Türkiye para politikası ve döviz kurları istikrarsız yolculuğunu devam ettiriyor. Ekonomi son dönemde, yüksek faiz, yüksek döviz kuru, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik olgularını bir arada yaşadığımız zorlu bir süreçten geçiyor. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın sürpriz bir şekilde görevden alınmasıyla kimi kesimlere göre ‘kaybolan güven ortamı’ ve yükselen döviz kuruna bir isyan da esnaftan geldi. İstikrar ve güven sağlanmadan sorunların çözülemeyeceğini belirten esnaf odaları, “Aldığımız mal satmadan zamlanıyor. Yahut mal alacağız, daha almadan yeniden telefon geliyor, ‘zam geldi’ diye. İşler zaten kötü. Üzerine bir de sürekli değişken fiyatlar müşteride ‘zam yapıyorsunuz’ algısı yaratıyor. Oysa sürekli fiyatlar değişiyor” diyerek problemini dile getirdi.

‘YANLIŞ ANLAŞILIYORUZ’

Dolara bağlı olarak altın fiyatlarının da değiştiğini söyleyen İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, “Dolar yükselince altın da yükseliyor, dolara bağlı olarak. Esnaf da bu nedenle zora giriyor. Vatandaş internetten bakıyor ürünün fiyatına, o sırada dolar yükseliyor, altın yükseliyor. Arada fiyat oynayınca sanki biz pahalı satıyormuşuz gibi algılanıyor. Biz de toptancıdan alıyoruz. Arada iki komisyon var. Üçüncü kişi biz olup, dördüncü kişiye satıyoruz. Altın fiyatları için halka sesleniyoruz, altındaki düşüş ve inişleri web sitemizde bulabilirler” dedi.  

‘KIVRANIYORUZ’

Döviz kurlarında gerçekleşen dalgalanmanın vatandaş tarafından anlaşılmadığını aktaran İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış , “Döviz kurlarında oynama bizi çok olumsuz etkiliyor. Bizler ithal çiçekler alıyoruz. Fiyatlar öylesine arttı ki… Dükkanlarda saksı çiçekleri, çiçeklerimiz hepsi Hollanda'dan geliyor. Alış fiyatı 2 katı oldu. Müşteri ‘Nasıl bu fiyatlar böyle oluyor?’ diyor. Durumu anlatamıyoruz. İthalatçı da haklı elbette. Biz iş yokken bir de üzerine zam yapamıyoruz. Tüm sektörler gibi büyük olumsuzluklarla kıvranıyoruz” ifadelerini kullandı. İzmir Oto Galericiler Odası Başkanı Zafer Dursun da, “Ekonomik süreç elbette bizleri de etkiliyor. Vatandaş etkilendiği takdirde bizlerde etkileniyoruz” açıklamasında bulundu.

YA FİYAT FARKI?

Ürünün istendikten sonra fiyatının arttığını müşteriye anlatamadıklarını belirten İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, “Bu durum bizi çok olumsuz etkiliyor. En büyük derdimiz bu. Bizlerin çalışması zorlaşıyor. Bir ürün isteniyorsa, fiyat çıkarmamız gerekiyor. Fiyatı çıkarıyor müşteriye veriyoruz. Ertesi gün malzeme alacağımız zaman yüzde 50’lere dayanan bir fiyat farkı karşımıza çıkıyor. Ardından tekrar müşteriye fiyat verdiğimizde hem itibarsızlaşıyor hem de işi yapınca zarar ediyoruz. Herkes evindeydi pandemi döneminde. Bu nedenle siparişler aldık. Masa, kitaplık yapılması çok istendi. Herkes ürün üretmek istiyor. Fakat fiyatlara yansıyan bu istikrarsızlık bizi zora sokuyor. Avrupa'da üretim kısıtlandığı için Türkiye şu an yurt dışına ihracatta 13. sıradayken 7. sıralardayız. Hammadde bu nedenle zorda. Bir yandan iç piyasada da malzeme kullanımı arttı. Bu konuda bir çözüm bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber