Son zamanlarda artışa geçen korona virüs vaka sayıları nedeniyle endişeye kapılan vatandaş, zatürre ve grip aşısı yaptırma telaşına kapılınca eczanelerde aşı kalmadı. Adeta yok satan aşılar nedeniyle eczacılar, talep listesi oluşturmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye aşıyı iki firmanın getirdiğini söyleyen İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “1 milyon 250 civarında biri, 400 ila 500 civarında bir diğeri getiriyordu. Bu yıl ikinci firma getirmiyor. Eylül ayının sonuna doğru Türkiye’ye toplam 1 milyon 250 bin aşı geldi” dedi.

‘AŞI ÜRETİMİ ZAHMETLİ’

Aşının herhangi bir ürün gibi olmadığını ve zor bir üretim olduğunu söyleyen Sayılkan, “Bir teknolojisi var. Zor ve zahmetli bir üretim. Bu sayılar nedeniyle risk grubundakiler aşı vurulsun, herkes vurulmasın diyoruz. Vatandaş ‘Yaptırayım aşıyı, rahat edeyim’ diyor. Bunu istemelerinin nedeni salgın. Fakat öncelik risk grubunun olmalı. 65 yaş üstünün ve kronik rahatsızlıklarının olması önemli. Bağışıklık sistemi ile ilgili sorunu olan hastalar aşı olmalı. Her sağlıklı bireye yaptığımız aşı bu insanların hakkından almak oluyor. Daha duyarlı davranmak lazım. Risk grubunda değilsek vurulmamamız gerekiyor” dedi.

‘BİLİNÇLİ HAREKET EDİLMELİ’

Daha fazlasının tedarik edilemeyeceğini vurgulayan Sayılkan, “Tedarik edilemez çünkü üretimin belli bir süresi ve miktarı var. 1 milyon 250 gelen. Dünyaya şirketin ürettiği aşı toplam 83 milyon yani ülke nüfusu kadar. Bu sefer herkes aileme aşıdan vurdurayım korona ile ilgili başıma vurmasın diyor. Firmayı düşünün bu üretim şansı olsa adam 80 milyon yapar üretir. Aşı hadi deyince yapılabilecek bir şey değil. İnsanlar aşı gelecek, bana neden gelmedi diyerek küsenler olacak, alınanlar olacak. ‘Herkes bana vur kime ne olursa olsun’ diye düşünüyor. Böyle bir şey olamaz. Sağlık Bakanlığı’da birkaç zamandır herkes vurulmamalı diye anlatıyor ama… Doğru bilgilendirme yapılması gerekiyor. Vatandaş bu konuda bilinçli hareket etmeli” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber