Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre bu yıl 1 Ocak- 18 Haziran günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 3 milyon 407 bin yeni dosya geldi. İcra dairelerindeki açık icra dosya sayısı 22 milyon 158 bine ulaştı.  Dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 937 bin adet arttı. İcra dairelerindeki açık icra dosya sayısı ise bir yıl öncesine göre 1 milyon 870 bin adet artarak 22 milyon 158 bine ulaştı. T ÜİK, 2021 yılı Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre; işsizlik mayısta bir önceki aya göre 265 bin kişi azalarak 4 milyon 237 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,6 puanlık azalarak yüzde 13,2'ye geriledi. Geniş tanımlı işsizlik ise mayısta yüzde 27,2’ye yükseldi.

‘GELİRDEN FAZLA BORÇ’

22 milyon dosyanın TL değerinin büyük önem arz ettiğine değinen Mali Müşavir Feride Sökmen, vatandaşların pandemi sürecinin ekonomik anlamda etkilerinin sürdüğünü aktardı. Aynı zamanda borçlu kalma durumuna vatandaşın alıştığını belirten Sökmen, “Bankalar borçları tahsil etmek istiyorlar. Zor koşullara rağmen bile çok fazla dosya kapanmadı. Normalleşmenin etkileri bu anlamda olumlu seyirler oluşturuyor. Fakat en kötüsü insanlar borçlu kalmaya ve yaşamaya alışmış durumda. Vatandaş hiç düşünmeden eline geçen her fırsatta borçlanabiliyor. Asgari ücretin, vatandaşa yetmediği ise ortada. Bu konuda hükümetin önlem alması elzem. Elbette en bilinen çözümlerden biri gelir kaynağının üzerinde borçlanılmaması ” dedi.

‘BİR GÜNDE 280 KİŞİ’

İşsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ve bu anlamda kısa çalışma ödeneğinin kesilmesinin işsizlikte artışlara neden olabileceğini aktaran DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise,  “Mayıs 2020 de 3 milyon 983 bin olan dar tanımlı işsiz sayısı, Mayıs 2021 de 4 milyon 237 bin kişiye tekabül etti. TÜİK Mayıs 2020’ de gösterilen işsizlik oranı olarak ifade ettiği ve mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranını yüzde 13,2 ve geniş tanımlı işsizlik oranı olarak tanımladığı işsizlik oranını ise yüzde 27,2 olarak açıkladı. Geniş tanımlı işsizlik Mayıs 2019 dan, 3 milyon 283 bin kişi artarak 9 milyon 670 bine yükseldi. Yani TÜİK'in verilerine göre tabloya bakınca 254 bin kişi daha arttı. işsizler ordusuna katıldı. TÜİK'in açıklamış olduğu 0,6 puanlık düşüş gösteriyor. Bu ülkede TÜİK'e vatandaşlar güvenmiyor. Fakat aslında 1 Temmuz itibari ile kaldırılan işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği ile birlikte sadece 1 Temmuz’da  Türkiye'de tek günde bin 800 kişi işten çıkarıldı. Özellikle kısa çalışma ödeneğinin kesilmesi, işsizlik sayılarının önümüzdeki günlerde artacağını söylüyor. İzmir’de 1 Temmuz da işçi çıkarma yasağı sonrası işsizlik arttı.1 Temmuz’da sadece bir günde yaklaşık 280 kişi İzmir’de işten çıkarıldı” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber