İzmir Büyükşehir Belediyesi, son günlerde bazı basın kuruluşlarında yer alan "evsel atık sularının Körfez'e deşarj edilmesi" iddialarına yönelik açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre, görüntülerde yer alan suyun, evsel atık su değil, yağmur suyu olduğu belgelerle ortaya kondu.
İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler, suyun kaynağından alınan numunelere yapılan analizlerin sonuçlarını paylaştı. Yapılan incelemeler, yağmur sularının evsel atık su olmadığını, aksine yağmur suyu standartlarına uygun olduğunu gösterdi. Güler, tüm verilerin sağlıklı olduğunu vurguladı.
YAĞMUR SUYU SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Güler, İzmir'deki Kemeraltı bölgesindeki yağmur suyu sisteminin işleyişini de açıkladı. Bu sistem, aşırı yağışlarda yağmur sularının terfi merkezinde birikmesini sağlayarak denize deşarj edilmesini mümkün kılıyor. Ancak bu durum sürekli değil, sadece yağmur sonrası meydana gelen su baskınlarını önlemek için geçerli.
Dr. Güler, suyun ilk başta koyu renkli göründüğünü, bunun yağmurla birlikte tabanda biriken rüsubatın akması sonucu olduğunu açıkladı. Zamanla suyun berraklaştığını ve tamamen temiz su standartlarına sahip olduğunu belirterek, ekosisteme zarar vermediğini ve doğal döngünün bir parçası olduğunu ifade etti.
ANALİZ SONUÇLARI
Laboratuvar analiz sonuçlarına göre, suyun kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) 15 mg/L, toplam askıda katı madde ise 25 mg/L olarak ölçülmüştür. Bu değerler, evsel atık sularda olması gereken sınırların çok altındadır. Ayrıca fosfor ve azot miktarları da sınır değerlerin oldukça altındadır. Bu sonuçlar, suyun atık su değil, yağmur suyu olduğunu kanıtlamaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bilimsel analizlerle yağmur sularının denize deşarj edilmesinin çevreye zarar vermediğini ve dezenformasyonun doğru olmadığını bir kez daha göstermiştir.