İspanya'da parlamenter monarşi sistemi çerçevesinde görev yapan Kral 6. Felipe, tahta çıkışının 10. yıl dönümünü kutladı. Babası eski Kral Juan Carlos'un 39 yıllık hükümdarlığının ardından 19 Haziran 2014'te tahta geçen Kral 6. Felipe, bu süreçte ülkenin yaşadığı önemli dönüşümlerle karşı karşıya kaldı.

ZORLU 10 YIL: KRİZLER VE TARTIŞMALAR

Kral 6. Felipe'nin yönetimine damgasını vuran unsurlar arasında babası Juan Carlos'a yönelik yolsuzluk iddiaları, Katalonya sorunu, ekonomik krizler, Kovid-19 salgını ve siyasi sistemin değişimi yer aldı. Bu süreçte Kral, "hizmet, bağlılık ve görev" anlayışıyla hareket ettiğini vurguladı.

MONARŞİ VE HALK İLİŞKİLERİ

Kraliyet Sarayı kaynakları, Kral 6. Felipe'nin şeffaflık ve örnek olma yolunda kararlı olduğunu belirtti. Devletin birliğinin ve bekasının simgesi olarak güçler ayrılığına saygı duyduğu ve siyasi tarafsızlığı koruduğu ifade edildi. Ayrıca İspanyol vatandaşların adil taleplerinin referansı ve hizmetkarı olarak görev aldığı belirtildi.

MONARŞİ KARŞITLARININ TEPKİLERİ

Ancak İspanya'da monarşi karşıtları, Kral 6. Felipe'nin 10 yılının yeterli olduğunu ve cumhuriyet taleplerini dile getirdiler. Aşırı sol görüşlü siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, Madrid'de düzenlenen gösteride Kraliyet Ailesi'ne yönelik eleştirilerini dile getirdi.

GELECEK PLANLARI VE KRALİYET

Kral 6. Felipe'nin kızı Prenses Leonor'un gelecekte tahta geçeceği belirtiliyor. Prenses Leonor, tahta çıktığında İspanya'nın ilk kraliçesi olacak. Bu süreçte eski Kral Juan Carlos'un katılmadığı 10. yıl kutlamaları, Kraliyet Ailesi'nin imajını koruma çabalarının bir parçası olarak değerlendirildi.

Kaynak: AA