2003 tarihinde işyeri sendika temsilcisi olarak sendikacılığa giriş yaptığını belirten Çakmak, “2009 yılında Türk Metal Sendikası’nın mali sekreteri oldum. Bir dönem önce Türk Metal İş 2 No’lu Şube başkanlığı görevini yapmıştım. Başkanlık görevimi şube birleştirilmesi nedeniyle bırakmıştım. Şimdi tekrar baba ocağındayım, gururluyum. İzmir’i yereli tanıyan biriyim. 2003’ten bugüne kadar baktığımızda sanayimiz büyümüş. Gelir gelmez bölgemize ilişkin tarama yaparak incelemelerde bulundum. Ayın 6’sı itibariyle göreve başladım. Bölgemiz, 34 sendikamız 57 şube 150 bin üyemizden oluşuyor. 6 ilden sorumluyuz. İlk olarak işe bağlı bulunduğumuz şubeleri ziyaret ederek başladık. Muğla Yatağan, Denizli ve Aydın bölgesini ziyaret ederek bölge faaliyetleri hakkında bilgiler aldık. En büyük hedefimiz sanayi, bizim için çok önemli” diye konuştu.

‘EN BÜYÜK DAVAMIZ EKMEK’

“Benim tek sloganım örgütlenmek” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Çakmak, “Bölgemizde örgütlenmemize ihtiyacımız var. Hem sendikamızın hem de büyüklerimizin hedeflerine doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bölgemizde 7,5 milyon ücretli işçimiz çalışıyor, bu işçilere haklarını teslim etmek için biz de çok çalışacağız. Ülkemizin, bölgemizin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var; en büyük davamız ekmek.  Bu ocak bizim baba ocağımızdır. Herkesin başkanıyız, herkese sahip çıkmayı da çok iyi biliriz. Şu anda gezdiğimiz bölgelerde işçi çıkarma duymadım, mevcudu koruyoruz. Örgütlü olduğumuz kurumlarda pandemi nedeniyle çok sıkı tedbirler alınmış, gayet iyi gördüm büyüme de var… Henüz fabrikalara detaylı inemedik ama şube başkanlarından aldığımız bilgilere göre herhangi bir sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİNİN CEBİ RAHATLARSA…’

Sendikasız bir işletmenin adeta yüzde 60’lık bir kapasite ile çalıştığının altını çizen Çakmak, kurumları ve işçileri sendikalı olmaya davet etti. Sendikalılaşma ile birlikte kalite ve verimliliğin arttığına dikkati çeken Çakmak, “Sendikasız bir işletme yüzde 60 kapasite ile çalışır. Sendika olduğunda kalite ve verimlilik artar. Bir sendika işletmeye girdiğinde yüzde 33’lerle içeriye girer ama o kurumun verimliliği yüzde 90’lara çıkarır. O yüzde 10 pay da yönetimdir. İşçi cebini rahatlatırsa kalitesini de verimliliğini de artırır. Çünkü işçinin kafası ne kadar rahatsa işçi o kadar iyi çalışır. O yüzden bundan sonraki süreçte de sendikasız işyerlerinde örgütlenmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.   Haber: Yağmur Daştan