Özkanlar Pazarı, 2017 yılında mahalle sakinlerinin talebi üzerine kapatılmış ve yerine yeni bir pazar açılmamıştı. Bu durum pazarda tezgah açan esnaf ile alışverişini yapan vatandaşların tepkisine neden oluyordu. 2 yıl süren büyük uğraşlar sonucu geçtiğimiz yıl açılan Özkanlar Pazarı’nın, beklentileri karşıladığını söyleyen Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, “Pazarı açtığımız ilk ay üç buçuk milyon gibi ciddi bir ciro elde ettik” diye konuştu.

‘TAKDİRLİK MÜCADELE’

Kapatılan Özkanlar Pazarı’nın açılması için büyük uğraş verdiklerini anlatan Acar, “Açılıştan bu yana yaklaşık 10 ay geçti ve biz bu tarihlerden itibaren pazar yeri ile ilgili sorunların yüzde doksanını çözdük. Kapatılan pazar yerinin açılması için herkese örnek olabilecek takdire şayan bir mücadele verdik. Çünkü 2 yıl boyunca belediyelere, kamu kurumlarına, valiliklere ve hatta bakanlıklara kadar yaklaşık 300-400 kişi bazen de 1500 kişi ile birlikte Ankara’ya giderek mağduriyetimizi yüksek ses ile haykırdık. Tabi bu kadar büyük bir kitle ile sesimizi duyurmaya çalışırken bir tane bile kaldırım taşı sökmedik, cam kırmadık ve herhangi bir devlet kuruluşuna ait bir şeye zarar vermedik. Bu da bizim için onur verici bir durum” dedi. Yerel seçimler zamanında yaşanan çekişmelerin kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Acar, “Seçimlerden sonra Bornova, Bayraklı ve Büyükşehir Belediye başkanlarının değişmesi ile bizlere bir umut doğdu. Bu konuda da bizlere en büyük yardımı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, milletvekilleri, Karayolları Genel Müdürü ve Ulaştırma Bakanı sağladı. Sonrasında ise başta Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Tunç Soyer ile birlikte Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un ruhsat konusunda gerekli izinleri vermeleri ile beraber pazarımızı açtık. Özkanlar pazar yerini açabilmemiz için bizlere yardım eden herkese pazarcılar adına teşekkür ederiz” diye konuştu.

‘BİR TÜRLÜ ANLATAMADIK’

Pazarın proje ve planlama kısmında teknik bir hata yapıldığını söyleyen Acar, “Pazarın ikiye bölünmesi ile ilgili bir durum söz konusu oldu. Burası 12 bin 900metre karelik bir alan ve diğer dört bin metre karelik alana herhangi bir tel ve kapı çekilmemesi ile birlikte balık, peynir ve zeytin reyonlarının projesini dibe almayı istedik. Çünkü maksadımız esnafı ve müşteriyi düşünerek rahat bir çalışma ortamı sağlamaktı. Fakat tüm ısrarlarımıza rağmen Belediye ve şirket yetkililerine pazarın projelendirme kısmını anlatamadık. Bu tarz bir hata yapılmasından dolayı mağduriyetimizin yüzde doksan giderildiğini söylüyorum. Şuanda pazarın yüzde onluk kısmı kullanılamaz bir durumda. Yani 70-80 taneye yakın tezgahı esnaf arkadaşlarımız kullanamıyor. Bu tarz mağduriyetimiz hala mevcut ancak sorunların yüzde doksan çözülmesi de bizleri mutlu ediyor” dedi. Özkanlar Pazarı’nın ilk açıldığı ayda 3.5 milyon gibi bir ciro yaptıklarını söyleyen Acar, bu rakamın kendileri için bir rekor olduğunu ve İzmir’de bu rakama ulaşacak bir alışveriş merkezinin olmadığını belirtirken, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs ‘ün herkes gibi kendilerini de çok fazla etkilediğini söyledi.

‘ÇAĞRIMIZA KULAK TIKADILAR’

Karabağlar meclis üyesi ve pazarcılık işini yapmış biri olarak belediyelere çağrıda bulunduğunu ve bu çağrıya çok az belediyenin ses verdiğini belirten Acar, “Tekstil esnafı olarak İç İşleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda yaklaşık 3-4 ay tezgahlarımızı açamadık. Bu nedenle pazarcı esnafı olarak kullanamadığımız alanlara işgaliye ücreti ödemek istemediğimizi gerekli yerlere ilettik. Ancak bazı belediyeler işgaliye almazken basıları ise çağrımıza kulak tıkadı” diye konuştu. İzmir’deki pazarların yarısının modernize edilmediğini söyleyen Acar, “Bugün İzmir’de 78 pazarın 40’a yakını kapalı hale geliyor. Yani bu pazarlarımızın yüzde ellisinin modernize edilmediğini göstermektedir. Bu nedenle bizim acilen sekiz yıldır çıkmış olan genelgeye uyarak, pazarlarımızı modernize bir hale getirip kapalı alanlara almamız gerekiyor” dedi.

‘BELEDİYEYE YAKIŞMAZ’

Yerel ve üretici esnafın yönetmelik ve yasalar kapsamında korunduğunu belirten Acar, “Bugün pazar yerleri kurulduğunda belediyeler özellikle kadın üreticilere yer ayırmak zorundadır. Fakat Torbalı Belediyesi Türkiye’de vicdanları yaralayan bir uygulamaya giderek Dağteke’deki köyde ekmek yiyen 65 yaş üstü anneleri ve nineleri basının ve kamuoyunun önünde mağdur etmiştir. Bizlerde gücümüz yettiğince teyzelerimizin yanında olduk ve pazarımızda yer ayırdık. Dağteke’de mağdur olan teyzelerimiz bugün pazarımızda satışını yaparak ekmeğini kazanmaktadır. Tabi bugün mağduriyet yaşayan teyzelerimizin geldiği yer ile burası arasında 100 km‘yi aşkın bir yol bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle 65 yaş üstünün sağlık açısından dikkat etmesi gerektiği bu dönemde insanları bu tarz mağdur etmek hiçbir belediyeye yakışmaz” diye konuştu.

‘SADECE SEÇİM ZAMANINDA…’

Özkanlar Pazarı sorununun 2 yıl çözülemediğini ve konunun Cumhurbaşkanına kadar taşındığını söyleyen Acar, “Basit bir şekilde çözülebilecek pazar yeri sorununu Cumhurbaşkanımız ile görüşerek çözüme kavuşturduk. Eğer bir Belediye basit bir Pazar yeri sorununu çözemiyor ve esnaf konuyu Cumhurbaşkanı’na taşıyıp sorunu çözüyorsa bu yerel yönetimin bir ayıbıdır” dedi. Pandemi nedeniyle işlerinin yüzde 70 düştüğünü ve Belediyelerden destek beklediklerini belirten Acar, “İzmirde kayıtlı dört bine yakın pazarcı esnafı ile birlikte kayıtsız yedi bine yakın esnaf ve ailesi mağdur durumda. Bu zor günde Belediyeler bizlerden bir kereliğine mahsus en az altı ay işgaliye harcı almayarak esnafa bir nebze de olsa katkıda bulunsun. Belediyeler eğer esnafın yanında olacaksa sadece seçimden seçime değil, bu gibi zor durumlarda da yanında olmalıdır” diye konuştu. İbrahim Şengül / Özel Haber