İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen İstanbul Kenti Spor Master Planı Çalıştayı, Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde sürüyor. Spor alanında yapılacak yatırım ve hizmetlerin belirli bir program dahilinde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla yapılan çalıştayın yüz yüze gerçekleştirilen bugünkü oturumu, Başkan Ekrem İmamoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. İmamoğlu, programlı çalışan, kendine güvenen, bedeniyle ve yetenekleriyle barışık yaşayan, spor yoluyla sosyalleşen, notlarını yükselten gençlerin Türkiye’yi çok farklı yerlere taşıyacağını vurguladı. İmamoğlu, “Bugün burada bulunan herkesten özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz için yapacağımız etkinliklere destek olmalarını, bizlere yeni fikirler sunmalarını bekliyoruz. Benim için çılgın proje, İstanbul’da spor yapmayan çocuğun kalmamasıdır. Çok net bir şekilde söyleyebilirim ki ülkemizin geleceğini belirleyecek etkenlerden biri, çocuklarımızın spor yapma oranları olacak” dedi.
İnsanların kırlarda, ormanlarda bulduğu hareket özgürlüğünden kentlerde mahrum kaldığını; teknolojinin etkisiyle hareketsiz yaşamın çok büyük boyutlara ulaştığını belirten İmamoğlu, kentlerin spor kültürüne uzak mekanlara dönüştüğünü kaydetti. İstanbul halkının dünyadaki her kentin sakinleri gibi yeşili, temiz havayı, hareketi etmeyi özlediğini ve istediğini belirten İmamoğlu, ilçe belediye başkanlığı döneminde hayata geçirdiği Yaşam Vadisi projesini İstanbul’un 15 farklı bölgesine taşımak için proje yürütmeye başladıklarını aktardı. “Amacımız, insanlarımızı doğaya, spora ve aktif bir hayata çekebilmek” diyen İmamoğlu, çalıştaydan umduğu faydayı, “İstanbul’da yaşam kalitesini artırmak. Sporu bir yaşam kültürü olarak benimseyen, olimpik değerlere sahip çıkan bir kent yaratmak” şeklinde açıkladı.

“İSTANBUL’UN SPOR MASTER PLANI YOK”

Çalıştaya katkı sunan katılımcıların bilgi ve tecrübelerinden yararlanmayı çok önemsediklerini kaydeden İmamoğlu, “Sizden öğreneceklerimizle bu muhteşem kente uzun vadeli bir spor master planı hazırlamak ve uygulamak istiyoruz. Çünkü pek çok alanda olduğu gibi spor alanında da bir master planımız yok” dedi. Sosyal ilerlemenin sporla mümkün olabileceğinin altını çizen İmamoğlu, kendi yaşamından örnek verdi. Beden eğitimi hocası sayesinden atletizmle tanıştığını aktaran İmamoğlu, sporun kazandırdığı programlı çalışma alışkanlığı ve disiplinin yararını bugün de gördüğünü kaydetti.

“KADINLAR İSTERLERSE EN İYİSİNİ YAPAR”

Sekiz konu başlığıyla toplanan çalıştayda ‘Spor ve Kadın’ başlığını görmekten özellikle mutluluk duyduğunu ifade eden İmamoğlu, Şanlıurfalı hentbolcu Merve Akpınar’ın söylediklerini anımsatarak şöyle devam etti: “Merve’nin yaşadıklarını, ilkokuldayken bir arkadaşımın yaşadığına tanık oldum. Aradan neredeyse 40 yıl geçti. Ne kadar acı. Yapacağımız çalışmaların tamamında kadınları en önemli bileşenlerden biri olarak görmezsek büyük hata yaparız. Genç kızlarımıza güvenip, voleyboldaki yapılanmayı farklı branşlara da taşıdığımızda, ulaşacağımız başarıların sınırı yok. Bugün burada bulunan kadınlardan özel ricam, bu konuda daha etkin olmaları. Her alanda olduğu gibi spor konusunda da kadın yönetici sayısı arttığında gelişmenin hızlanacağını öngörmek zor değil. Uluslararası birçok araştırma, şu basit ama çarpıcı gerçeği işaret ediyor. Gençliğinde spor yapmış kadınlar, sadece spor alanında da değil, farklı kurumlarda, şirketlerde, akademik dünyada daha başarılı oluyorlar. Spor özgüvenlerini geliştiriyor, toplumsal önyargıları yıkmalarını kolaylaştırıyor. Genç kızlarımızı hareketsiz yaşamdan, farklı çevrelerin baskısından kurtarmak yine sizlerin elinde. Merve kızımızın yaşadıklarını, ülkemizde sayısız kadının spor sahalarında yaşadıklarını daha geniş kitlelere anlatarak ve zorlukları birlikte yenerek ülkemizin kaderini değiştirebilirsiniz. Sizlere ‘yanınızdayız, arkanızdayız, destekliyoruz’ dememiz haddimize değil. Kadınların, isterlerse ve odaklanırlarsa spor konusunda da erkeklere hiç ihtiyaç duymadan en iyisini yapacağını biliyoruz.” Çalıştaydaki konu başlıkları ve temalar şöyle: Spor ve Yeni Yönetim Modelleri Spor ve Eğitim Spor ve Kadın Spor ve Medya Sporun Toplumsal Etkileri ve Sosyal Sorumluluk Spor ve Kent Yaşamı Spor, Bireysel Gelişim ve Sağlık Performans Sporları ve Kulüpler     -birgun.net