Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün iklim değişikliğinin tarımsal üretime, suya ve ekosisteme etkilerini değerlendirmek ve çözüm önerilerini masaya yatırmak amacıyla düzenlediği 'Değişen İklim, Dönüşen Tarım: İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayı' serisi İzmir'den başladı. Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde (UTAEM) gerçekleştirilen çalıştaya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı. Çalıştayda, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Viorel Gutu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda katılımcı yer aldı.

'SAHİP ÇIKIYORUZ'

Bakanlığın merkez ve taşra birimlerinin yanı sıra, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcilerinin, ilgili sivil toplum kuruluşları (STK)  ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Pakdemirli, tüm dünyanın küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini ciddi boyutlarda hissettiğini söyledi. Pakdemirli, "Tarım, orman ve su alanında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak tedbirleri almak, küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek ve doğal kaynakları verimli kullanmak artık bir tercih değil, zorunluluktur. Bakanlık olarak başta tarım olmak üzere eylem planlarımızı tek tek hayata geçirerek, geleceğimize sahip çıkıyoruz. Tarımı dönüştürüp, yeni iklime hazır olacağız"  dedi.

'DEĞİŞMEK ZORUNDAYIZ'

İklim değişikliği nedeniyle şiddetli fırtınalara, aşırı yağışlara, yoğun ısı dalgalarına ve uzun kuraklıklara daha sık şahit olunduğunu belirten Pakdemirli, "Son 50 yılda, sel, fırtına ve kuraklık gibi doğal afetlerin sayısı 5 kat arttı. Son 10 yılda küresel afetlerin yıllık zararı 170 milyar dolara ulaştı. Eğer tedbir alınmazsa, 2050 yılında iklim değişikliği ile birlikte dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin sel riski ile karşı karşıya kalacağı, nüfusun yarısının ise susuzluk riski yaşayabileceği öngörülüyor. Tarımsal üretimde ise iklim değişikliğinin etkisiyle 2050'ye kadar verimde yüzde 10 ila yüzde 25 arasında bir düşüş bekleniyor. Ayrıca iklim değişikliği ve habitatın tahribatından dolayı bugün dünyada yaklaşık 1 milyon tür yok olma riski altında. İklimden daha hızlı değişmek zorundayız" diye konuştu.

PLAKET VERİLDİ

İZTO Tarım ve Gıda Sektörü Toplantısı meclis salonunda gerçekleşti.   Toplantıya katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener güne özel teşekkür plaketi takdim etti. Toplantıya Vali Yavuz Selim Köşger, AK Parti Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Veysel Şahin de katılım gösterdi. Bakan Pakdemirli, “Memlekette olmak, çalışıyormuş izlenimi yaratmıyor. İzmir benim için çok kıymetli. Bugün iklim değişikliği kuraklık pandemi ekseninde tüketici boyutuna yansıyan tüm dünyada olduğu gibi emtia fiyat artışı beklentilerin sürüyor olmasından dolayı hem üretici hem tüketici boyutunda konuları konuşuyor olacağız. İzmir özelinde yatırımları özellikle dinliyorum çözüm konusunda bir gayret sarf ediyor olacağız” dedi. Rana Beyza ÖZtürk