İZİKAD Aylık üye toplantısının açılışında konuşan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, İZİKAD olarak yürüttükleri faaliyetleri aktardı. Covid-19 pandemisi döneminin yarattığı sıkıntılardan en çok kadınların etkilendiğini belirten ve iş kaybında erkeklere göre kadın oranının daha fazla olduğunu söyleyen Sezgin, “Dijital dünyada işgücünün yapısı da değişiyor. Kadınların eş zamanlı birden fazla iş yapma, zorluklara direnç konusunda daha donanımlı. Teknolojiyi kullanmayı bilen kadınlara, dijitalleşmeye hakim kadınlara geleceğin kapıları açılacaktır” dedi. Bu kapsamda Turkcell Kurumsal Satış Operasyon ve İş Geliştirme Müdürü Sema Özlem Tarım’ı ağırlamak istediklerini söyleyen Sezgin, “Pandemi ile Dijitalleşen Kadın Dünyası”nı daha iyi kavramak istedik” diye konuştu.

“14 bin çalışanımız Home Office” 

İZİKAD ile buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Tarım, kadınlarla teknolojiyi, dijitalleşmeyi ve kadınların bu anlamda yetkinliği konuşmaktan her zaman memnun olacağını söyledi. Kendi sorumluluğunda bin 200 çalışan olduğunu söyleyen Tarım, çalışanları ile ilişkilerinin yapısını anlatarak, dijitalleşme konusunda kurum içi eğitimler yürüttüklerini söyledi. Son dönemde yapay zeka üzerine çalıştıklarını vurgulayan Tarım, “Ancak pandemi ile home office’e geçtik. Aslında home office çalışma sistemine biz 2009 yılında başlamıştık. İzmir’de 2 sene öncesine kadar 300 Home Office çalışanı vardı. 14 bin çalışanımızın tamamı ise şuan evden çalışıyor, yöneticiler de dahil olmak üzere evden çalışıyoruz. Motivasyon uygulamalarımızı da eğitimlerimizi de iş alımlarını da böyle yapıyoruz” dedi.

“Kızlarımız okumalı, mühendislik seçmeli” 

Dijitalleşmede kadınlara dair veriler paylaşan Tarım,  OECD ülkeleri içindeki 20 gelişmiş ülkede BT uzmanlarının sadece yüze 20’sinin kadınlardan oluştuğunu söyledi. BT uzmanları içinde yönetici kadınların ise yüzde 9’lara düştüğüne dikkat çeken Tarım, “Bilgisayar mühendisliğinde kadınların oranı yüzde 15. Tüm mühendislikler içinde öğrencilerin yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor. 2030 yılında bu rakamların istenen yere gelemeyeceği de ortada” dedi. World Economic Forum’da küresel cinsiyet eşitliği endeksinde 144 ülke içinde Türkiye’nin 130. sırada olduğuna dikkat çeken Tarım, “Kadın erkek çalışan farklarının kapanması için Batı Avrupa için 47, Orta Doğu için 356 yıla ihtiyaç var. Bugün daha önce hiç olmadığı kadar bilime, bilimin de kadınlara ihtiyacı var” dedi. Kadınların ekonomiye daha nitelikli görevlerle katılması hayati önem taşıdığını söyleyen Tarım, “15 yaş üstü iş yaşamına katılan erkeklerin oranı yüzde 67 iken kadınların bu oranı yüzde 26’larda. Bunu her anlamda arttırmamız gerekiyor. Kızlarımızı mühendislik okullarında okumaya teşvik etmemiz gerekiyor. Kadının eş zamanlı olarak farklı işleri yürütebilme becerisi teknoloji ile birleştiğinde kadın mühendisler, kadın yazılımcılar yakın gelecekle fazlasıyla aranan insanlar olacaklar” diye konuştu.