İnsanlar hayalleri konusunda azimli olursa, işte tam da o zaman gerçek başarıyı yakalayabilirler. Hayalleri konusunda azmeden, bu uğurda İngiltere’ye gidip işi yerinde öğrenen ve İzmir’e gelerek otomotiv sektörünün bir parçası olan jantlarda fark yaratan bir isim: Mustafa BüyükRimfix Jant Onarım Merkezi Kurucusu Mustafa Büyük, normalde rahat yaşamayı seven bir insanken, hayallerinin peşinden gitmek için kolları sıvayıp İngiltere’ye kadar gittiği serüvenini Ege Telgraf’a anlattı.

‘ÖNCE HAYAL ETTİM’

İnsanların canlarını emanet ettiği otomobillerinde hayal ettikleri sihirli dokunuşları yapmanın yanı sıra hem can güvenliğini koruyup hem de maddi açıdan yara almamaları için çalıştıklarını söyleyen Büyük, “Aslında ilk başta bir maceraya atılmak istemiştim. Kenarda biraz sermayem de vardı ve bunun üzerinden bir yatırım yapmak istedim. Yaklaşık 1,5 yıl önce başlayan bir serüven... Aslında her şey biraz hayal kurmakla başlıyor. Sabah kimsenin ‘Bugün bir mobil jant onarım merkezi açmalıyım’ diyerek uyanacağını sanmıyorum. Sektörü araştırdık ve bir açık olduğunu gördük. Bu açığın üstünde giderek böylesi yenileme işlemlerinin çok fazla yapılmadığını ve o yüzden de bu işe bir yerden başlayarak insanlara da öncülük yapma amacıyla hayatımıza böyle bir yön verdik. Sonrasını araştırmalara başladık; bu iş en iyi nerede, nasıl yapılıyor, en iyi makineleri nereden alacağız? Yurtdışında birçok ülkede alanla ilgili gelişmiş teknolojiler var ancak ben araştırmamı yaptığımda en mantıklı olan yerin İngiltere olacağına karar verdim. Kafaya koyduğum şeyi gerçekleştirmek için de gidip İngiltere’de eğitim ve cihaz aldım. Çin’de de benzer şeyler var ama şahsen, orada üretilen makinelere karşıyım. Amerika’da da zaman farkı sorun yaratacaktı... Sabah dükkanımı açtığımda arızam varsa doğrudan İngiltere ile iletişime geçebiliyorum. Önemli olan da zaten sorunlara yerinde, doğru ve en hızlı çözümü üretebilmek” dedi.

ÇİN MALI DEĞİL ‘ORİJİNAL’

“Biz insanlara orijinal ekipmanın daha sağlıklı ve sağlam olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Büyük, “Piyasada hep Çin malı jantlar var. Herhangi bir lastikçiye gittiğinizde de büyük çoğunlukla Çin malı jantlarla karşılaşırsınız. Bu ürünlere karşıyım; hasar yeri başka yer, jantın kırıldığı yer başka… Herkeste artık aynı arabalar var. Gidiyorsunuz 300 bin liraya araba alıyorsunuz. Örneğin, arabanın rengi beyaz, jantları gri… Yurtdışında çok moda olan bir akım var ‘kişiselleştirme’. Arabanın dış yüzeyinde de neresini kişiselleştirebiliriz; jantlar, ayna kapakları… Sonuç olarak arabanın yüz ölçümünde en çok alan kaplayan yerlerden biri jantlar. İşte, bu yüzden en güzel değişimler jantların üzerinden yapılabiliyor. Birçok müşterimiz jantlarıyla arabalarının gövde renginin uyum içinde olmasını istiyor. Arabasının rengi koyu lacivertse jantlarının da bu renkte olmasını istiyor. Eskiden insanlar araçlarına para harcamazdı. Lastik ömrü bittiğinde arabasını satan insanlar tanıyorum. Şimdi öyle bir durum yok. Alım gücü düştüğü için insanların buna yöneldiğini gözlemliyoruz. Bir üst modele geçmek istediğinizde ortaya çok daha yüksek miktarlar çıkıyor. Bunu yapamadıkları için de insanlar en azından elindeki aracı değerlendirmek için fırsat üretiyor ve bu da çok güzel bir durum” ifadelerini kullandı.

‘CAN TAŞIYORSUNUZ!’

Rimfix Mobil Jant Onarım Merkezi’nde bire bir fabrika çıkışlı bir onarım yapabildiklerinin de altını çizen Mustafa Büyük, “CNC jantlarla alakalı olarak sektöre giriş yaptık. Matematikte yapılamayacak olan işlerdi. Sigorta firmalarıyla da görüşme sağladık ve onlardan da bu tarz onarımlar yapılamadığını, görsel olarak da bire bir fabrika jantıyla uyumlu olmadığı için olumsuz rapor verme gibi bir durum yaşandığını öğrendik. Baktığınızda bizim yaptığımız işe ‘hurdacılık’ bile diyenler olabilir. Çünkü bir şeyi alıp yenileyip tekrar hayata kazandırıyoruz. Bir jantınız hasar gördüğünde ve doğrudan bir köşeye atıldığında ciddi anlamda milli servetimiz de zarar görüyor. Orijinal bir Range Rover jantının tanesi 8 bin lira. Normalde herhangi bir hasar aldığında bu jantın atılıp yerine yerişi geliyor ve 8 bin lira artı KDV ödemek zorunda kalıyorlar. İşin içinde biz olunca örneğin aynı jantı 500 liraya fabrika çıkış ayarında tamir ediyoruz. Müşteriler genellikle bize gelip ‘Aynı ücrete Çin malı jant alabiliriz’ diye geliyor. Tamam, alabilirsiniz ama sağlıklı değil. Orijinal olmayan ürünlerde jantlar arasında kilo ve materyal farkı oluyor. Bu araçlarla can taşıyorsunuz; aileniz, çocuğunuz o araca biniyor. Can sağlığına dikkat ediyorsanız jant sağlığına da dikkat etmelisiniz! Nasıl lastiklerinizin ömrü bittiyse kış aylarında yola çıkmayın diye uyarılıyorsa, jantlarda da aynı durum var” diye konuştu.

‘UYKUSUZ KALDIM…’

“Daha önce çok da benzeri olmayan bir sektöre giriş yapmak sizi korkutmadı mı?” sorusunu da yanıtlayan Büyük, şu açıklamaları yaptı: “Burada da işte kendinizi nasıl sübvanse edebildiğiniz önemli. Çünkü olmayan bir şeyin yatırımını yapıyorsunuz ve belirli bir süre kendinizi ayakta tutmanız gerekiyor, en büyük korktuğum olay buydu. Bunun dışında yaptığınız işi insanlara anlatabilmek gerekiyor… Bir şeyler olsun diye uğraşıyorsunuz. İngiltere’ye gidiyorsunuz bir şeyleri öğreniyorsunuz ve sonrasında gelip bunu uygulamaya geçiyorsunuz. Orada öğrenirken elinizin altında olan malzemeleri bazen burada bulamıyorsunuz. Yakınınızda bir öğretici yok. Normalde ustanız başınızdadır ve takıldığınız yerde dönüp sorarsınız, bizde böyle de bir şey yok. Uykusuz kaldığım çok gece oldu…”

NELER YAPABİLİYORLAR?

Rimfix’te şu anda sadece jant ile alakalı hizmetler verdiklerinin altını da çizen Büyük, “Bir alanda uzmanlaşmanın şimdilik en iyisi olacağına karar verdik ve jant konusunda uzmanlaştık. Elimizde imkan var, yapabiliriz ama yapmıyoruz. Burada plastik tampon tamiri de yapabilirim, farklı döşemeler de yapabilirim ama yapmıyorum. Öncelikle jant konusunda belirli bir doygunluğa gelmem gerekiyor. Evet, İzmir’de ‘jant’ dedikleri zaman akıllara Rimfix gelecek. CNC jant onarımlarını yapabiliyoruz, normal jant onarımı, kaynak, torna, lastik giydirme, balans ayarı… Akla ne geliyorsa… Aslında bakarsanız artık insanlar bize ‘jant doktoru’, ‘jant uzmanı’ demeye bile başladı. Başka bir yerde arabasının lastiklerini değiştirip jantları için ‘Ellemeyin, Rimfix’e gideceğim’ diyen müşterilerimiz var. Biz de onlara layık olabilmek için çalışıyoruz. Yaptığımız işin her zaman daha da üstünde işler yapmak için çalışıyoruz. ‘Yeni, daha iyi, daha güzel ne yapabiliriz’in peşindeyiz. Şu anda 4 kişilik bir ekibimiz var. Her biri işinde uzman. Muhasebemiz ağabeyim Levent Büyük’e, boya işlerimiz Rıza Çetin’e, satış ve pazarlamamız ise Harun Tozkoparan’a emanet. Siz hayal edin biz yapalım” dedi. ‘Bugüne kadar sizi en çok şaşırtan istek ne oldu?’ sorusunu da yanıtlayan Büyük, “Bir arkadaşımız yanındaki hanımefendinin başındaki bereyi kesip ‘Jantlarımın bu renk olmasını istiyorum’ demişti. Ancak beni en çok şaşırtan şey, bir müşterimizin uzun süre üzerinde çalıştığımız jantı arabasına takmak yerine evinin duvarına asması olmuştu. Yaptığım işten gurur duyuyor, keyif alıyorum. Daha önce hayal ettiğimiz bir jantı hayata getirdikten sonra kutlama yaptığımız bile oluyor. Çalışma ortamımız güzel, yaptığımız işler de gayet memnun ediyor. Yarın bir gün işimizi daha da geliştirmek, çok daha fazla seçenekle insanların karşısına çıkmayı hayal ediyorum. Jantınıza kendinizin ya da sevdiğiniz bir şeyin resmini bastırabildiğinizi düşünün… Ya da hiç kimsede olmayan şekiller… Güzel olmaz mıydı? Biz şimdiden hayallerimizde tasarlamaya başladık…” ifadelerini kullandı.

‘BABAMIZDAN ÖĞRENDİK…’

Son olarak emin adımlarla ilerlediklerini söyleyen Büyük, “Biz, ‘dürüst esnaflık’ kavramını babamızdan öğrendik. Dürüstlük en önemli şey. Çok şükür, attığım her adımda sevdiklerimiz yanımızda oldu. İşimizi bu noktaya getirmek bizi gerçekten mutlu ediyor. Beğenmediğimiz ürünü asla bu dükkandan çıkarmıyoruz. Babamız bize bunu öğretti… Otomotiv sektörü çok büyük bir alan. Biz de kendi dalımızda belirli bir yere geldik. Herkes bir şeyler yaptığı bu alanda biz de kendi dalımızda sektör lideri olma amacındayız. Girişimcilik yapmak isteyenlere de şunu söyleyebilirim: Unutmayın, her şey önce hayal kurmakla başlıyor” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber