İran Sağlık Bakanı Muhammed Rıza Zaferkandi, yaptığı açıklamada, geçen yıl ülkesindeki hava kirliliği nedeniyle yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Zaferkandi, ülkedeki ölümlerin yüzde 12,56’sının, yani 50 bin kişinin, hava kirliliğine bağlı nedenlerle gerçekleştiğini ifade etti.
Zaferkandi, Tahran'da gerçekleştirilen Ulusal Temiz Hava Günü Konferansı'nda yaptığı konuşmada, hava kirliliğinin sadece insan sağlığına değil, aynı zamanda ekonomiye de büyük zarar verdiğini vurguladı. Hava kirliliğinin, İran'a yıllık yaklaşık 12 milyar dolarlık ekonomik kayıp yaşattığını kaydetti.
Uluslararası standartlara göre, bir metreküp hava içerisinde 5 mikrogramdan fazla partikül madde bulunmasının kirlilik olarak kabul edildiğini belirten Zaferkandi, İran’daki şehirlerde bu sınırın 12 mikrogram olarak belirlendiğini ifade etti. Ülkedeki şehirlerde, yılda ortalama 247 gün kirli hava solunduğu, başkent Tahran'da ise bu sürenin 353 güne kadar çıktığı kaydedildi. Zaferkandi, Zabul'un İran'ın en kirli şehri olduğunu, Senendec'in ise en temiz hava koşullarına sahip şehir olarak öne çıktığını dile getirdi.