Ege Telgraf’a açıklamalarda bulunan Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, pandemi sürecinde Türkiye’de halen satışı devam eden gıda ürünlerine ilişkin önemli uyarılar yaptı. Çiftçi, yerli ürünlerde virüs bulaşma riski olmadığını, ancak ithalat yoluyla ülkeye gelen tarım ürünlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Yüksek Ziraat Mühendisi Çiftçi, “Risk yok diyemeyiz. Ancak tedbirli olmakta fayda var, özellikle işlenmemiş ithal gıda ürünlerini tüketmeden önce dikkat edilmeli” dedi.

‘TEŞVİK EDİLMELİ’

Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, tarım ürünlerinin ithalatıyla ilgili son durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Yurt dışından gelen ürünlerin ithalatına ilişkin getirilen son ek gümrük vergisi düzenlemesi tarım ürünlerini ve gıda malzemelerini doğrudan kapsamıyor. Bu yönde bir düzenleme yapılmadı. Gıda ithalatı zaten tamamen kapatılamaz. Elbette ihtiyaç olan ürünler de var. Her şeyi içeride üretemiyoruz. Bazı zorunluluklardan ötürü bir anda ithalatı kapatamazsınız. Aslında istense bu yapılır, bir tercih meselesidir. Fakat ülkemizde üretilen ürünlerin ithalatı yasaklanmalı ya da kısıtlanmalıdır. Bunu en başından beri söylüyoruz. Üretici için de, tüketici için de bu daha olumludur. Bu noktada üretim maliyetleri devreye giriyor ancak onu da devletin sunacağı desteklerle ve yardım paketleriyle aşmak mümkündür. Sadece yasaklarla değil, içeride desteklerle üretim teşvik edilmelidir. Böylece maliyetler de düşecektir.

‘RİSK HER ZAMAN VAR’

Özellikle küresel çapta büyük sorun teşkil eden korona virüs salgınının ardından tüketicilerin sıkça sorduğu “İthal gıdalar güvenli mi?” sorusuna da yanıt veren Çiftçi şöyle konuştu: “Risk her zaman var. Kesinlikle risk yok diyemeyiz. İşlenmiş gıdalarda sorun yok. Ambalajlı değil, açık gıdalarda özellikle bu bulaşı sürecinde riskler oluşabilir. Buna ilişkin önlemler kesinlikle alınmalıdır. Dezenfeksiyon ya da diğer arındırma işlemleri yerine getirilmelidir. Hayvancılıkta da risk düşüktür. Isıl işlem görmüş ya da işlenmiş gıdalarda sıkıntı yok. Sadece bu sürece özgü değil, ithalat politikalarından tamamen vazgeçilmelidir. Kendimize yettiğimiz ürünlerde ithalat bir kenara bırakılmalıdır. Ülkenin geleceği ev gıda güvenliği açısından bu daha fazla önem kazanmaktadır. Risk her zaman vardır. Nereden ve nasıl geldiği konusuna özen gösterilmeli, analiz ve dezenfekte çalışmaları gerektiği gibi yeteri derecede yapılmalıdır. Gıda konusunda büyük bir risk yok. yerli ürünleri istediğimiz gibi alıp kullanabiliyoruz. Ancak ithal gıdalarda temkinli olunmalı, tedbir elden bırakılmamalı. Telaşa gerek yok, ancak aldığımız ürünleri gerekirse iyi yıkamalı ve bekletmeliyiz. Sonuçta bu süreci de aşacağız.” Erman Şentürk / Özel Haber