İzmir son günlerde tarihinin en büyük orman yangınlarından biriyle mücadele ediyor. Pazar günü öğle saatlerinde Menderes ile Seferihisar arasında başlayan yangınlar, kısa sürede geniş bir alana yayıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekiplerinin özverili çalışmasına rağmen alevlerin hızla ilerlemesi nedeniyle büyük kayıplar yaşandı.
3 gün içinde yaşanan toplam 300 yangın arasında 15’i ormanlık alanlarda meydana geldi. Alevler, Seferihisar’ın Akarca, Tepecik, Atatürk, Bengiler, Cumhuriyet, Kavakdere, Mersinalanı, Orhanlı, Payamlı ve Turabiye mahallelerini, Menderes’te ise Gümüldür Cumhuriyet, Keler, Kuyucak ve Yeniköy mahallelerini etkisi altına aldı. Ayrıca Yelken Sitesi, Doğankent, Banksis, Ömür Beldesi ve Doğanbey gibi önemli yerleşim alanları da yangınlardan ağır darbe aldı.
Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı’nın uydudan elde ettiği verilere göre, bin 922 hektar orman, 3 bin 241 hektar makilik, 355 hektar tarım, 155 hektar meyve bahçesi ve 3 bin 225 hektar çayır olmak üzere yaklaşık 10 bin hektarlık alan kül oldu. Bu rakam, yaklaşık 14 bin futbol sahasına eşdeğer bir büyüklüğe denk geliyor.
Yangınlar nedeniyle beş köy ve iki mahalle tahliye edilirken, sekiz ayrı noktada soğutma ve kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. İzmir, bir yandan doğasını kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, diğer yandan yangınla mücadelede gösterilen dayanışmayla ayakta kalmaya çalışıyor.
(Sözcü)