Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde yüzlerce AVM yeniden kapılarını açtı, hem de uzun kuyruklar eşliğinde. Yaşanan bu durum ister istemez küçük esnafı da umutlandırdı ancak beklenmen olmadı. Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda kapatılan kafeterya, lokanta, restoran, bar ve benzeri işletmelerin beklediği müjdeli haber henüz çıkmadı. Eski günlerine kavuşacakları günü bekleyen işletme sahipleri ve on binlerce çalışan diğer taraftan ayrı bir karamsarlık daha yaşıyor. Yürürlüğe konması beklenen yeni önlemler ve kurallar aynı zamanda İzmir'de eğlence ve sosyal hayatın kalbi Alsancak'ta ilerleyen süreçte yaşanacak zorlu günlerin de habercisi olacak.

‘YÜZDE 50’

Ege Telgraf'ın sorularını yanıtlayan ve son gelişmeleri değerlendiren Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı şunları söyledi: "Bayramdan sonra işyerlerinin açılmasını bekliyoruz. Resmi olarak bir tarih olmasa da tahminlerimiz ve ümitlerimiz bu yönde. AVM'ler açıldı, ne olup ne olmadığını göreceğiz. İkinci dalga olup olmayacağını göreceğiz. İnsanlar iki aydır ev hapsinde, nereye kadar bu böyle gidecek? Bakalım ne aşamadayız, bunu göreceğiz. İşyerleri kademeli olarak açılacaktır. Böylece virüsü olabildiğince kontrol altında tutmak daha kolay olacaktır. Zaten Bakanlığın bu yönde bir açıklaması vardı. AVM'leri kapatmamışlardı. Önlem olarak kendi içinde karar almışlardı. Sürecin devamında ne olacağını görüp hareket edeceğiz. Biz işyerlerimizi 27-28 Mayıs gibi açarız diye tahmin ediyoruz. İşletmeler açıldığında ise muhtemelen bahçelerimizi kullanacağız ve salonlarımızda hizmet veremeyeceğiz. Yüzde 50 kapasite ile çalışabiliriz. Masa aralıkları ve bir metre kuralı mutlaka uygulanacaktır. Bilim Kurulu'nun alacağı kararlara uyacağız. Şu anda ne önlem alınacağı ya da nasıl kurallar olacağını bilmiyoruz. Bu süreçte açılışa hazırlanan birçok esnaf işletmesinin temizliğini yapıyor, boya badana, tesisat bakımı, tadilat gibi işlemleri yapıyor. Bu işler yapılıyor ancak bizlere büyük bir yük. Herkes bunu kaldırabilecek durumda değil. Zaten küçük esnafın kiraları, borçları birikti. Bunlar yine bizim, elbette ödenecek. Gelirimiz yok, giderlerimiz aynen devam ediyor. Üretim durdu ama bunu bir şekilde ödeyeceğiz. Şimdiye kadar devlet yardımı almadık, ilerleyen süreçte mutlaka esnaf için bir düzenleme gelecektir. Önce sağlık, üretimin başlaması ve ardından devlet en son küçük esnafa da dokunacaktır. Paketler açıklanacaktır, mağdur olmayacağız. Önemli olan öncelikle vatandaşın sağlığı, sonrasında biz zaten yavaş yavaş işyerlerimizi açar, eskisi gibi güzel günlere kavuşuruz."

‘BU YIL KAYIP’

Alışveriş merkezlerinin açılmasının ardından işletme sahipleri olarak beklenti içerisine girdiklerini ancak kendilerine yönelik bir düzenleme yapılmadığından ötürü hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyen Kıbrıs Şehitleri Caddesi İş Adamları Derneği Başkanı Hami Torcu ise, "Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını merakla takip ediyoruz. Önceki gün kapalı durumda bulunan işletmeler için bir haber bekliyorduk ancak ne yazık ki bir şey çıkmadı. Sanıyorum ki, şu anda alışveriş merkezlerini takip ediyorlar ve ona göre davranacaklar. Bayramdan sonra bizim işyerlerimiz de açılır diye tahmin ediyoruz. Normale dönme diye bir şey zaten yok, bu yıl büyük ölçüde gitti. Bunun yerine kontrollü bir geçiş süreci yaşanacaktır. Hem vatandaşlar, hem de işyeri sahipleri olarak temkinli davranmaya, önlemlere uymaya devam edeceğiz. Kesin olan bir şey, önümüzdeki süreçte bizi ciddi bir ekonomik kriz bekliyor. Henüz farkında değiliz, borçlar, krediler ertelendi, ancak bu üç ayın sonunda ne olacak? Faturalar var, hiçbir şey bedava değil. Esnaf olarak ciddi bir devlet desteği ya da karşılıksız yardım alamadık. Birçok işletme ticaret odası ya da devlet desteklerinden faydalanamadı. Çalışanlarımız evlerinde oturuyor, şanslı olanlar kısa çalışma ödeneğinden faydalandı. Açıldıktan sonra işletmelerdeki masalar arasında 1,5 metrelik bir mesafe bulunacaktır. Turizm Bakanlığı'nın turistik tesisler ile ilgili yayınladığı genelge benzeri kurallar uygulamaya konacaktır. Hijyen kuralları aynen uygulanacak ve mümkün olduğunca kalabalık ortamlar oluşturulmayacaktır. Bir masada 15 kişi oturma dönemi bitti. Bunların hepsi bize yük getirecek ve esnafa olumsuz yansıyacaktır. Çünkü gelirimiz düşecek. Bizim de birim maliyetlerimiz yansıyacaktır. Yeni fiyatlar yani zam kaçınılmaz olacaktır. Çünkü kapasitemiz düşecek. AVM'ler bu ülkede en son açılacak yerlerinden bir tanesi olmalıydı. Bu virüsün en kolay yayılabileceği ortamların başında AVM'ler gelmektedir. Eğer önce AVM'ler açılıyorsa haliyle biz de büyük beklenti içerisine gireriz. İşletmelerin 27 Mayıs'ta, yani bayramdan sonra açılacağına dair yakın zamanda bir duyuru bekliyoruz. Artık ülke ekonomisinin yaşanan bu durumu kaldırması mümkün değil. Kepenkleri açtığımızda iş bitmiyor, bizi çok zor günler bekliyor. Kiralar, faturalar bekliyor. Bu parayı kazanamayan işyerlerinin hali ne olacak? Birçok büyük firma pandeminin ne olduğunu biliyor ve buna göre hareket ediyor. Peki küçük esnaf ne olacak? Önemli olan dükkanı açtıktan sonra çarkı çevirebilmek. Umarız bu felaket dünyanın üzerinden bir an önce kalkar da normale döneriz" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber