Geçmişte dünyanın en romantik şehirlerinden biri olarak adı aşk ile anılan Şiraz, diğer sevda şehirlerinden oldukça farklı. Pers medeniyetinin izlerini taşıyan köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Şiraz, İran medeniyetine tanık olmak için en güzel duraklardan. Geçmişle günümüz arasında köprü görevi gören eski taş yapıları, türbe ve camileri, dar sokakları ve avlularda oynayan çocuklarıyla Şiraz, 4 bin yıldır genel olarak aynı coğrafyada, birkaç kez yıkılıp yeniden kurularak bugüne kadar gelmeyi başarmış. Yerleşimin adı, antik Persepolis kent kalıntıları arasındaki yazıtlarda geçecek kadar eski tarihe uzanıyor. Pek çok anıt ve kültürel yapının, doğanın güzelliği içine özenle yerleştirildiği kent, ılıman iklimiyle dört mevsimi yaşıyor. Şiraz, sahip olduğu kültür mirasının yanında insanlarının güler yüzlü ve içten dostluğuyla da ziyaretçilerinin etkilendiği bir şehir. Bu kadim kentin bilge insanlarıyla dost olarak, tekrar bu şehre gelmek için fırsat yaratmak mümkün. Hafiz-Mezari

HAFIZ VE SADİ’NİN MEZARLARI

Kentin gururla bağrında taşıdığı iki şair olan Hafız ve Sadi’nin mezarları günümüzde de ihtişamlı bir ziyaret noktası durumunda. Fars dili ve edebiyatının büyük sanatçısı Hafız’ın, halk arasında 'Hafıziye' olarak bilinen türbesi, geniş bir bahçe içinde iki havuzla süslü, çok sayıda ziyaretçisi olan bir yer. İran’ın diğer büyük şairi Sadi ise 'Bostan' ve 'Gülistan' eserlerini yazan ve oldukça değer verilen biri. Onun türbesi de Şiraz’da görülecek yerler arasında yer alıyor. Şirazlı Şair Sa’di’nin türbesi, bir tepenin eteklerinde, 'Qanat' adı verilen su yolu ile beslenen balıklı bir havuz başında, sakin ve huzurlu bir ortamda görülebiliyor. Persepolis

PERSEPOLİS

Şiraz'da görülecek yerlerin başında ilk dünya imparatorluğunu kuran Perslerin kendilerine yakışan başkenti Persepolis geliyor. Pers Kralı I. Darius'un MÖ 6. yüzyıl sonlarında kurduğu Persepolis, Pers İmparatorluğu'nun başkentiydi. Persepolis, Farsça’da Taht-ı Cemşid yani Cemşid’in Tahtı anlamına geliyor. Şiraz'ın 55 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Persepolis, sarayları ile ünlü. Yapılışı 180 yıl süren Persepolis sarayları 200 yıl ayakta kaldıktan sonra MÖ 330'da Büyük İskender tarafından yakılmış.

ŞAH-E ÇERAĞ TÜRBESİ

 Şii inancının en kutsal ziyaret yerlerinden biri olan Şah-e Çerağ Türbesi Şiilerin sekizinci imamı İmam Rıza'nın kardeşi Seyyid Emir Ahmed'e Şirazlıların verdiği lakaptan alıyor. Işıkların şahı anlamına gelen Şah Çerağ, kardeşinin yanına gitmek üzere Horasan'a doğru yoldayken Abbasi Halifesi Ma'mun'un adamları tarafından 835'te Şiraz'da öldürülmüş.
  1. yüzyılda inşa edilen Şah-e Çerağ Türbesi, mozaik şeklinde işlenmiş, milyonlarca küçük ayna ile süsleyen iç duvarları, farklı renklerde ışıkların yansımasıyla büyüleyici bir atmosfere sahip.

Bag-i-İrem

BAĞ-I İREM

 Şiraz’ın en çok ilgi çeken ve en güzel bağlarından biri olan Bağ-ı İrem uzun servi ağaçları, gülleri ve sulama kanallarıyla Sasaniler Dönemi'ndeki bağlara benzetiliyor. Bağda bulunan köşkün dış cephe çini süslemeleri, Yusuf ve Züleyha ve Ferhat ile Şirin betimlemelerine sahip.

KERİM HAN KALESİ

Kerim Han Zend tarafından yaptırılan, neredeyse 250 yıllık bir kale olan Kerim Han Kalesi, şehrin önemli tarihi eserlerinden. Sadece tuğladan yapılmış, yuvarlak çizgileriyle bu kale, şehri savunmaktan çok güzelliğine güzellik katmak için yapılmış gibi duruyor. Dört burç kalenin burçlardan birisi ise Pisa Kulesi gibi eğik durmasıyla dikkat çekiyor.

BAZAR-I VEKİL

Şiraz'ın günlük hayatının kalbinin attığı Bazar-ı Vekil, İran kültürüne ve toplumsal yapısına tanık olmak için en doğru adres. Vekil Çarşısı, İran'ın en büyük kapalı çarşısı unvanına sahip. Geleneksel el sanatları ürünleri, Şiraz halıları, rengarenk kumaşlar, baharat çeşitleri, yiyecek içecek ve kuyumcu dükkanları çarşı boyunca sıralanıyor.

VEKİL CAMİİ

Vekil Çarşısı’ndan Vekil Camii’ne geçmek mümkün. İçindeki 48 sütunun tamamı tek parça taştan yontulmuş Vekil Camisi, yine Kerim Han tarafından yaptırılmasıyla biliniyor. Muhteşem taç kapısı ve üzerindeki alıcı çini desenleri, ince bir işçiliğin eseri. Kerim Han-e Zend bulvarı, kenti neredeyse birbirine eşit iki parçaya ayırıyor.

ATİK ULU CAMİİ

Atik Ulu Camii, Şiraz'da sanat üslubu açısından diğer camiilerden ayrılan en eski camii. Camiinin geçmişi 894 yılına, Amr Leys Saffari Dönemi'ne uzanıyor. Camiinin en önemli giriş kapısı, karşılıklı iki sütun üzerine çinilerle 12 imamın isimlerinin yazıldığı kuzey giriş kapısı. Mozaikleri açısından benzersiz olan bu bölüm büyüleyici güzellikte. A. Buğra TOKMAKOĞLU/Keşfetsek