Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, ileri evre Parkinson hastalarına yönelik yeni bir tedavi yöntemi olan perkütan endoskopik gastrojejunostomi (PEG-J) işlemini başarıyla uygulamaya başladı. Bu yöntem, hastaların ilaç tedavisinin etkinliğini artırmayı hedefliyor.

Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Dr. Sadık Keşmer'in verdiği bilgilere göre, PEG-J yöntemi, Parkinson hastalarına verilen ilacın mide asidi tarafından parçalanmasını engellemeye yönelik bir teknik olarak kullanılıyor. Bu işlem, endoskopi eşliğinde gerçekleştirilerek, jejunal tüp adı verilen bir tüpün mideden ince bağırsağın üst kısmına, yani jejunuma yerleştirilmesini sağlıyor. Böylece ilaç, mide asidinden etkilenmeden doğrudan emilim bölgesine ulaşıyor.

Dr. Keşmer, "Bu gün burada Parkinson hastası olan bir hastamıza jejunal tüp takıldı. Endoskopik olarak yapılan bu işlem, daha önce uyguladığımız Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) yönteminin bir adım ötesidir. Tüpü mideden yaklaşık 35-40 santimetre uzaklaştırarak, ilacın mide asidiyle parçalanmasını engelliyoruz. Endoskopik olarak yerleştirilen tüpten sonra, nöroloji uzmanlarımızın gözetiminde ilaç infüzyonu ve tedavi uygulaması yapılıyor" dedi.

Son bir yıl içerisinde 7 bin kişi teşhis edildi. Erken belirtilerine dikkat! Son bir yıl içerisinde 7 bin kişi teşhis edildi. Erken belirtilerine dikkat!

Dr. Keşmer, bu yeni yöntemin Parkinson hastalığının tedavisinde önemli bir adım olduğunu ve özel bir pompa ile sürekli infüzyon şeklinde ilaç uygulanabildiğini belirtti. PEG-J yöntemi sayesinde, ilaç doğrudan ince bağırsağın jejunum kısmına aktarılmakta ve böylece daha hızlı bir emilim sağlanmaktadır.

Kaynak: İHA