılması önerisinde de bulunan Uçan, “Böylelikle alışverişin büyüsüne kapılarak hem gerektiğinden fazla ürün satın almaz hem de doğru ve yerinde ürünleri seçmek için akıllıca bir süreyi kendinize tanımış olursunuz. Bu dönemde özellikle geleceği düşünerek bozulmayacak ürünleri almanızı tavsiye ediyoruz. Bunun yanında tüm tüketicilerimize hassas olmaları konusunda çağrımız var. Lütfen, alışveriş yaparken sizden sonra ihtiyacı için ürün satın almak zorunda olan insanları da düşünün. Markete giderek çocuğuna bebek bezi bulamayan, ekmek dahi bulamayan insanların görüntüleri gerçekten çok üzücü. Böyle dönemlerde hem cüzdanımızı koruyalım hem de vicdanlı bir alışveriş yapalım” diye konuştu. Nelere dikkat edilmeli? TÜKODER İzmir Şube Başkanı Uçar, “Bilinçli birer tüketici olarak alışverişlerde dikkatli ve düzenli olursak alışveriş sonrası sıkıntı ve zorluklar çekmeyiz” dedi. Alışveriş yaparken şunlara dikkat etmeli: “Alışverişe çıkmadan önce alışveriş listesi hazırlamalı. Bir ürün alırken o şeye gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını düşünmeli. Alacağımız ürünün fiyatının uygun olup olmadığına dikkat etmeli. İncelemeden, ürün hakkında bilgi sahibi olmadan hiçbir şeyi almamalı. Alacağımız ürünün sağlam olup olmadığına dikkat etmeli. Ürünün son kullanma tarihinin geçmemiş olmadığına dikkat etmeli.” Yağmur Gülü / Özel Haber