Salgın sürecinde vitamin ve takviye ürünlere talep patladı. Talep patlayınca yasal boşluktan faydalanan marketler raflarını vitamin ve takviye ürünlerle doldurdu. Eczacılar bu ürünlerin marketlerde satılmasına tepki gösterdi. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, takviye ürünlerin eczane dışında satılmasına isyan etti.

‘ŞAKAYA GELMEZ’

Vatandaşın saklama ve taşıma konusunda yeterli özene ve bilgiye sahip olmadığını belirten Sayılkan, “Annem kullanıyor ilaç değiştirdi. 3 tane içti birine verin diyenler bile oluyor. Biz o ilacı birine veremeyiz. Hangi koşulda saklandı? Güneşe mi maruz kaldı? Nemli ortamda mı kaldı? Bu şakaya gelir bir konu değil. Bu aksesuar ve takı gibi bir şey değil. Yasal olarak bir kare kod var reçete sahibinin üzerine kayıtlı aslında başkasına verilmesi yasal olarak doğru değil” dedi.

‘YAN ETKİSİ ÇOK’

İnternet siteleri veya marketlerde satılan ürünlerin büyük bir ‘risk’ taşıdığını söyleyen Sayılkan, “Güvenilirlik çok nemli. İnternet sitesi ve markette ürünün gerçek olup olmadığını bilinemez. Eczaneler ise sürekli denetlenen bir alan. Bu anlamda üretim tesislerinden ilaç depolarına kadar. İlaçta ve vitaminde en doğru adres eczane. Sağlık Bakanlığı’nın uzun süredir paylaşımlarında internetten alınan ilaç ve gıda takviyeleri sahtedir diyor. Kutu ve şekil benziyor içeriğinde etken maddesi olmayan ürünleri satıyorlar. İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren tüm ürünler sadece eczanede olmalı. Herhangi bir sağlık malzemesi ticaret amaçlı satılmamalı yanlış ilaç kullanımından doğacak pek çok yan etki yaratabilir. Sağlık okuryazarlığımız pek yüksek değil. İnsanlar çok fazla vitamin alarak kendilerini koruyacaklarını düşünüyorlar. İnsanın alabileceği doz bellidir fazlası zarar. Bunun yan etkisi çok. İç organlara büyük yük. Fazla alayım hasta olmayayım doğru bir yaklaşım değil. Markette kasiyer mi bilecek? Kasiyer bilemez. Zaten git eczaneye sor diyorlar” açıklamalarında bulundu.

‘YAPTIRIM ŞART’

Bu anlamda yaptırımların yetersiz olduğuna değinen Sayılkan, “ İnsanların bu anlamda bilgisi yeterli olmadığı gibi bu anlamda çözüm gerekiyor. İnternetten satış yapan kişilere bir para cezası uygulanıyor. İnternet sitesi kapatılıyor. Daha sonra başka isim ve siteyle satmaya devam ediyor. Ceza ağır olmalı. Bu kişiler için cezalar ağırlaştırılmalı. Bazı ilaçlar zaman içinde bağımlılık yapıyor, kimi alkolle ağır tahribatlar yapıyor. Her şey para değil. Bu iş riskli. Bu konuda yaptırım gerekiyor” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber