İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi bünyesinde Fonksiyonel Tıp ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin açılışı nedeniyle bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Tanıtım toplantısında konuşan İEÜ Medical Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Op. Dr. Zafer Beken “Kişiye özgü tedavi sunan fonksiyonel tıp sayesinde normal vücut fonksiyonlarının geriye dönmesi ile birçok hastalık sürecinin ortadan kalktığını görebiliriz.” diye konuştu.

Kişiye Özgü Tedavi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi bünyesinde açılan Fonksiyonel Tıp ve Sağlıklı Yaşam Merkezi düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına, İEÜ Medical Park Genel Müdürü Veysi Kubba, Yönetim Kurulu Başkanı ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Op. Dr. Zafer Beken, Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Kerem Korkut, doktorlar, diyetisyenler ve basın sektöründen yöneticiler katıldı. Merkezde, sağlık çözümlerini doğal yoldan uygulayan bir analiz sistemi olan fonksiyonel tıp hizmetleri konusunda hizmet verilecek. Tanıtım toplantısında konuşan İEÜ Medical Park Yönetim Kurulu Başkanı ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Op. Dr. Zafer Beken bir göz doktoru olarak fonksiyonel tıpla tanışmasında kendi karaciğer naklinden sonra komplikasyonlara bağlı yaşam kalitesinin bozulmasının etkisi olduğunu belirterek “Tüm vücudumda geçmeyen kaşıntılar, halsizlik, yorgunluk yaşıyordum. Safra kanallarımdaki tıkanıklık nedeniyle iki yılda bir girişimsel müdahale yapılıyordu. Sık sık grip, boğaz enfeksiyonu, sinüzit oluyordum. Sorunlarımın cevabını maalesef modern tıpta bulamadım. Fonksiyonel tıpla tanışıp kurallarını uygulayınca sağlığım düzelmeye başladı. Metabolizmamızın bozulması sonucunda hastalığın ortaya çıkması yıllar alabiliyor. Önemli olan hastalık olmadan metabolik süreci düzeltmek. Dünyada en önemli varlığımız sağlığımız. Sağlığımızı kaybettikten sonra diğerlerinin pek bir anlamı olmadığını ben çok iyi biliyorum.” dedi. Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Kerem Korkut, "Fonksiyonel tıp, kişiye özgü tedavi sunuyor. Bilimle iç içe, hastanın hayatını değiştirerek iyileşmeyi sağlıyor. Kronik hastalıklar aslında gıda endüstrisi ve bazı kimyasalların hayatımıza girmesi nedeniyle çoğalıyor. Bu konuda farkındalık kazanması gereken hastalar için fonksiyonel tıp çok gerekli bir yaklaşım" dedi. Fonksiyonel tıp uygulamalarının hastalar üzerindeki etkisine örnek veren Dr. Korkut "19 yaşında bir kadın hasta alerjik rinit yani saman nezlesi şikâyeti ile geldi. Belirgin sıkıntısı ilaçları kullanmaya başlamasına rağmen alerjiden kurtulamaması. Sağlıklı yaşam planı oluşturduk. Değişim sonrasında halsizlik düzeldi, ilaç ihtiyacı yüzde 80 azaldı. Fonksiyonel tıpta kronik hastalıklar, gıda intoleransları, beslenme ve yaşam şekli, ağır metallere kronik maruz kalma gibi konuların üzerine düşüyoruz. Ben de birkaç sene öncesinde sedef hastalığı geçirdim, romatizmal ağrılarım vardı. Bir doktor olarak ilaçlara yönlendim. Fakat beslenmemi değiştirdikten sonra şok etkisiyle karşılaştım. Çok etkileyici bir sonuç aldım. Şu an hiçbir ilaç kullanmıyorum, 5 senedir sağlığım gayet iyi. Hepinizin bunu deneyimlemesini isterim" diye konuştu.

Hastanın Hayatını Değiştirerek İyileşmeyi Sağlıyor

Fonksiyonel tıbbın, bireylerin yaşadığı sorunları kişiye özgü tespit ederek kişinin kendi metabolizmasının sorunu düzeltmesine destek verdiğini belirten Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Korkut, "Hastayı daha iyi tanıyarak, hastanın hayatını değiştirerek iyileşmeyi sağlıyor. Kronik hastalıklar aslında gıda endüstrisi, bazı kimyasalların hayatımıza girmesi nedeniyle çoğalıyor. Bu konuda farkındalık kazanması gereken hastalar için fonksiyonel tıp çok gerekli bir yaklaşım" dedi.

Kronik Şikâyetlerden Kurtulmak Mümkün

Foksiyonel Tıp ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'ne gelen hastaların öncelikle bir takım kontrollerden geçeceğini söyleyen Korkut, "Hastalara bilim ışığında, gıdalara, toksinlere, eksiklik ve fazlalıklara yönelik değerlendirmelerle sağlıklı kalabilmeleri için ne yapmaları gerektiğinin belirlenmesi gerekiyor. Hastanın sağlıklı kalabilmesi için oluşturulabilecek programlar yapılıyor. İyileştirmeyi hızlandırmayı ve sağlıklı kalma odaklı bir merkez burası. Hastamız gıda intolerans testi ve yapay zekanın gerçekleştirdiği bir tetkik yöntemi ile test yapıyoruz. Hastaların avuç içlerinden yapılan Spektrofotometri ile dokuya bir ışın gönderiliyor, vitamin ve mineral tarafından absorbe edildikten sonra yansıyan ışık miktarından ağır metaller ve vitamin ile mineral miktarlarını görüyoruz. 40-50' ye yakın parametre sağlıyor. Tedavi planımız bu şekilde oluşuyor. Hastaların durumlarına göre tedavi süreleri değişiyor. Fakat hastalarımız buradaki programlarla yaşam şeklini değiştirdikten sonra birkaç ay sonra kronik şikayetlerinden kurtulabiliyor" diye konuştu. Fonksiyonel Tıp ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin ayda 150 hastaya hizmet vermesi bekleniyor.

Fonksiyonel Tıp Nedir?

Fonksiyonel Tıp öncelikle sağlık çözümlerini doğal yoldan uygulayan, tetkik tabanlı bir analiz sistemidir. “Fonksiyonel” kısmın anlamı, bir hastalık sürecinin başlamasından önce organ “Disfonksiyonu” bulmaya ve “Fonksiyon” u geri yüklemeyi amaç edinmesindendir.

Fonksiyonel Tıp Doktoru ve Uygulayıcısı Nedir?

Bir Fonksiyonel Tıp doktoru, spesifik hastalıkların tedavisine odaklanmak yerine normal fizyolojiyi ve normal vücut “Fonksiyonunu” geri kazanılmasını sağlar.  Normal vücut fonksiyonunu geriye dönmesi ile birçok hastalıkta sürecinin ortadan kalktığını görebiliriz. Bir anlamda Fonksiyonel Tıp kendine özgü bir uzmanlık alanıdır. Bu durumda iç hastalıkları veya geriatrik tıp, çocuk sağlığı ve hastalıkları ya da onkoloji hekimi gibi birçok uzmanlık hekimi Fonksiyonel Tıp uygulayan bir hekim de olabilir. Hemşirelik, kayropraktik, akupunktur veya naturopati uygulayan ve bunun yanı sıra Fonksiyonel Tıp yaklaşımını uygulayan bir diyetisyen, bir hemşire bir fitoterapist, bir akupunktur uzmanı veya naturopatınız olabilir. Sadece Fonksiyonel Tıp uygulayan hekimler de vardır. Birçok uzmanlık dalının orijinal eğitimleri ne olursa olsun Fonksiyonel Tıp modeliyle birleştirilebilir.

Fonksiyonel Tıpta Tanı Kriterleri

Fonksiyonel Tıp hekimi, yaşam biçimi bilgilerinizi sorguladıktan sonra tetkiklerinizi değerlendirir ve kişiye özgü olarak beslenme, uyku, egzersiz, sosyal ilişkilerinizi iyileştirilmesi konusunda tavsiyelerde bulunur. Ayrıca vücudunuza zarar vererek hastalık oluşumunu tetikleyecek sigara, alkol ve sağlıksız beslenme durumunuzun düzeltilmesi ister. Birçok kişide Bağırsak Mikrobiyomunun bozulması ve Geçirgen Bağırsak Sendromuna bağlı gıda intoleresansları oldukça sık görülmektedir. Size dokunan gıdalar sonuçta vücudunuzda kronik inflamasyon yapar ve hastalık sürecini tetikler. Bu besinlerin tespit edilip eleminasyon diyetine başlanması gereklidir. Bir de endüstriyel yaşamın getirdiği önemli sorunlardan biri de Kronik Ağır Metal zehirlenmeleridir. Vücudumuzda biriken Civa, Kurşun, Kadmium, Gümüş, Alüminyum gibi metaller hücre fonksiyonlarını bozar ve hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bunların detoksifikasyon süreçleri konusunda Fonksiyonel Tıp çeşitli çözümler sunabilir.

