Berna Sever / EGE TELGRAF- İYİ Parti Konak Belediye Başkan Adayı Huriye Serter, 31 Mart yerel seçiminin ardından seçilerek göreve gelmesi durumunda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. ‘İyi olan kazansın’ sloganıyla yola çıkan Serter’e proje toplantısında İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan ve Konak İlçe Başkanı Nazan Aruk da eşlik etti.

¨Bir aydır sahalardayım, pek çok hikaye biriktirdim¨ sözleriyle açıklamalarına başlayan Serter, ¨Benim seçim ofisim yok, seçim karavanım var. Halkın ayağına seçim karavanımla gidiyorum. Ofiste oturup çay kahve içmek yerine karavanımda toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz. Karavanımla yollardayım, halkımıza gidiyorum. Bütün projelerimi ekibimle birlikte heyecanla hazırladık. Önemli olan yapılabilir projelerin gerçekleştirilebilmesi. Mümkün olduğunca gerçekçi projelerle devam etmek istiyorum, uçuk kaçık projeler yok, hepsi olması gereken şeyler¨ dedi.

‘ÜST DÜZEY KADIN TEMSİLİYETİNİ ARTIRACAĞIZ’

Daha sonra projelerini anlatmaya başlayan Serter, ¨Konak’ta o kadar çok ihtiyaç var ki… Onun için mümkün olduğunca eşitlikçi bir şekilde Konak için yola çıkıyoruz. Kimsenin geride kalmadığı bir Konak olsun istiyoruz. Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı hayata geçirmek istiyorum. Bu olmadan diğer işlere geçemiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine de özen göstereceğimiz bir Konak olacağız ve eşitliğe dayalı da bir bütçeleme yapacağız. Kadınlar, çocuklar, engelliler, yaş almışlar eşit bir şekilde hakkını alacak. Ayrıca üst düzey kadın temsiliyetinii de Konak’ta artıracağız. Her sene aralık ayında beni değerlendirecekleri bir karne çıkarmalarını isteyeceğim. Bütün sivil toplum kuruluşlarını çağırıp ‘Size ne söz verdim, ne kadarını başarabildim?’ diye soracağım¨ diye konuştu.

‘KADIN GİRİŞİMCİ MERKEZİ İLE CAN SUYU KREDİSİ’

Konak’ın kadına şiddetin en yoğun yaşandığı bir ilçe olduğunu belirten Serter, ¨Sanırım ilk üçte. Bir sığınma evimiz yok. Zaten İzmir’de de toplam yedi tane var. Beş milyona yaklaşan, kadının bu kadar şiddete uğradığı bir yerde bu kadar kadın sığınma evi var. Biz de mutlaka kadın sığınma evi açacağız. Ayrıca Konak’ın 111 mahallesinde sadece 09.00 ila 16.00 saatleri arasında çalışan iki kreş var. Kreş, kadının çalışıp iş gücüne katılması demek. İlk hızla 10 kreşi altı ayda devreye sokacağız. Ondan sonra da katlanır şekilde kreş sayılarını 50’nin üzerine çıkaracağız. Kadın Girişimci Merkezi kuracağız. İki yıllık eğitim ve satış süreçleri olacak ve mülakatlarla kadınlar alınacak. Kabul edilen her kadına karşılıksız olarak 150 bin lira can suyu kredisi vereceğiz. İki yıl sonra da buradan ayrılacaklar, kendi kanatlarıyla uçacaklar. Bir kadının tacize ve şiddete uğraması durumunda ya da bir sorunu olduğunda başvurmaları için Konak’ta hukuk klinikleri kuracağız. ‘Güvenli Konak’ projesiyle de kadın ve gençlerimizin sokaklarda rahatça dolaşabilmesi için şehrin tüm aydınlatmalarını ve ulaşımını buna göre entegre edeceğiz¨ dedi.

42Bbb862 4B64 4D83 8796 7Da44130B540

YEŞİL ALANLAR, SÜRDÜRÜLEBİLİR RESTORANLAR…

¨Konak’ın iklim eylem planını oluşturacağız. Belediyeden başlayarak kendi enerjimizi üreteceğiz¨ sözleriyle çevre ve iklime dair hazırladıkları projeleri anlatan Serter, ¨Su sorununu da sarnıçlarla çözeceğiz. Konak’ta ‘Sürdürülebilir Restoranlar Hareketi’ başlatacağız ve artıkların hayvan barınaklarına gideceği bir sistem oluşturacağız. Bu restoranlarda plastik atık kullanılmayacak ve bunları sağlayan restoranlara plaket vereceğiz. ‘Döngüsel alışveriş pazarı’ projemiz var. Antikacılarımız böyle bir yer talep etti. Onları bir araya toplayabileceğimiz döngüsel alışveriş pazarı yapacağız; ikinci el eşyaların satılabildiği, bu konularda eğitim alınabilen bir konsept proje yapacağız. Ayrıca geri dönüşün çalışanları kooperatifi sayesinde çöplerin ayrıştırılması için gayret edeceğiz. Hem çöp toplayan arkadaşlarımız belediye bünyesinde kayıtlı bir istihdama kavuşacak hem de bu çöpler sayesinde ekonomik bir gelir elde edeceğiz. Kentsel yeşil alanlar oluşturacağız ve çatı bahçeciliğini geliştireceğiz. Özellikle kamu alanlarında ve balkonlarda da bu alanların oluşturulması için farkındalık yaratacağız¨ açıklaması yaptı.

Konak’ta otopark problemi olduğunu da aktaran Serter, ¨Yeraltı parkları oluşturacak, ücretlerini düşüreceğiz. Bu alanların üzerine de vakit geçirilebilecek alanlar yapacağız. Araçsız Pazar günü uygulaması getireceğiz ve ‘Bisikletli hafta sonu etkinlikleri’ düzenleyeceğiz¨ dedi.

DEVA Partili Elif Esen: Kızılcık şerbeti, lüks çantalar ve kamu tasarrufu DEVA Partili Elif Esen: Kızılcık şerbeti, lüks çantalar ve kamu tasarrufu

SİNEMANIN MERKEZİ, KEMERALTI FESİVALİ, ZANAAATÇILAR SOKAĞI…

Konak’ın yaratıcı endüstrilerin merkezi olacağının altını çizen Serter, ¨Konak iş dünyası vakfı kuracağız. Bu vakıf pek çok konuda Konak’ın ekonomisine katkıda bulunacak. Film, tasarım, yazılım, fotoğrafçılık gibi alanlarda istihdama yönelik çalışmalar yapacağız. Bunlardan biri de Film Konağı… Konak, İzmir’de sinemanın merkezi olacak. Zaten Konak başlı başına bir plato. Film endüstrisinden de Konaklı vatandaş istihdam olarak yararlanacak. İlk filmini çekmek isteyenlere de belediyemiz destek olacak. ‘Kültür ve Tarih Şehri Konak’ projemiz var. Kemeraltı çok eski bir açık hava çarşısı, bugün çok ilgiye ve düzene ihtiyacı var. Altyapı sorununu Büyükşehir Belediyemizle, Ümit Özlale ile gidereceğiz. Kemeraltı’ndaki işporta sorununu da çözerek Kemeraltı’nı cazibe merkezi haline getireceğiz. Alışveriş Festivali de düzenleyeceğiz. Ayrıca Zanaatçı ve Sanatçı Mahallesi’nde esnafımızı bir araya getireceğiz. Oteller sokağını da bu kapsamda düzenleyeceğiz. Konak sanata doyacak… Biz, ülkemize ve dünyaya barışı sanatla getireceğiz. Bir opera binamız var, senelerdir çözülemeyen… Hala Elhamra gibi dar bir alana operayı sığdırmaya çalışıyoruz. Konak’ta teni bir opera binası inşa edeceğiz. Roman vatandaşın istihdamına katkıda bulunarak bir orkestra kuracağız. Konak Belediyesi’nin futbol takımını yeniden kuracağız. Ayrıca sanatçılar için de açık ve kapalı olmak üzere sergi alanları planlayacağız¨ diye konuştu.

İSTİHDAM KÖPRÜSÜ İLE GENÇLERE İŞ İMKANI

¨Konak gençlerle güzel¨ mesajıyla devam eden Serter, gençlerle ilgili projelerini şu sözlerle anlattı: ¨Gençler için yenilikçi fikirler bankası kuracağız. Sturt-up Konak projesi ile her yıl girişimci gençlik kampı düzenleyeceğiz. Gençliğin en büyük sorunu istihdam… Belediye ile özel sektörü bir araya getireceğiz ve özel sektörün eleman ihtiyacını belediyenin bünyesinde oluşturulan istihdam ofisindeki kayıtlarla gidereceğiz. Özel sektör, İŞKUR ve belediye iş birliği ile çocuklar ilk önce eğitim alacak sonra da talep edilen işlere yerleştireceğiz. Ayrıca gençlerin yerel politikalara da katılmasını istiyorum.¨

ÇOCUKLARA BİLİM TIRI, OYUNCAK BANKASI

Konaklı çocukların en çok oyun alanları ve bilgisayar sınıfları istediklerini söyleyen Serter, ¨Yaş gruplarına dikkat edip oyun parkları kuracağız. Bilim, Sanat ve Teknoloji TIR’ı 111 mahallemizi gezecek. Konak Çocuk Bandosu’nu kuracağız. Çocuk Konseyi ile eşgüdümlü çalışacağız. Oyuncak Bankası kuracağız ve Pazar günleri çocuklar için ‘Trafiğe Kapalı Özel Oyun Alanları’ oluşturacağız. Konak’ta çocuklarımız da yönetimde söz sahibi olacak¨ dedi.

YAŞ ALMIŞLAR İKİNCİ BAHAR ÜNİVERSİTESİ, EVDE SAĞLIK VE BAKIM HİZMETİ

Konak’a ikinci bahar üniversitesi kuracaklarını, 65 yaş üzerine gezi rotaları oluşturacaklarını da aktaran İYİ Partili Serter, ¨Dış mekan spor aktivitelerini onlar için çoğaltacağız. Yaş alan büyüklerimizi emanet edebileceğimiz ‘Yaş Alma Merkezleri’ oluşturacağız. Orada gençler ve yaşıtlarıyla bir arada olup sosyalleşecekler. Ayrıca onlara bakmakla yükümlü olan vatandaşımızı da rahatlatacağız. Evde Sağlık ve Bakım hizmetini de mutlaka sağlayacağız¨ ifadelerini kullandı.

‘ENGELLİLERİ GÖRÜNÜR KILALIM’

Engellilerin kenti yaşayabilmeleri gerektiğinin altını çizen Serter, ¨Elimizden gelenin fazlasını onlar için yapacağız¨ dedi. Konak’ta engelli birey sayısının fazlalığına dikkati çeken Serter, ¨Bu alanda iyileştirmelere belediye binalarından başlayacağız. Konak’ta Down Kafeler zinciri kuracağız. Engelli arkadaşlarımızın da sosyallaşeceği alanlar gerekiyor. Onları da güvenle emanet edebileceğimiz alanlar gerekiyor. Onlar için sesli kütüphaneler oluşturacağız. İhtiyaç sahibi engellilerin tekerlekli sandalye ihtiyaçlarını karşılayacağız. İşitme engelliler için belediyede ve hastanelerde onları tercüme edebilecek kota bulunduracağız. Lütfen onları görünür kılalım…¨dedi.

¨Can dostlarımızın sevgiye ihtiyacı var. Konak can dostları çok seven bir belediye olacak¨ sözü veren Serter, ¨Mümkün olduğu kadar çok yere otomatik beslenme ve su kabı koyacağız. Barınaklardan hayvan sahiplendirme sistemi oluşturacağız. Yine onlar için 7 gün 24 saat veteriner ve ambulans sistemimiz olacak. Mecburen çoğalmamaları için kısırlaştırma hizmeti vereceğiz. Her yıl sokak hayvanları çalıştayı düzenleyeceğiz¨ açıklaması yaptı.

