İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Cemil Akyüz Ortaokulu’nda, öğrencilerin güvenliğini artırmak amacıyla kameralı turnike sistemi kuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ‘güvenli okul projesi’ kapsamında uygulamaya alınan sistemle öğrencilerin okula giriş ve çıkışları kayıt altına alınıyor. Öğrenciler, kendilerine verilen akıllı bileklikleri veya yedek kartları kullanarak turnikelerden geçiyor. Bu sırada çekilen fotoğraflar ve giriş bilgileri, velilerin cep telefonlarındaki uygulamaya anlık olarak iletiliyor.
ÖĞRENCİLERİN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI KAYIT ALTINA ALINIYOR
Cemil Akyüz Ortaokulu Müdürü Yücel Çakır, güvenli okul projesinin geçen yıl ülkede yaşanan olayların ardından Milli Eğitim Bakanlığının talimatları doğrultusunda geliştirildiğini belirtti. Çakır, "Ülkemizde geçen sene yaşanan talihsiz olaylardan sonra, Milli Eğitim Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda ‘güvenli okul projesini' geliştirmek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Proje kapsamında bakanlığımızın talimatları doğrultusunda turnike sistemini hayata geçirdik. Buradaki temel amacımız; okulumuza yapılan tüm giriş-çıkışları, özellikle öğrenci ve veli giriş-çıkışlarını tamamen kontrol ve kayıt altına almaktır. Bu sistemle birlikte öğrencimiz okula girdiği andan itibaren, giriş yaptığı zaman dilimi ve anlık fotoğrafı velisine mesaj olarak iletilmektedir. Çalışan ebeveynler için ve okula toplu taşıma araçlarıyla veya yürüyerek gelen çocuklar açısından veliye anlık bildirim gitmesinin çok önemli bir konfor olduğunu düşünüyorum. Okulumuzda tüm giriş ve çıkışlar kayıt altındadır. Çip bilekliği olmayan kişilerin giriş-çıkış yapması engellenmiştir. Öğle aralarında ise veliler de dahil olmak üzere kesinlikle öğrencilerimizin okul dışına çıkmasına izin verilmemektedir" diye konuştu.

876 ÖĞRENCİ VE VELİLERİ UYGULAMAYI KULLANIYOR
Okulda 876 öğrencinin bulunduğunu ve aynı sayıda velinin uygulamayı kullandığını belirten Çakır, öğrenciler için akıllı bilekliklerin yanı sıra yedek kartlar da hazırlandığını söyledi. Çakır, "Çocuklarımıza bileklik sağladık. Giriş-çıkışlar bu bilekliklerle yapılmaktadır. Aynı zamanda yedek olarak kimlik kartı gibi birer kart da tahsis ettik ve bunları çocuklarımıza ulaştırdık. Velilerimiz uygulamadan son derece memnundur. Anlık geri bildirim almanın kendileri adına çok önemli bir kolaylık ve hizmet olduğunu ifade etmektedirler. Bu süreci velilerimizle iş birliği içerisinde sağlıklı bir şekilde yürütüyoruz" dedi.

KAMERALAR ÖĞRENCİLERİN FOTOĞRAFINI ANLIK ÇEKİYOR
Sistemin işleyişine ilişkin bilgi veren Çakır, öğrencilerin bileklik veya kartlarını turnikeye okuttuklarında giriş saatlerinin kaydedildiğini, arkadaki kameranın çektiği fotoğrafın da velilerin telefonlarına bildirim olarak gönderildiğini anlattı. Öğrencilerin turnikeden geçiş anlarının okul içerisindeki ekrana da yansıtıldığını belirten Çakır, "Öğrencilerimize sunmuş olduğumuz bileklikler ve kartlar yardımıyla buradaki turnikelerden geçiş yapılmaktadır. Öğrencilerimiz turnikeden geçtiği anda, hangi zaman diliminde giriş yaptıkları bilgisi ve arka taraftaki kamerayla çekilen anlık fotoğrafları velilerimizin telefonuna bildirim olarak iletilmektedir. Aynı zamanda çocukların giriş anları ekrana da yansımaktadır. Böylece velilerimiz, çocuklarının hangi zaman diliminde okul içerisine girdiğinden anında bilgi sahibi olmaktadırlar. Bu da onlar açısından son derece kıymetli bir hizmettir" ifadelerini kullandı.