Fonksiyonel Tıp Hekimleri Nasıl Çalışır ?

Öncelikle hastanın şikâyetlerini alır, sonrasında hastalığın geçmişi, kişinin beslenme, uyku, spor, sosyal iletişim gibi yaşam şeklini analiz eder. Dolayısıyla kişinin sağlık sorunlarının altında yatan asıl nedeni oluşturan sebepleri araştırır. Bunları birçok gelişmiş testleri kullanarak yapar. Görüntüleme, kan ve idrar testleri dışında, gıda intoleresansı testi ile bağırdak geçirgenlik durumuna bakar. Spectrophotometric test ile doku içi mineralleri, vitaminleri ve ağır metallerin düzeylerini ölçer. Bağırsak mikrobiyom genom analizi, SNP testi veya genetik testleri de kullanabilir.

Fonksiyonel Tıp Hekimi Nasıl Bulunur?

Maalesef halen günümüzde Fonksiyonel Tıp uzmanlık lisansı veren bir Tıp Fakültesi mevcut değildir. Fonksiyonel Tıp hekimlerin genelde kendilerinin de yaşadığı bir hastalık süreci sonucunda hastalıklarını iyileştirmek için gönüllü olarak bu Fonksiyonel Tıp kurs eğitimlerine başladıkları görülmektedir. Günümüzde , en etkin eğitimi ABD’de Fonksiyonel Tıp Enstitüsü vermektedir. Fakat bu eğitimler gün geçtikçe birçok ülkede yaygınlaşmaya başlamıştır. Ülkemizde genelde hekimler muayenehane şartlarında Fonksiyonel Tıp hizmetini vermektedir. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi bu hizmeti klinik uygulama ve ileri tetkiklerle entegre bir şekilde vermeye başlamıştır.

Fonksiyonel Tıp Farkı Nedir ?

Fonksiyonel Tıp, karmaşık, kronik hastalığın kökenini, önlenmesini ve tedavisini anlamayı içerir. Fonksiyonel tıp yaklaşımının ayırt edici özellikleri şunları içerir: Hasta merkezli bakım: Fonksiyonel tıbbın odağı hasta merkezli bakımdır. Hekim hastayı dinleyerek ve hikayesini öğrenerek hastayı keşif sürecine sokar ve bireyin kendine özgü ihtiyaçlarını karşılayan tedavileri uyarlar. Bütünleştirici, bilime dayalı bir sağlık hizmeti yaklaşımı: Fonksiyonel tıp hekimleri, hastanın geçmişinde, bugünkü metabolizmasında ve yaşam tarzında hastalığa yol açabilecek karmaşık etkenlere bütünleşik olarak bakar. Her hastanın benzersiz genetik yapısı, hem işlevsel (zihin, beden ve ruh) hem de toplam işlevselliği etkileyen dış (fiziksel ve sosyal çevre) faktörlerle birlikte değerlendirilir. En iyi tıbbi uygulamaları uygulama: Fonksiyonel tıp, geleneksel Batı tıbbi uygulamalarını bütünleşik tıp ile entegre ederek, teknolojinin ileri imkanlarını da kullanarak uygular. Bu nedenle Fonksiyonel Tıp tam anlamıyla Alternatif Tıp uygulaması olarak değerlendirilmemelidir. Fonksiyonel Tıp ile İlişkili Hastalıklar Crohn hastalığı, Ülseratif Kolit, Multipl skleroz, Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit Otoimmün hastalıklar. Astım Allerjiler Hipertansiyon Hashimato Troiditi Hipertiroidi Migren Şişmanlık Epilepsi Şeker hastalığı Depresyon ve bipolar bozukluk dahil duygu durum ve anksiyete bozuklukları Fibromiyalji Kronik yorgunluk sendromu Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu Anksiyete bozukluğu Otistik spektrum bozuklukları Kompleks bölgesel ağrı sendromu Siklik kusma sendromu Depresyon Fonksiyonel karın ağrısı İnterstisyel sistit Uykusuzluk (kronik, şiddetli) Huzursuz bağırsak sendromu Panik atak Travmatik stres bozukluğu sonrası Postüral ortostatik taşikardi sendromu Huzursuz bacak sendromu Temporomandibular bozukluk Kulak çınlaması