Kendisi de Roman kökenli ilk milletvekili olan ve ikinci dönem CHP’den yeniden İzmir milletvekili seçilen Özcan Purçu, İzmir’deki Roman nüfusunun 400 bini bulduğunu belirterek, Romanların 8 başlıkta toplanabilecek sorunlarının ilk dördünü ayrımcılık, dışlanma, öteki olarak görülme ve ön yargılı yaklaşımın oluşturduğuna vurgu yaptı.

‘GÜNDE 3 KEZ’

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Bu dört başlık yüzünden eğitim, barınma, sağlık ve istihdamda da sorun yaşıyoruz. Kendimden örnek verirsem, ben göçebe bir ailenin çocuğuyum. Çadırda yaşardık, günde bu dört başlık nedeniyle günde 3 kez çadır yıkıp çadır kurduğumuzu hatırlıyorum. Romanlar öteki hatta çoğu zaman ötekiden daha kötü olarak görülüyor. Dolayısıyla hayata on sıfır geride başlıyorlar. En büyük sorunumuz bu dört başlık” dedi.

‘ÖN YARGILAR YIKILMADAN’

Roman vatandaşların sosyal entegrasyonunun sağlanması için AB ve bakanlık destekli projelerin hayata geçirilmeye çalışıldığını ancak bu projelerin Romanlara karşı olan ön yargılar kırılmadan başarılı olamayacağını söyleyen İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Romanların sosyal entegrasyonu amaçlı AB ya da Bakanlık projeleri oluyor. Romanlara karşı bu kadar olumsuz yargı ve algı var iken ve bu algının değiştirilmesi için toplumda farkındalık yaratılmadan, ön yargılar yıkılmadan nasıl olacak bu? Romanlara farklı gözle bakılıyor ki. Roman’ı eğitimden geçirsen ne olur. Sana farklı bir bakış açısı var zaten” diye konuştu.

‘EV VERMİYORLAR

“Romanların barınma sorunu var evet yüzde 60’ı tek göz odalı evlerde yaşıyor. Ege Mahallesi’ne gidelim, yüz evi gezelim, ‘neden bu kadar az oran dediniz’ diyeceksiniz. Yüzde 90’ınına yakını sağlıksız ve hijyen koşullarının olmadığı yerlerde yaşıyor” diye konuşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Romanlara yaşadıkları yerler dışında kiralık ev dahi verilmediğini, bu nedenle bir kısım vatandaşların kent merkezi uzağında çadırlarda yaşadıklarını kaydetti.

‘ÇADIR MECBURİ’

Milletvekili Özcan Purçu, Romanlarla ilgili kendisine gelen en büyük sorunun ev bulma ve işsizlik sorunu olduğuna da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Çadırlarda yaşayan çok sayıda Roman vatandaş var. Kim çocuklarına sıcak bir yuva yerine çadırda bakmak ister ki? Romanların göçebe hayat yaşamasının bir nedeni de Roman olmayanların onların yerleşmesine izin vermemesi. Romanların hayatını Roman olmayanlar belirliyor. Roman mahallelerinde yaşayıp da o mahalle dışında yaşamak isteyen bir Roman kiralık ev arasın. Oralara yakın yerlerde bile kesinlikle ev vermiyorlar. ‘Sana ev veremem, kusura bakma’ diyorlar. Bize gelen en büyük sorun ‘Vekilim bize ev vermiyorlar, biz ne yapacağız’ şeklinde. İşsizlik ise ikinci sırada. Roman olmayanın kafasında Romanlarla ilgili ciddi bir algı var. Oğlunu ya da kızını evlendirecek kiralık ev bulamıyor, nereye gidecek peki Roman vatandaş? Gidecek yeri yok ki. Gidip çadır kuruyor. Yani bizim önce ayrımcılık, ön yargı, ötekileştirme sorununu halletmek için harekete geçmemiz gerekiyor. Her toplumda olduğu gibi Romanlar içinde de olumsuz davrananlar olabilir. Ancak bütün kötü durum ve olayların müsebbibi Romanlarmış gibi davranılamaz. Romanların içinde çok sayıda düzgün insanlar, güzel kadınlar-gençler, akıllı ve zeki çocuklar var. İllegal durumların tamamı ya da çoğu asla bir kimliğe atfedilemez. Romanların en büyük sorunu bu. Romanlara yönelik eğitim verilse ne olur ki. Önce bu dört algıyı değiştirmek için hep birlikte harekete geçmeliyiz. Roman milletvekili olarak yaşadığım en büyük sıkıntı az önce bahsettiğim bu dört başlık. Bunlarla mücadele etmeliyiz. Benim bütün derdim bu.” Türkiye’de Roman mahallelerinde başlayan kentsel dönüşümün kentsel felakete dönüştüğünü savunan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, bu durumun İzmir’de, eski büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu ve mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bakış açısı ve desteğiyle tersine döndüğünü söyledi.

‘KENTSEL DÖNÜŞEMEME’

“Türkiye’deki kentsel dönüşüm politikası kentsel felaket politikasına dönüştü Roman mahallelerinde. Eskiden kentin dışında olan Roman mahalleleri kentler büyüdükçe merkezde kaldı. Bu yerler kent içinde rantı yüksek yerler haline gelince, bu kez rantçılar tarafından ‘bu mahalleleri nasıl ele geçiririz’ anlayışı ortaya çıktı. İstanbul’da bunun bir sürü örneği yaşandı. Roman mahalleleri kentsel dönüşüm adı altında yıkılıyor, Romanlar başka yerlere gidiyor ve kulübelerde-çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor. İzmir’den örnek vereyim, Halkapınar’a yakın bir yerde kentsel dönüşüm alanı ilan edilecek. İnternete baktım, Romanların oturduğu Ege Mahallesi’nin karşısında 8 dönüm yer, 135 milyon liradan satışa çıkmış. Karşısı Ege Mahallesi. Ama orası beş para etmiyor. Neden? Orada Romanlar oturuyor çünkü” şeklinde sürdüren CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin rantçılara karşı Romanların yaşadığı Ege Mahallesi’nde örnek bir uygulama yaptığını belirtti.

‘RANTÇILARA GİTMEYECEK’

Purçu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Ege Mahallesi’nde yerinde dönüşüm yapmak istediğini, kiracılara da hak sahipliği tanıdığını, bunu duyan rantçıların ihaleye girmediğini anlatarak, kentsel dönüşümle ilgili taleplerini şöyle sıraladı: “Büyükşehir belediyesi burayı beş kez ihaleye çıkarmış. Ancak ihaleye giren tek bir firma yok. Büyükşehir’in bunda bir suçu yok. Örnek bir proje yapıyor. Sulukule’deki gibi yapmıyor, yerinde dönüşüm yapmak istiyor. İyi ki var büyükşehir belediyemiz. Bu konuda çok hassas davrandılar. Rantçıların eline vermediler. Büyükşehir belediye başkanı kiracılara da hak sahipliği tanıdı. Bunu duyan rantçılardan kimse ihaleye girmedi. Bunun üzerine büyükşehir belediyemiz, ‘Biz yapacağız’ dedi. Allah bin kere razı olsun. Tunç Bey’e çok teşekkür ediyorum. İyi ki Tunç Bey var. Eski başkanımız Aziz Bey de öyle düşünüyordu, ikisine de Romanlar adına çok teşekkür ediyorum. Biz söylemeden bunu düşünmüşler. Bizi rantçılara teslim etmediler. Ege Mahallesi dışında Ballıkuyu, Boğaziçi, Gültepe, Tepecik, Kadriye Mahallesi gibi çok sayıda yer de var. Garibanlık ve yoksulluk paçamızdan akıyor. Kentsel dönüşümde birinci talebimiz, yerinde dönüşüm. İkinci talebimiz yerinde dönüşüm yapılırken sosyal dönüşümün de birlikte olması. Binayı diktin, vatandaş orada yaşayacak. Ama o konutta yaşayacak insanın sosyal dönüşümünü de sağlamak gerekiyor. Burada kadın, genç, çocuklara yönelik eğitim merkezleri, kreşler olmalı. Roman mahallelerinde bunlar yok.”

‘LAF GETİRMEM’

Selçuk’taki arazisini Roman vatandaşlara sosyal konut yapılması için İzmir Valiliği’ne bağışlayan ancak bazı dernek temsilcileri tarafından ‘akrabalarına konut sağlayacak’ eleştirisiyle karşılaşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, bu konuya da gazetemiz aracılığıyla açıklık getirdi. Purçu, “Tırnaklarıyla kazıyarak gelmiş bir insanım. Bugüne kadar kimsenin hakkını yemedik, çiğnemedik, kimsenin parasında pulunda gözümüz olmadı. Ne genel başkanımızı, ne belediye başkanlarımızı, ne partililerimizi mahcup edecek bir şey yapmadım, yapmam da. Yaptığım her şeyin hesabını da veririm. Bugüne kadar ne İzmir’e ne partime laf getirdim. Getirmem de. Ben orada 25 dönüm arazimi devlete bağışladım konut yapılması için. Valilik listesinde olan, sosyal yardım alan bu insanlara konut yapılacak. Bu insan kendi mülkünü çadırda duran vatandaşa konut yapılması için bağışlıyor, ne güzel demedi kimse. Örnekköy’e gidelim mesela, soyadı Purçu olan en az 600 kişi vardır. Bunların bir bölümü de yoksul, gariban, bu durum benim suçum mu? Çadırda yaşayanlar arasında diyelim ki akrabam da olsun, sen benim akrabamsın sana yardımcı olamam mı diyeyim? Ben orayı devlete bağışladım. Devlet de çadırda yaşayan, sosyal yardım alanlara konut yapacağım diyor. Ellerinde liste var. Ben bu listeye müdahale etmem, edemem ki zaten” diye konuştu. Halide Polatlı / Özel Haber