Didar DEMİRCİ/EGE TELGRAF- Alım gücü her geçen gün eriyen emekli, bugün birçok kalemde ödeme güçlüğü çekiyor. Yaş itibariyle emeklinin en çok harcama kalemlerinden biri olan sağlıkta da işler giderek sarpa sarıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 5510 Sayılı Kanun’un 68’nci maddesi gereği emeklilerin sağlık harcamalarında sadece yüzde 10 katkı payı alıyor. Katkı payının yüzde 10 olması emeklilerin reçetelerine ödediği tutarı düşük gibi gösterse de durum realitede farklılaşıyor. En son Aralık 2023’te yüzde 25 zamlanan ilaç fiyatları bugün adeta cep yakıyor. Sağlık hizmetlerine zor ulaşan emekli, eczanede de ödeme güçlüğü çekiyor. 

Olumsuz hava şartları, bal üretimini olumsuz etkiledi Olumsuz hava şartları, bal üretimini olumsuz etkiledi

EMEKLİ MAAŞI ORTADA

İlaçta katkı payının yanında muayene ücreti de ödendiğini belirten İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ayrıca fiyat farkının da ücretlere yansıdığının altını çizdi. Devletin en ucuz ilacın parasını karşıladığını diğerlerinde ise hastanın fiyat farkı ödediğini aktaran Sayılkan, “O yüzden her zamda hastaların ödediği rakamlar büyüyor. Devletin ödediği rakamlar sabit kalmadı ama rakam büyüyünce yüzdesi de fazla geliyor. Yani reçetenin toplamı 100 TL iken hasta 20 TL ödüyordu. Ama reçetenin toplamı 500 TL olunca hasta 100 TL ödemeye başladı. Muayene ücretini fiyat farkını da koyunca emekli isyan ediyor. ‘Ben emekliyim, bunu bu kadar neden ödüyorum’ diyor. Ama bizim yapacağımız bir şey yok” cevabını alıyor” diye konuştu. Devletin bu konuda “eşdeğer ilaç” mantığını değiştirmesi gerektiğini ve en ucuz ilaç yerine ortalama bir rakam belirleyerek ödeme yapması gerektiğini söyleyen Sayılkan, ancak bu şekilde emeklinin sağlık yükünün hafifletileceğini belirtti. Emeklilerin ortalama maaşının 10 bin TL olduğuna dikkati çeken Sayılkan, “Bir de çoklu ilaç kullanıyorlar. Raporlu olmalarına, emekli olmalarına rağmen her reçete alışlarında 100 TL, 200 TL para veriyor olmaları onları zorluyor. Bu sosyal devlet anlayışıyla örtüşmüyor. Bu katkı paylarının azaltılması lazım. Fiyat farkının daha aşağı çekilmesi lazım. Bir de muayene ücretlerinin kaldırılması lazım” dedi.

‘KATKI PAYI KALDIRILSIN’

Yıllardır sağlıkta katkı payının kaldırılması için mücadele verdiklerinin altını çizen DİSK Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe ise, “Emeklinin kalan ömrünü de böyle götürüyorlar” diyerek tepkisini gösterdi. Emeklilerin yaş itibariyle artık basit bir grip geçirmediğini; daha ciddi şeker, tansiyon, kalp, kanser gibi sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Yeşiltepe, “Bu hastalıkların ilaçları çok pahalı. Emekli genel olarak sağlık sisteminde sorunlarla karşılaşıyor. Hastanelerde 65 yaş üstüne öncelik tanıdılar ancak doktor bulamıyoruz. Doktor bulsak, yazdığı ilaçları eczaneden almakta zorlanıyoruz. Biz insanca yaşamak istiyoruz dedikçe onlar inadına biz yükmüşüz gibi davranıyor. Emeklileri devlet kendi üzerinde bir yük olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

‘GIDADAN KESİYORUZ’

Bugün bir emeklinin sağlık harcaması yaptığında, diğer ihtiyaç kalemlerinden kısmak zorunda kaldığını aktaran Yeşiltepe, “Zaten dünyanın hiçbir yerinde asgari ücretin altında maaş alan emekli yok. Bugün bir emekli ilaç aldığında başta mutfak masrafı olmak üzere birçok kalemde kemer sıkmak zorunda kalıyor. 10 bin-12 bin TL alan bir emekli ilaçtan aldığı parayı verdiğinde yaşamın her alanında bir yerden kısmak zorunda. El insaf diyoruz ama anlamıyorlar. İlaç alıyorsun 200 TL, sonra senin maaşından da kesiliyor. Ben ne yapacağım. Ekmek alamayacağım” diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF