AK Parti’nin hazırladığı Torba Kanun’da neler var? İşte, bilmeniz gerekenler… AK Parti’nin hazırladığı Torba Kanun’da neler var? İşte, bilmeniz gerekenler…

İYİ Parti Tarım Politikaları Başkanı Kadir Ulusoy, 10 Nisan sonrası Türkiye’yi etkisi altına alan ağır zirai don felaketine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. “Bölgedeki tüm çiftçiler büyük zarara uğradı. Bu, yüzyılda gelecek bir felaket” diyerek durumun vahametini vurgulayan Ulusoy, bu sürecin yalnızca bir doğal afet değil, aynı zamanda tarımda büyük bir kriz olduğunu ifade etti.

Zirai donun vurduğu illerde üretici zararının telafisi adına harekete geçen İYİ Parti, söz konusu bölgelerin "tarımsal afet bölgesi" ilan edilmesi için hazırladığı kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklifin altında İYİ Parti milletvekilleri Hakan Şeref Olgun, Yavuz Aydın ve Turan Yaldır’ın imzaları bulunuyor. Ulusoy, “Devletimiz ve bakanlık bu günlerde çiftçinin yanında olmalı. Belki bir hazırlıkları yoktur diye biz hazırlık yaptık ve kanun teklifi verdik” ifadelerini kullandı.

DESTEK ADIMLARI MADDE MADDE SIRALANDI

Ulusoy, teklifin detaylarını kamuoyuyla paylaştı: “Doğal afetten etkilenen tüm bölgeler tarımsal afet bölgesine alınmalı, afetten etkilenen çiftçilerin borçları en az 1 yıl faizsiz ertelenmeli ve yeniden ödeme için yapılandırılmalı, üreticiye yüzde 0 faizli 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanı sağlanmalı, sulama ve elektrik bedellerinin yüzde 50’si Hazine tarafından karşılanmalı, bu seneye mahsus zarar gören çiftçimize dekar başına 10 bin TL doğrudan ödeme yapılmalıdır.”

Kadir Ulusoy Basın Açıklaması 15 Nisan 2025 (4)

ZARAR TESPİTİNDE GECİKME TEPKİSİ

Zarar tespiti için oluşturulan komisyonların geç kaldığını ve çalışmalarının adil bir şekilde yürütülmediğini savunan Ulusoy, Meclis’e bir de araştırma önergesi sunduklarını belirtti. Bu önergeyle birlikte 2025 yılı Nisan ayında yaşanan don olaylarının ardından kamu kurumlarının müdahale yeterliliği, hasar tespit süreçlerinin sağlıklı yürütülüp yürütülmediği ve TARSİM’in işlevselliği gibi başlıkların araştırılması talep edildi.

BAKANLIĞA BİLİMSEL TESPİT ELEŞTİRİSİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın zararları bilimsel yöntemlerle değerlendirmediğini öne süren Ulusoy, çiftçilerin örneklerle karşı karşıya kaldığı mağduriyeti dile getirdi. “Bir çiftçimiz şöyle bir örnek verdi. ‘Dolu için zarar tespitine başvurdum. Bana 22 bin TL verdiler’ dedi. Çiftçimiz geriye kalan 35 tonu sattığında görmüş ki, teşvik primi olan 1.75’ten hesaplayınca 55 bin TL teşvik primi alması gerekirken 3 bin lira vermişler. Zarar tespit komisyonuna başvurmasa 55 bin lira teşviğini zaten alacak. Öyle bir bakanlık anlayışı var ki, tüccar gibi davranıyorlar. Çiftçiye destek olmaktan çok sırtına daha nasıl bineriz gibi uğraşıyorlar” sözleriyle eleştirilerini sıraladı.

ÇİFTÇİ BORÇLARI DA GÜNDEMDE

Son olarak, yaşanan bu felaketin ardından üreticilerin ne kadar borçlandığının da araştırılması gerektiğini belirten Ulusoy, çiftçinin yalnız bırakılmaması adına çağrısını yineledi.

Kaynak: Bülten