Yaşanan pandemi süresince pek çok esnaf kepenk indirdi. Mücbir sebeb ilanı ile kapatılan veya kapanan pek çok iş yeri oldu. CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise icra dairelerinde, 23 milyon takip dosyası bulunduğunu beyan etmişti. Borçlanmanın normal olduğunu, kapalı kalınan süreçte tüm ödemelerin devam ettiğini ve devletin bu anlamda esnafa herhangi bir yardımda bulunmadığını önesüren CHP Balçova meclis üyesi ve Mali Müşavir Yunus Çankal,“Mücbir sebep ilan edip kapatan esnafa yönelik herhangi bir devlet yardımı gelmedi. Kısa çalışma ödeneği gibi bir uygulama vardı. Çalışanlar bu ödenekten yararlandırıldı. Devlet eğer haziran ayına kadar işten çıkarmazsanız, bende çalışana bin 75 lira para vereceğim dedi ve işten çıkarmayı yasakladı. Süre şuan 3 ay daha uzatıldı. Fakat esnafa bir destek sağlanmadı. İcra dosyalarının sayısı da haliyle arttı” ifadelerini kullandı.

'KARA LİSTE’

Süreç içerisinde kısa çalışma ödeneğinin ve işten çıkarmaların yasaklanmasının, işsizliğin artmaması adına gerçekleştirildiğini söyleyen Çankal, “Bu yaşanan süreçte işsizliğin artışını önlemek için alınmış bir önlem. Bunun dışında esnaf için kredi açıklamaları oldu ama çalışıp para kazanamayan esnafa kredi vermek bir şeyi değiştirmiyor. Bir kez daha borçlandırmaktan başka bir şey değil. Dükkanını kapatan esnafın borcu var. Borcunu ödeyemeyip kara listeye düştüğü için düşük faizli kredi alamıyor. Bu nedenle icra takip dosyalarının sayısı arttı. Yaşanan süreçte esnafın korunması gerekiyordu” dedi.

ÖTELEME ÖNERİSİ

İş yeri kapalı olan esnafın kira, elektrik gibi ödemeleri yapmaya devam etmesinin sonucu olarak borçlandığını belirten Çankal, “Durum böyle olunca icra dosyaları arttı. İş yerini kapan yerlerin kirasını devlet ben öderim diyemedi. Esnafa verilen krediler bir yıl belki iki yıl geri ödemesiz olmalıydı, faizsiz olmalıydı. Devlet kendi vergi alacaklarını ve sosyal güvenlik kurumu alacaklarını öteleyebilirdi. Öteler gibi yaptılar ama her ay hazineye para girişi olmak zorunda bu nedenle muhasebecilere sokağa çıkma yasağı bile kaldırıldı. Çünkü muhasebeciler beyan verecek ve hazineye para girecek” açıklamalarında bulundu.

‘YAPILANDIRMA ŞART’

Yaşanan bu ekonomi çıkmazının çözümüne yönelik fikirlerini aktaran Çankal, “Vergi ve sigorta primi yani devlet alacakları ile ilgili bir yapılandırma konuşuluyor. Yapılandırma ile faizlerin büyük kısmı bölünmesi halinde, cezaların affedilmesi şeklinde bir yapılandırma yoluna gidileceğini umuyorum. Her beş senede bir yapılan yapılandırma yine yapılır. Aksi koşulda hala kapatmamış ve direnen esnafta kaybolacaktır. Lokanta, restoranlar açmalarına rağmen eski işin 10’da 1 ‘ini yapabiliyorlar. Bu süreçte devletin yapabileceği şeyler var. Faizsiz krediler, borçların ötelenmesi... Turizm ruhsatlı işyerleri için Turizm Bakanlığı kredi açtı. Büyük oteller için finansman sağlanacak krediler açıklandı. Ekonomi problemleri ancak ve ancak kaynakla çözülebilir. Devlet kaynak yaratmalı. Sosyal devletin temel amacı budur. Dış borçlanma ve iç borçlanma yoluyla kaynak yaratılabilir. Devlet piyasaya daha ucuza krediyi kullandırabilir. Türkiye güçlü bir ülke. Bu süreç geçecektir, buna inanıyorum” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber