Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) tarafından ‘İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ adıyla, 15-21 Mart tarihleri arasından düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nin son oturumu ‘Çokluğa ve Birliğe Davet’ teması ile gerçekleşti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yedi gün boyunca çeşitli toplantılar ve oturumlara ev sahipliği yapan, yurt içi ve yurt dışından; işçi, çiftçi, sanayici, tüccar temsilcilerini, uzmanları, akademisyenleri buluşturan İzmir İktisat Kongresi’nin sonuç bildirgesi de belirlendi. Kongreye hazırlık süreci boyunca 8 aydır yürütülen çalışmalar kapsamında oluşturulan ‘Geleceğin İnşası’ adlı sonuç bildirgesindeki yaklaşık 200 maddeyi sanayici, işçi, çiftçi temsilcilerinden oluşan delegeler oyladı. Kongrenin kapanış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı.  

‘UMUTLARIMIZI BÜYÜTTÜNÜZ’

  İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin sonuç bildirgesinin oylaması öncesinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sekiz aylık bir maratonun sonuna geldik. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni düzenlerken atalarımızın ilerlediği yol haritasından ilham aldık. Sizler bu memleketin geleceğine dair umutlarımızı büyüttünüz, ortak akıl kavramının gücünü ortaya koydunuz. Belki de en az içerik kadar değerli olan müzakere sürecini mükemmel bir şekilde tamamlandınız. Bu ülkenin yöneticilerine ders niteliğinde olan bu kongreyi bugün noktalayacağız. Büyük bir özenle çalıştınız ve tüm memlekete umut oldunuz. Tarih yazdınız. Tüm kalbimle inanıyorum ki daha müreffeh, adil ve demokratik bir Türkiye mümkün… Sizlerin tek tek onayıyla gerçekleşecek bu toplumsal sözleşme o Türkiye’nin müjdecisidir. Size söz veriyorum verdiğiniz emeklerin zerresinin zayi olmaması için, her bir sözcüğün gereği yerine getirilene kadar takipçisi olacağım” açıklamalarında bulundu.  

O MADDELER DİKKATLERİ ÇEKTİ

  “Genel olarak haftalık çalışma süresi ücret kaybı olmadan 35 saati aşmayacaktır. Ancak ağır ve tehlikeli iş kollarında ise bu süre haftalık 25 saat olarak sınırlandırılacaktır. Haftada en az 2 gün ücretli izin hakkı verilecektir” ve “İşçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını hak etmesi önündeki yasal engeller kaldırılacak, her iki uygulamanı kapsamı genişletilecektir. Çalışanların çalışma süreci boyunca kazandıkları haklar güvence altına alınacaktır. Çalışma süresine bakılmaksızın ve işçilerin istifası halinde de kıdem tazminatının ödenmesi sağlanacaktır. Kıdem tazminatı tabanı kaldırılacaktır” maddeleri ise işçi ve çiftçinin olumlu oyu, sanayi, esnaf ve tüccar grubunun şerh oyu ile oyçokluğu ile kabul edildi.  

8 MART TARTIŞMALARA NEDEN OLDU: İLK İTİRAZ NEPTÜN SOYER’DEN!

  “8 Mart’a tüm çalışan kadınların ücretli izinli sayılması için yasal düzenleme yapılacaktır” maddesi ise oturumda tartışmalara neden oldu. Madde ile ilgili söz alan Köy KOOP İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, “Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmış bir toplumda böyle bir güne gerek kalmayacak” çıkışı yaptı. Başkan Soyer, “O zaman resmi tatil olsun” dedi. Yine itiraz sesleri yükselmesi üzerine “8 Mart’ı kutlamaktan vaz mı geçiyorsunuz?” diye sordu.  Tüm Bel Sen 1 No’lu Şube Başkanı Buse Engin de “8 Mart aslında bir kutlama günü değil Toplumsal cinsiyet eşitliği yakaladığımız gün kadınlara ayrı bir gün erkeklere ayrı bir gün verilmesi gerekmeyecek. Dokuma işçilerinin yaşadığı bir gün… Aslında onu andığımız bir pozisyon. Bu çerçeveden bakmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Oylama yapıldığında salonda eşitlik çıktı ve Başkan Soyer maddeyi tek tek oylattı. Madde, delegelerin kullandığı 75 olumlu oya karşılık 85 olumsuz oy ile reddedildi. “Vakıf üniversiteleri, özel eğitim kurumları, özel sağlık kuruluşları kamulaştırılacaktır” maddesi de işçilerin lehte, çoğunluğun aleyhte oyu ile reddedildi.

