Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Amy Pope, iklim değişikliğinin dünya çapında milyonlarca insanı yerinden ettiğini belirterek, 2023 yılı itibarıyla, felaketlerin 26 milyondan fazla kişiyi ülke içinde yerinden ettiğini söyledi. Pope, bunun sadece bir "gelecek endişesi" olmadığını, halihazırda bir gerçeklik haline geldiğini vurguladı.

İKLİM GÖÇÜ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 29. Taraflar Konferansı (COP29) için yazılı bir açıklama yapan Pope, iklim değişikliğinin etkilerini en derinden hisseden topluluklar için daha somut ve sürdürülebilir çözümler talep etti. Pope, iklim değişikliğinin yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir kriz yarattığını, geçim kaynaklarını kaybeden insanların yerinden edilmesine yol açtığını belirtti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM VE DAYANIKLILIK GEREKİYOR

Pope, insanlar ve toplulukların iklim değişikliğine uyum sağlama kapasitesini artırmak için daha etkili yöntemler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. İklim değişikliğinin, insanların hayatlarını sürdürebilmek için yaşadıkları yerlerden zorla ayrılmalarına yol açtığını belirten Pope, özellikle savunmasız grupların iklim değişikliğine dayanıklı hale gelmeleri için desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Yabancı bayrakların asılması yasaklandı: Muaf tutulan bayraklar hangisi? Yabancı bayrakların asılması yasaklandı: Muaf tutulan bayraklar hangisi?

2023’TEKİ FELAKETLER 26 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEDİ

BM IOM Genel Direktörü, sadece 2023 yılında yaşanan felaketlerin 26 milyondan fazla insanı yerinden ettiğini aktardı. Bu yerinden edilme olaylarının çoğunluğunun iklim kaynaklı felaketlerden kaynaklandığına dikkat çeken Pope, bu durumu "şu anki gerçeklik" olarak tanımladı. İklim değişikliğinin yol açtığı doğal felaketler nedeniyle insanlar, geçim kaynaklarını korumak için güvenli bölgelere göç etmeye zorlanıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GÖÇ BİRLEŞMELİ

Pope, iklim göçünün geleceğe dair bir tehdit değil, şu anda yaşanan bir olgu olduğunu ifade etti. İklim değişikliğine dayalı göçün, çözüm süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini belirten Pope, göçmenlerin bu süreçte yer almasının önemine dikkat çekti. Pope, göçmenlerin, toplulukların sürdürülebilir ekonomiler inşa etmelerine yardımcı olabilecek yenilikçi fikirler sunduğunu ifade etti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI İŞBİRLİĞİNE DAVET

Son olarak, Pope, dünya genelinde hükümetlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer paydaşların iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırma konusunda iş birliği yapmasının önemine değindi. İnsanların iklim değişikliğinden olumsuz etkilenmelerini en aza indirmek ve daha güvenli yaşam alanlarına ulaşabilmeleri için daha kapsamlı stratejiler geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA