Önce kuraklık ardından mevsim normallerinin dışında seyir eden hava koşulları nedeniyle arılar büyük oranda ölüyor. Soğuk hava ve ani kar yağışları nedeniyle arıların yüzde 80'inin öldüğünü aktaran İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hüseyin Şengül, "Daha önceki kayıplar ve mevsim nedeniyle arı ölümleri ciddi oranda artmış durumda. Bu şekilde devam ederse 2020'den bu yana sürüyor. Bu nedenle bal üretimi ciddi oranda azalmış olacak" dedi.

‘ZAMAN ALACAK’

Türkiye'de 75 bin kişinin arıcılıkla geçindiğini aktaran Şengül, "Bu rakamın 55 bini ise çam balı üretiyor. Çam balı üretimi toplam ülkemizdeki bal üretiminin yüzde 70'i kadardı. 2020'de kuraklıktan 2021'de ise soğuk ve kardan dolayı çam bal vermiyor. Arılar ise öldü... Böyle giderse sektörün kendini toparlaması çok zaman alacak. Çünkü balın olmaması arıcılığın olmaması demek. Fiyatlar arttı ama daha kötüsü artık balımız yok. Büyük oranda azaldı. İklim değişikliği bizleri çok büyük oranda olumsuz etkiledi" açıklamalarında bulundu.

‘İKLİM DEĞİŞTİ’

Çam balında ihraç ederken ithal edecek noktaya geleceğimizi dile getiren Şengül, "Bal sezonu başlıyor. Arılar peteklere yumurtalarını koydu fakat gelen donlar ve kar yağışı çok olumsuz etkiledi. Bizim İzmir-Muğla hattında çam balı ağırlıklı arıcılık yapılmakta. Kuraklık ve sıcaklıktan ölmesinden kaynaklanarak sorun yaşayacağız. Tecrübelerimize göre 2021-2022'de kuraklık devam etmezse 2023'te önceki rekoltelerimizi ancak yakalayabiliriz. Bu nedenle arı gece sıcaklığı 15 derecenin altında olmamalı. Bir nebze şubat ayı iyi gitti. Şubat ayı biraz umutlandırdı derken ardından Mart ayı geldi. Arı Şubatta yavrusunu yaptı. Mart ayı geldi bir baktık kar yağdı. Arılar ölüyor. Ağaçlar bal vermiyor. İklimler değişti. Var olan sıkıntılarımız git gide büyüyor. Bu konuda çözüme gitmeye çalışmamız gerekli. Aksi koşulda arıcılık tehlikede" diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber