Milyonlarca çalışanın kapanma döneminde karşılaşacağı olası mağduriyetler ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işçilerin lehine alınacak tedbirler ile zorlu sürecin aşılabileceğini kaydetti. İşsizlik fonundaki para ile önümüzdeki bir yıl süresince 10 milyon kişiye asgari ücret düzeyinde ödeme yapılabileceğini hatırlatan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, "Kaynaklar halka aktarılsın" dedi.

‘EN ÇOK İŞÇİ ETKİLENECEK’

Normalleşme sürecinin ardından gündeme taşınan yeni kısıtlamaların en çok da işçiyi etkileyeceğini söyleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, yaptığı açıklamada çalışanları koruyacak bir dizi önlem beklediklerini belirtti ve "İşçiye ödenen normalleşme desteği adı altında bir şey görmedik. Eğer 28 gün ya da 21 gün süresince ülkemizde tam kapanma sağlanacaksa ve bu virüsten Türkiye ve işçiler olarak kurtulacaksak biz buna razıyız. Ancak, sosyal devlet anlayışı içerisinde bu kapanma süreci boyunca yapılması gerekenler vardır. Bizim taleplerimiz tüm herkesin doğalgaz, su ve elektrik gibi giderlerin, bunu yanı sıra temel ihtiyaç maddeleri yani gıda desteğinin hükümet tarafından verilmesidir. Yoksa kısmi önlemlerle, yarı zamanlı çalışmalarla bu işi atlatamayız. Hafta sonunda her yeri kapatıp fabrikalar harıl harıl çalışırken, işçiler sırt sırta üretim yaparken bu virüsten kimse kurtulamaz. Aksine vakalar daha da yükselmeye devam eder. Bu süreci patronların kar hırsına kurban edemeyiz. Yap-işlet-devret modeli ile para kazanan holdinglerin vergi borçları siliniyor. Kaynaklarımızı buraya değil, bu süreçte işçiye, emekçiye aktarmak zorundayız. İçinden geçtiğimiz bu dönemde hastaneler, köprüler, tüneller ve otoyollara ayrılan ödemeler halka sağlanırsa hiç kimse mağduriyet yaşanmaz. Acilen bu garantilerin pandemi dönemi ve mücbir sebep gösterilerek iptal edilmesi, harcanan bu kaynakların en az asgari ücret düzeyinde olmak kaydı ile vatandaşa ve halka verilmesi gerekiyor. Bu sorunun çözümü için en kolay yol budur. Bu kapanma sürecinde tüm çalışanlara ücretli izin, emeklilere prim desteği, işsizlere de asgari ücret düzeyinde bir destek sunulmalıdır. Bu süreçte gereken asıl destek halka verilmelidir" dedi.

‘NORMALLEŞME YARDIMI’

Sarı, normalleşme yardımı adı altında işverenlere sunulan desteklerin işçiye de verilmesi gerektiğini belirterek şunları ifade etti: "İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinin başından bu yana gerek otoyollar, gerek tüneller, gerek köprüler boş kalmasına ve çok sayıda yasak olmasına karşın verilen hazine garantileri gereği garanti edilen tutarlar sonuna kadar ödendi. Oysa bu teminatların çoktan askıya alınması ve kullanılan bu kaynağın da emekçiye verilmesi gerekirdi. Bundan sonra devletin kendi vatandaşına eşit ve adil şekilde bu yardımları dağıtması gerekir. Özellikle bu süreçte bu yardımların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Merkez Bankası'nın tükenen kaynaklarını düşündüğümüz zaman boşa giden bu paralar ile bu 28 günü rahatlıkla karşılayabiliriz. Bugüne kadar işsizlik fonundan işverenlere 28 milyar lira tutarında para aktarılmış. Bu para bugüne kadar işçiden her ay kesilen paralarla toplanmıştır. Yani işçinin kendi alın teridir. Yine işsizlik fonundan işsizlere ve emekçiye ödenen toplam yardım tutarı ise 16 milyar liradır. İşsizlerin parasını daha çok işverenlere aktardılar. Şu anda işsizlik fonundaki para asgari ücret düzeyinde bir ödeme yapılacak olursa, yaklaşık olarak 10 milyon işsize bir yıl kadar yetecek bir kaynak demektir." Erman Şentürk / Özel Haber