Tüm dünyadaki ekonomik döngüyü yaklaşık üç ay durduran korona virüs (Kovid-19) salgını sürecinde düğünlerin yasaklanması da birçok sektöre zarar verdi. Normalleşme adımlarıyla, konuk sayılarının 4’te 1’e düşürülmesi gibi bir dizi düzenleme kararı alınarak düğünlerin 1 Temmuz’dan itibaren yapılmasına izin çıktı. İzmir’de düğün denince ilk akla gelen merkezlerden Tarihi Kemeraltı Çarşısı ile Mimar Kemalettin Moda Merkezi’nde esnafın sevinçle karşıladığı bu haber kasaya henüz iş olarak dönmese de umutlar taze tutuluyor.

‘BİRÇOK SEKTÖR BAĞLI’

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, düğünlerin çok fazla iş kolunu birbirine bağladığını belirterek, “İnsanlar elbette koşa koşa alışveriş yapmaya gelmedi. Sonuçta düğünler belli bir hazırlık süreci gerektiriyor. Bu durum nedeniyle kimi insanlar düğünlerini bir sonraki yıla erteledi, kimisi ikinci dalgadan korkuyor. Ancak düğün yapma kararı alanların Kemeraltı Çarşısı’nda bir hareketlilik yarattığı muhakkak. Düğün bildiğiniz gibi tek bir sektörü ilgilendiren bir organizasyon değil. Düğün sektörü çok fazla iş kolu ile birbirine bağlı. Her gelinlikçinin altında buna bağlı olarak ayakkabı satılır, şeker satılır, masa sandalye satılır, çiçekçisi var, otoparkçısı var, mobilya sektörü var… Dolayısıyla Çarşı esnafını neredeyse komple ilgilendiriyor. Henüz büyük bir alışveriş ağı oluştuğunu söyleyemesek de insanlar ihtiyaçları için gelip Çarşı’da dolaşmaya, gelinlik, şeker, davetiye, elbise gibi ihtiyaçları için gezmeye başladı. Bizim de bu anlamda beklentimiz büyük” dedi.

UYGUN FİYATLAR…

“İzmirliler’nin ihtiyaçları için burayı tercih edeceğini biliyoruz” diyen Başkan Girgin, Çarşı esnafının tüm önlemleri alarak vatandaşın yanında duracak bir fiyat politikası izlediğini aktardı. Başkan Semih Girgin şunları söyledi: Esnafımız sağlık önlemlerini alıyor. Dahası vatandaşların içinden geçtiğimiz bu süreçte alım gücünü çok etkilemeyecek, onların bütçesini sarsmayacak şekilde fiyat politikası izliyoruz. Bizim için şuan müşteri çok değerli. Ramazan Bayramı’nı biliyorsunuz kutlayamadık. Düğün ve sünnetlerin başlamasının bizim için bir ekstra bayram olmasını hedefliyoruz. Herkes bu umutla dükkanlarında müşteri bekliyor. Sağlığımızı koruduğumuz müddetçe işler de açılacaktır, insanlar düğünlerini yaparak ihtiyaçları için Çarşı’ya çıkacaktır. Düğünler alışılmışın dışında daha az kişiyle yapılacak. 500 kişi yerine 150 kişi gidecek. Ancak elbette bu bile birilerinin, belli ürünlere ihtiyaç duyması ve alışveriş yapması anlamına geliyor.

‘3 AY GEÇTİ AMA NASIL?’

İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muharrem Karakuş da 3 aylık salgın sürecinde esnafın çok zor bir süreçten geçtiğini hatırlatarak, “3 ay geçti ama nasıl geçti bir de esnafa sormak lazım. Kimsenin hazırda geçimini sağlayacak parası olmadığı için herkes kredilere başvurdu. Sicili uygun olan kredi alarak biraz olsun idare etti ama çok sayıda esnafımızda da bundan maalesef faydalanamadı. Çalışmayan her hangi birine bile 10 bin lira kredi verildi. Elbette ona da verilsin kredi ancak yönetenler esnafı unutmamalı. Birinin sicili bozuksa, demek ki burada yanlış giden bir şey var. Pandemi sürecinin geçmesi insanlara azap gibi bir şey oldu. Esnafla görüşüyoruz, işlerin iyi olmadığını söylüyor. ‘Tüm gün bir paça kıvırdım 10 lira kazandım’ diyen var. Bununla elektriği mi suyu mu ödeyecek insanlar? Bu geçen üç ayın acısını ilerleyen dönemlerde daha da hissedeceğiz diye düşünüyorum. Dolayısıyla şuan işler iyi olmasa da umutla bekliyoruz” diye konuştu. Alınan karara tüm sektörün kilitlendiğini belirten Başkan, “Düğün alışverişleri ve hazırlıklar bir ay önceden başlar. Çarşı’ya da bu ölçüde bir hareketlilik yansımaya başlar. Gelinlik, damatlık bir kere bakılarak alınan ürünler değil. Uzun süre gezer insanlar alacakları ürünler için. Ancak düğünlerle ilgili yapılan düzenlemeden sonra ne Mimar Kemalettin Moda Merkezi’nde ne de Kemeraltı’nda önemli dikkat çekici bir hareketlilik oluşmadı. Elbette biraz olsun düğün yapma niyeti olan insanlar dükkanlara girip çıkmaya başladı ancak bu yeterli seviyede maalesef değil. Allah bereket versin, işlerimiz iyi diyemiyoruz. Vatandaşlar temkinli, düğün yapma kararı alıp, vaka sayılarının artmasıyla vazgeçenler olabiliyor. Salgının yayılması durdukça, insanlar da evliliğe adım atacak, düğün yapacaktır” ifadelerini kullandı.

‘ÖNLEMLER DOĞRU’

Başkan Karakuş düğünlerde alınan sayı sınırlaması kararının ise yerinde olduğunu vurgulayarak, “500 kişinin bir salonda saatlerce vakit geçirmesi çok riskli çünkü. Dolayısıyla kısıtlamalar doğru. Diğer yandan insanlar da gitmeye korkacaktır. Ama sayı düşmesi demek bizim işlerimizi de elbette etkileyecektir. Sadece gelinlikle bitmiyor malum abiyesi, elbisesi derken çok sayıda ürün satılıyor. Düğünlere gidecek insan sayısının düşmesi bunların satışını da düşürecektir” şeklinde konuştu. Utkucan Akkaş / Özel Haber