Konak’ta iş birliği ekosistemini güçlendireceklerinin de altını çizen Serter, ¨Konak Belediyesi güçlü paydaşlarla daha güçlü hale gelecek. Mahalle meclisleri kuracağız. Her yıl Konak bütçesinin yüzde 5’ini proje üreten sivil toplum kuruluşlarına ayıracağız. Sivil toplum kuruluşlarına ilk yılda bir yerleşke yapacağız. Mahalle afet ekiplerini oluşturacağız. Konak’ın tehlike analiz raporunu çıkaracağız; hangi fayların üzerinde önemli kurumlarımız var öğreneceğiz. Altyapı ile suyun birleşmesi sonucunda ne kadar büyük hastalıklar çıktı Hatay’da hepimiz gördük. O nedenle dirençli Konak çok önemsediği bir konu. Dirençli kent yolunda halkın eğitimi de çok önemli. Her mahalleye deprem konteynerleri yerleştireceğiz. Acil durum toplanma alanlarımız yok oldu… O alanları belirleyip yeniden düzenleyeceğiz. Konak Kart ile ekonomik durumu iyi olmayan dostlarımızın gıda ve kırtasiye ihtiyacını gidermelerini sağlayacağız. Bu karttan emeklililerimiz de yararlanacak… Bizden bir de aşevi istendi. Bunu mutlaka gerçekleştireceğiz. Saat 14.00 ila 18.00 arası ihtiyaç sahibi vatandaşımızın yemek yiyeceği aşevlerini yerleştireceğiz. Öğrenci ve ihtiyaç sahibi vatandaşımız için de çamaşırhane açacağız. Ayrıca kimsesizler için de duş ve berber hizmeti veren mobil araçlarımız olacak¨ dedi.

‘İLK İCRAATİM ATAMIZA BORCUM…’

¨Konak’ın acil meseleleri bunlar. Konak’ta kimsenin kendini geride hissetmediği bir yönetim hayal ediyoruz. İnsanların Konak’ın sakini değil, sahibi hissetmesini istiyoruz. Bizde arka sıradakiler, ön sıradakiler olsun; insanları kategorilere sığdırmak değil herkesin eşit olmasını istiyoruz¨ mesajı veren Serter, ilk icraatını da duyurdu. Serter, ¨Alsancak Garı’nın önünde beyaz vagonumuz vardı. Bir sabah bir baktık ki yok olmuş… İlk icraatımız o vagonu eski yerine getirmek olacak. Atamızın seyahat ettiği, planlar yaptığı, halkla buluştuğu vagon nereye konuldu bilemiyoruz… Görünmüyor. Benim ilk icraatım, kiminle görüşülecekse görüşülecek; o vagonu Konak Meydanı’nda sergilemek olacak. Ne olursa olsun Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürüyen bir kadın olarak ona olan bir borcum olduğunu düşünüyorum. O vagon, Konak Meydanı’na gelecek…¨ mesajı verdi.

RAKİPLERİNE DİKKATLERİ ÇEKEN ÇAĞRI

Son olarak, ¨Bir karavan ile hareket ediyorum. Benim duvarlarda resimlerimi, kocaman kocaman posterlerimi göremezsiniz. Duvarlara sprey boyalarla yazılmış yüzümü göremezsiniz. Ben böyle bir seçim kampanyası yürütüyorum ve örnek olmasını istiyorum¨ mesajı veren Serter, ¨Maddi olarak da geçilen süreçte bunlar yapılmaması gereken bir şey… Bir duvar kiralanması 600 bin lira en ucuzu… Düşünün 10 tane olursa kaç para ediyor. Görüyorum ki pek çok yerde bunlar var. Hatay’da hala insanlar konteynerde yaşıyor. O kadar çok ihtiyaç varken demek ki biz bu kadar zengin bir ülkeyiz ki bunları yapıyoruz. Ben uzun zamandır iş insanıyım ama böyle bir bütçem yok. Geliri belli olan insanlar da bu kadar çok şeyi nasıl yapıyor bilemiyorum. Sponsorlar da al gülüm ver gülüm şeklinde oluyor. Ben temiz bir siyaset yürütmeye çalışıyorum. Belediye başkan adaylarından şunu istiyorum, gelirlerini ve kampanya sürecinde yaptıkları harcamaları açıklasınlar. Aylık gelirleriyle ben bunları nasıl yaptıklarını bilemiyorum. Benim böyle bir bütçem olsa da yapmam. Bu, şimdi böyleyse gelecek yönetimin ipuçları da budur. Yarın siz duvara kağıt yapıştıranlara hangi yüzle ceza vereceksiniz?¨ diye konuştu.

Kaynak: Ege Telgraf