Korona virüsle mücadele çalışmaları kapsamında birçok kurum ve kuruluşun çalışma planlarında değişiklikler yapıldı. Süreçte polislerin iş yükünün bir hayli arttığına dikkati çeken Kamu Yararına Çalışan Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği Bayraklı Şube Başkanı Hacı Mehmet Bektur, konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirten Bektur, “Bu süreçte sıcacık evlerimizde otururken bizlere huzurlu, güvenli bir ortam ve gelecek sağlamak için canla başla çalışan gecesini gündüzüne katan sağlık çalışanlarına ve emniyet teşkilatına minnet borçluyuz. Bu süreçte polislerimizin iş yükünün daha da ağırlaştığını görüyoruz. Bu süreçte polislerin iş yükü daha da ağırlaştı. 12-24 ya da 12- 36 olan mesai saatleri 12-12’ye çekilmiştir. İnsanlar evlerinde virüs belasından korunmaya çalışırken onlar sürekli tehlike içindeler. Testi pozitif çıkıp hastaneden kaçanlar, karantina yurtlarından kaçmaya çalışanlar, yasaklara uymayan kumar ve değişik kaçak mekan açanların hepsiyle temas etmek zorunda kalıyorlar. Bu süreçte izin kullanamayan kısıtlı mesleklerden biri polislik” dedi.

‘GÜVENLİĞİN PARÇASI’

Terör, hırsızlık, asayiş gibi kamuoyunu yakından ilgilendiren pek çok konu ile polislerimiz ilgileniyor” diyen Başkan Bektur, “Vatan ve memleket aşkı ile yeri geldiğinde canını bile veren polislerimizin sorunlarını çözmek zorundayız. Burada da devreye özlük hakları sorunu giriyor. 1990’lı yıllardan bu yana tartışmalara neden olan 3600 sayılı ek gösterge konusunun bir türlü çözülememesi Emniyet Teşkilatı’nı büyük bir sıkıntıya sokuyor. Emekli olduklarında aldıkları toplu para bir askerin aldığı ücretle orantılandığında çok düşük kalıyor. Askerlerin askeri mahkemeleri var, polislerin durumu ise deyim yerindeyse içler acısı. Bir yalan ihbarcının iki kelimesi ile yargının karşısına çıkarılıyorlar. Polisler de jandarmalar da bu iş için canını ortaya koymuş güvenlik teşkilatlarının bir parçasıdır. O zaman yapılan bu ayrımın sebebi ne?” diye sordu.

‘REFAHA KAVUŞMALI’

“Polis, karakolda akşama kadar ifade alır, tutanak tutar. Birçok sıkıntıyı çözmeye çalışır” diyerek sözlerini sürdüren Bektur, “Polise maç görevi yazarlar ve diğer birimlerdeki memurlara da personeline de ek görevler yazılır. Diğer birimlerden ek göreve gelen memurlar mesai ücreti alırken polisin öyle bir hakkı da yoktur. Akşama kadar ayakta yüzlerce kişiye arama yapar, gece yarısı evine döner. Polislere yazılan ek görevlerin hiçbirinde mesai ücreti verilmez ve çalışma saatleri de iş kanunun belirlediği maksimum iş saatinin çok üstündedir. Bayramlar da özel kutlama günlerinde ‘İkinci bir emre kadar izinler kaldırılmıştır’ denir. İzne çıkamazsın ama bunun karşılığında mesai veya ek ödenek alamazsın. Gün geçtikçe yaşadığı sorunlar nedeniyle intihar eden polis sayısının arttığını görüyoruz. Bu tarz kötü sonuçların önüne geçmek ve polislerin daha iyi yaşam koşullarına kavuşmaları için haklarının kendilerine verilmesini istiyoruz” dedi.

‘RAHAT VE ÖZVERİLİ…’

Son olarak, emekli polislerin de yaşadıkları sıkıntılardan bahseden Başkan Bektur, “Emeklisine itibar etmeyen, saygı göstermeyen yöneticilerin ileride bir gün kendilerinin de emekliler kervanına katılacaklarını unutmamalarını istiyoruz. İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte emekli polislerin yalnız bırakıldığına şahit olduk. Bu konuda kişilerin biraz daha özverili davranmasını istiyoruz. Milletçe geçirdiğimiz bu sıkıntılı süreç, bize dayanışmayı, birlik ve beraberliği bir kez daha hatırlattı. Bu sıkıntıların sonunda canla başla mücadele eden polislerimizin özlük haklarında düzenlemeler yapılması çok büyük bir kesimin rahatlamasına neden olacaktır. Polislerimiz de böylece daha rahat ve özverili çalışacaktır. Bizim polislerimiz balkonlardan alkış değil, haklarının kendilerine verilmesini bekliyor” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber