Mutfakların başköşesinde yer alan zeytinyağı ve ayçiçek yağının üst üste gelen zamlar nedeniyle yanına yanaşılmaz oldu. Artan fiyatlar bir yana, taklit ve tağşiş ürünlerin cirit attığı piyasada kaliteli yağa erişmekte güçlük çeken tüketiciler etiketlere yansıyan rakamlara isyan ediyor. Ege Telgraf'a açıklamada bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Banu Onan Erdal, kuraklık, pandemi, tarım politikaları ve üretimde yaşanan düşüş gibi sebeplerden kaynaklanan fiyat artışına karşı acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

YANLIŞ POLİTİKALAR

Erdal, “Zeytinyağı, tereyağı gibi ülkemizin mutfağında yaygın tüketilen yağlar fiyat olarak alım gücünün çok üstünde çıkmaya başladı. Dolayısıyla yoksullaşan halkımız bunun yerine ayçiçek yağını talep etmeye başladı. Ayçiçek yağının fiyatındaki artışın temel nedenlerinden biri dünyada Kovid-19 pandemisi nedeniyle ayçiçek yağının yerine kullanılan kanola yağının üretiminin düşmesi. Pandemi döneminde yaşanan sıkıntılar ve rekolte düşüşleri, gıda tedarik zincirlerinin aksaması gibi nedenler bu sonucu karşımıza getiren etkenlerden bir tanesi. Pandemi, küresel ısınmanın etkileriyle yaşanan ve bundan sonra yaşanacak olan kuraklık, yanlış tarım politikaları, küçük üreticinin üretimden koparılması, artan girdi fiyatları, küresel şirketlerin tekelinde yürütülen tarım politikaları gibi birçok etken sonucunda bu fiyat artışlarını yaşamaktayız” diye konuştu.

ÜRETİMDEKİ DÜŞÜŞ

Banu Onan Erdal, yaşanan krizden çıkış reçetesinin üretimi artırmak olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: Ülkemizin dünya ayçiçeği ithalatında birinci sırada olması, tarımsal ürünlerde dışa bağımlı bir ülke olmanın sonuçları bir kez daha gözler önüne serilmektedir. İthalata dayalı sistem üzerine kurulan tarım politikalarının acı reçetesini halkımız ödemektedir. Yağlı tohumlarda tamamen dışa bağımlı konuda olan Türkiye, üretimini arttırmak zorundadır. Üretim, tüketim, ithalat ve ihracat verileri üzerine oturan bir üretim planlaması yapılmalı, üreticiye verilen destekler artırılmalı, yağ bitkilerinde müdahale alım fiyatı belirlenmeli, üretimi artıracak, dışa bağımlılığı azaltacak politikalar uygulanmalıdır. Ürün planlaması ve etkin bir politikanın oluşturulamaması nedeniyle ülkemizde yağlı tohum üretimi yeterli değildir. Bu nedenle ithalata bağımlı bitkisel yağ sektörü, dünya pazarındaki dalgalanmalardan etkilenmektedir. Ülkemiz ayçiçeği tarımı için uygun ekolojik koşullara sahip olmasına rağmen, ekim alanlarımız artırılamamaktadır. Üretimimizin artırılabilmesi için potansiyel ekim alanlarımız dikkate alınarak değerlendirilmeleri sağlanmalıdır. Bu nedenle ülkemizde uygun bölgelerde ayçiçeği tarımı yaygınlaştırılması için çalışmalara hemen başlanması, sulama sistemlerinin kuraklık da göz önünde bulundurularak acil şekilde tamamlanması veya açık sistemlerin kapalı sistemler haline getirilmesi, üreticilere modern sulama sistemlerine geçiş ile ilgili olarak mutlaka destek verilmesi gerekmektedir. Erman Şentürk / Özel Haber