Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, 54 yıllık bir dönemde Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklığının 1.3 derece arttığını belirterek, küresel iklim krizinin aşırı doğa olaylarına yol açtığını vurguladı. Orhan, "Sel ve kasırga gibi doğa olayları, Akdeniz Bölgesi'nde artan tropikal fırtına türlerinden biri olan medikana sayısındaki yükselişle birlikte etkisini gösteriyor," dedi.

DENİZ SUYU SICAKLIĞINDAKİ ARTIŞIN DETAYLARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 1970 yılından itibaren Akdeniz deniz suyu sıcaklığı sürekli olarak artış gösterdi. 1970-1980 yılları arasında ortalama sıcaklık 21,0 derece iken, 1981-1991 yılları arasında 21,1 derece, 1992-2002 yılları arasında 21,4 derece, 2003-2013 yılları arasında 21,9 derece, 2014-2024 yılları arasında ise 22,3 dereceye ulaştı. Bu, 54 yılda 1.3 derecelik bir artışa işaret ediyor.

KÜRESEL ISINMA VE KİRLİLİK

Deniz Orhan, Akdeniz ve diğer denizlerdeki sıcaklık artışlarının küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu söyledi. 1970 yılından bu yana yapılan deniz sıcaklığı ölçümleri, yaklaşık 1.5 dereceye varan bir sıcaklık artışı gösterdi. Orhan, bunun yanı sıra deniz kirliliğinin de etkili olduğunu belirtti. "Atık su deşarjlarının denizlere doğrudan aktarılması ve termik santrallerinin denize deşarjları gibi unsurlar, denizlerin ısınmasına yol açmaktadır" dedi.

Bu çiçeklerin kokusu, ömrünüzü uzatabilir! Stresi azaltan ve ruh halinizi iyileştiren çiçekler Bu çiçeklerin kokusu, ömrünüzü uzatabilir! Stresi azaltan ve ruh halinizi iyileştiren çiçekler

ISINMANIN OLUMSUZ ETKİLERİ

Artan deniz sıcaklıklarının birçok sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Orhan, balıkçılığın büyük ölçüde zarar gördüğünü, turizm ve enerji alanlarında da olumsuz sonuçlar yaşandığını belirtti. Ekosistemdeki bozulma nedeniyle, soğuk suya alışık balık türlerinin soğuk bölgelere göç ettiğini ve bunun ekonomik etkiler yarattığını vurguladı. Ayrıca, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununun en büyük nedeninin sıcaklık artışı olduğunu dile getirdi. Orhan, bölgesel deniz diplerinde müsilaj oluşumlarının başladığını ve sıcaklık artışıyla birlikte buharlaşma ve nemin artacağını belirtti.

Son olarak, Orhan sıcaklık artışının doğa olaylarını da tetiklediğini, özellikle sel ve kasırga gibi olayların daha sık görüleceğini açıkladı. "Akdeniz Bölgesi'nde medikana adı verilen tropikal fırtına türlerinin sayısındaki artış, bu durumu daha da belirginleştiriyor" dedi.

Kaynak: İHA