‘ORTAK AKLIN KIYMETİ…’

Sonuç bildirgesinde toplam 211 madde oylandı, şerh koyulan 27 madde haricindeki tüm maddeler oy birliğiyle kabul edildi. Oylamanın sona ermesinin ardından salondaki katılımcılara ve delegelere seslenen Başkan Soyer, “Bu iktisat kongresi bize şunu gösterdi; ortak aklı inşa etmek için yola çıkarsanız uzun ve çetrefilli bir yoldur ama şundan yana emin olabilirsiniz aldığınız kararları ortak akılla inşa ettiyseniz içeriği güçlü olur. Siz o güçlü içeriği ortaya koydunuz. Ortak aklın kıymetini ortaya çıkartmış oldunuz. Bizden sonra bu topraklarda yaşayacak insanlar için de ‘İzmir, Türkiye bunu başardı’ dedirteceksiniz” dedi.

KAPANIŞTA SESLENDİ

Kongrenin kapanış konuşması için kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “8 aydır uzun bir maraton koştuk. Defalarca uzun saatler boyunca bir araya geldik, İşçiler, çiftçiler, sanayiciler, tüccarlar esnaflar… Aynı yüz yıl önce olduğu gibi... Yüz yıl öncesindeki büyük yıkım, Kurtuluş Savaşı’nda hayatını kaybeden binlerce vatandaş, büyük bir yoksulluk, İstanbul işgal altında, Lozan barış müzakereleri kesilmiş, her yerde büyük bir umutsuzluk varken 100 yıl önce İzmir’de de 17 Şubat-4 Mart tarihleri arasında Misak-i İktisadi belirlenmiş. Atalarımız, olağanüstü zor koşullarda Geleceğin Türkiyesi’nin iktisat politikalarını belirlemek üzere bir araya gelmişler, çok önemli kararlar almışlar. Bugün Türkiye’de çok katmanlı krizler yaşanırken, hayat pahalılığı ve enflasyon çok ağır bedeller ödetirken, 6 Şubat’ta yaşadığımız büyük felakette on binlerce canımızı kaybedip yüz binlercesi hala barınma sorunu yaşarken, Türkiye’nin bütün olumsuz koşullarında Geleceğin Türkiyesi’nin inşası için bir araya geldik” dedi.   “8 aydır o umudu yeniden yeşertmek için, huzurla bir arada yaşayacağımız Türkiye’yi yaratmak için neler yapılması gerektiğini, hangi karar ve ilkelerin olması gerektiğini belirtmek için toplandık ve bugün bu çalışmaların sonuna geldik. Bütün çalışmalardan sonra bu kararları bugün tek tek tüm delegelerin huzurunda bu salonda oylarına sunduk. Çok kıymetli sunumlar yapıldı. Bugün uzun süren maratonu sonlandırıyoruz. Bu çalışmalar bize hem umudu hem bu memleketin geleceğine dair her birimizin özgüvenini yenilememize imkan verdi. Aynı atalarımızın yaptığı gibi barış içinde, huzurla, sağlıkla bir arada yaşayacağımız kentler ve yepyeni bir Türkiye inşa etmek mümkün... Çok önemli karar alındı. Ama kararlar kadar önemli olan yöntemimizdi. Gerçek anlamda demokrasi inşa edildi. Herkesin farklı çıkar grupları olarak tarif ettiği işçiler, çiftçiler, esnaflar, tüccarlar, sanayiciler ortak bir gelecek tasavvur ettiler. Bu kararların takipçisi olacağız. Bu kararların hayata geçebilmesiyle geleceğimiz çok daha aydınlık olacak. Bu delegasyonun tüm bireylerine, bu büyük organizasyonun hayata geçmesi için emek veren çok kıymetli çalışma arkadaşlarıma, 8 ay boyunca bize rehberlik eden çok değerli akademisyenlere, bilim insanlarına, basın emekçilerine, herkese çok teşekkür ediyorum, en çok da umudumuzu büyüttükleri için, Geleceğin Türkiyesi’ne dair umutlarımızı yeşerttikleri için... Göreceksiniz, bir şey değişecek her şey değişecek ve çok daha güzel bir ülkede çok daha huzurla yaşayacağız” diye konuştu.