Türkiye’de yeni tip korona virüsün ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler kapsamında uygulamaya geçirilen kısa çalışma ödeneği, son olarak Cumhurbaşkanlığı kararıyla birlikte 31 Mart'a kadar uzatılmıştı. İş dünyasından art arda gelen 'Kısa çalışma ödeneği uzatılsın' taleplerine, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) de katılmıştı.

‘DEVAM EDİYOR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ödenekle ilgili yaptığı son açıklamada tüm sektörleri kapsadı. Erdoğan’ın açıklaması şöyleydi; "Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs, haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık. Turizm sektöründe mayısta sona erecek KDV indirimlerinin haziran sonuna kadar devam etmesine karar verdik."

‘İŞ DÜNYASINA CAN SUYU’

Hükümetin kararını değerlendiren iş dünyası ise adeta can suyu oldu diyor.  Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Bazı sektörlerimizin ayakta kalabilmek için kısa çalışma ödeneğine ihtiyaçları var. O nedenle dünya aşılamada yüzde 70 seviyesinin üzerine çıkıp, pandemiyi kontrol altına alana kadar bu desteğe ihtiyaç var. Hepimizin beklediği bir karardı. Bu karardan dolayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne teşekkür ediyoruz” dedi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep de,"Pandemiyle birlikte değişen yeni dünya düzeninde ödeneğin 3 ay süreyle uzatılması devletimizin ihracatçımızın ve tüm sektörlerimizin üretim aşamasında ihracatçılarımızın hep yanında olduğunun güzel bir göstergesi" açıklamasında bulundu.

TESK’İN MEKTUBU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazarak kısa çalışma ödeneğinin artırılması yönünde talepte bulunduklarını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, “Talebimizin kısa sürede cevap bulması işverenler ve işçilerimiz adına oldukça sevindirici. Kısa çalışma ödeneği işverenleri rahatlatacağı gibi çalışanlara da bu zor dönemde nefes aldıracaktır. En önemlisi Haziran sonuna kadar yeniden kısa çalışma ödeneğinin tüm sektörler için ve Nisan, Mayıs ve Hazıran aylarını kapsayacak olması sevindirici.  Bununla birlikte turizm sektöründe mayısta sona erecek KDV indirimlerinin haziran sonuna kadar devam etmesi yönünde alınan karar da ekonomin dinamiklerinin gelişmesi bakımından olumlu kararlar” dedi.

‘SOSYAL PATLAMA ÖTELENDİ’

Uzun vadede verilen desteğin Türkiye ekonomisinde herhangi bir zarar yaratmayacağını belirten Ekonomist Murat Kartalkaya ise , “Kısa vadede insanları bir miktar daha tüketimi ayakta tutmaya lazım olur. Ekonomimizi zorlar mı sorusunun ise lafı bile olmamalı zaten. Hiç bir etki yapmaz. İnsanlara moral motivasyon oldu. İnsanlar zaten şu an çok düşük ücretlere çalışıyor. Zorunlu ekmek su ihtiyacına kullanıyor. Soğan patatesten farkı yok. Bin lira ile ekmek su hava alabiliyorlar. Bu şekilde sosyal patlama öteleniyor” diye konuştu.

‘DEVEDE KULAK’

Kartalkaya aynı zamanda verilen desteğin işveren açısından da faydalı olduğunu söyledi, “Bu Türkiye için destektir ama devede kulak değildir. En azından insanlar ekmek almaya devam edebildiği için faydalı. İşverenler içinde büyük bir faydası oluyor. Devamlı çalışan değil ama dördün ikisini faydalandırıyor. Kaybetmek istemediği elemanları için ödenekten faydalanıyor. Süreç boyunca destek yapar. Bilanço öyle bir halde ki destek devede kulak kalır” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber