Kısa Çalışma ÖdeneğiEkonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ içerisinde bulunan ve işverenin olası kriz dönemlerini daha hafif bir şekilde atlatması ile işten çıkarılmaları önlemesi amacıyla devreye sokulan önemli emniyet siboplarından biri. Geçtiğimiz günlerde korona virüs nedeniyle devreye sokulan desteğe başvurular da başladı. İŞKUR tarafından yürütülen destek sürecinde uygun olan işçilere maaş ödemeleri yapılarak çalışanın da işverenin de rahatlatılması hedefleniyor.

‘600 GÜN ÖDEME ŞARTI’

Destekten faydalanmak için gerekli ilk koşul, çalışanın, destek paketine başvuru tarihinden önceki son üç ay, yani 120 gün boyunca işverenle imzaladığı bir hizmet akdine tabi olması şeklinde düzenlendi. Ayrıca çalışanın destekten faydalanması için son üç yıl içinde de en az 600 gün prim ödemesinin yapılmış olması şartı aranıyor. Aynı zamanda uygulama kapsamında, işçinin iş sözleşmesi sona ermiyor yalnızca askıya alınıyor. İşyerinde üç ayı aşmamak üzere işverene ait işçi maliyetleri işsizlik fonundan karşılanıyor.

‘ZORLAYICI SEBEPLER’

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yer alan kısa çalışma ödeneği ile ilgili olarak konuşan Mali Müşavir Yunus Çankar, “İstihdamın korunması ve devamlılığı amaçlanarak yürürlüğe sokulmuş bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Zaten ekonomik istikrar paketi içerisinde yer alıyordu. Zorlayıcı sebepler, yani bölgesel veya sektörel bir kriz dolayısıyla iş yerlerinde çalışma süresinin kısmen durma noktasına gelmesi durumudur. Şuan salgın bir zorlayıcı sebep ve istihdamın korunabilmesi için yapılan bir ödeme olarak kısa çalışma ödeneği uygulanıyor, çalışılamayan süre boyunca işçilere ödeme yapılması bekleniyor” dedi.

'BRÜT KAZANCIN YÜZDE 60'I'

Sigortalı işçinin son on iki aylık prime esas kazançlarının dikkate alınarak hesaplanacağını söyleyen Çankar, ödenecek miktarın günlük ortalama brüt kazancın yüzde 60’ı olacağını belirtti. Çakar, “Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor. Buna göre; 2020 yılı için ödenecek bir günlük kısa çalışma ödeneği en az 58 TL civarında olacak. Ödenek işçiye her ayın beşinde verilecek. İş yerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak ödeniyor” diye konuştu.

‘BAŞVURULAR DENETLENECEK’

Öncelikli olarak başvuruların ancak elektronik ortamda gerçekleşeceğini vurgulayan Çakar, “Başvuruların kabul edilmesi için kısa çalışma talebinde bulunanların iş müfettişleri tarafından yapılacak incelemeler sonrasında uygun görülmesi gerekiyor. İş yerinde çalışanlar açısından da kısa çalışma başlangıç tarihinden itibaren işsizlik sigortası primlerinin üç yıl içinde en az 600 gün ödeme yapmış olması, iş müfettişleri tarafından yapılan çalışmaların sonucunda işçinin bilgilerinin kısa çalışmaya katılacakların listesinde yer alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

NEYE GÖRE TESPİT?

Korona virüs sebebiyle yapılacak kısa uygulama çalışma uygulaması kararına dair yapılacak uygunluk tespitinde dikkate alınacak unsurlara dair konuşan Eski İzmir Baro Başkanı Avukat Aydın Özcan, öncelikle Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar tarafından alınan kararlar doğrultusunda kapanmış işletmelerin denetlemelerinde, işyerlerinin sadece bu kapsamda olup olmadığına ilişkin belgelerin yeterli olacağını söyledi. Yapılacak tüm işlemlerin tamamen elektronik ortam üzerinden gerçekleşebileceğini belirten Özcan,“ Barlar, kuaförler ve benzeri işletmeleri hepimizin bildiği gibi kapsıyor. Bunun yanı sıra diğer unsurlar ise, yapılacak incelemeler Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nda veya grup başkanlıklarında sadece ilgili başvuru evrakı ve ekleri üzerinden ve tespit tutanağı düzenlenmeksizin gerçekleştirilebiliyor. İnceleme sürecinde başvuru evraklarında eksik olduğu durumda ise işverenler ile irtibata geçilerek, söz konusu eksik evrakların elektronik ortamda tamamlanması istenecek ve incelemeler evrak bazında devam ederek tamamlanmaya çalışılacak. Şayet işverenlerin yönetimsel kararları doğrultusunda faaliyeti durdurulan bir işyeri ise yapılan uygunluk tespiti incelemelerinde faaliyetin kısmen ya da tamamen durduğuna ilişkin durumu ortaya koyacak belgeler yeterli olacaktır. Gerekli belgeler ile açıklamalar İŞKUR'un internet sayfasında açıklandı” dedi.

‘HATALI BİLGİ VERİLİRSE...’

Diğer bir önemli unsurun ise idari tasarruf dönemi sona erdiğinde kısa çalışma uygulamasının sona ereceği olduğunu belirten Özcan, “Bu yalnızca bir acil durum desteği olarak görülmeli, işçi ve işverenin zor dönemleri geçirebilmesi amacıyla düzenlenen bir uygulama, biteceği akıllardan çıkmamalı” ifadelerini kullandı. Bu süreç içerisinde kısa çalışma ödeneği alan işverenin hatalı bilgi ve belge vermesi durumunda, yapılmış olan ödemelerin yasal faizi ile işverenden alınacağını belirten Özcan, “Eğer işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber