İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sağlıkçılara yönelik uygulanan ücretsiz ulaşım hakkının geçtiğimiz günlerde uzatılmasına yönelik aldığı kararların ardından gözler İzmir'e çevrildi.

‘EK ÖDEME YAPILMADI’

Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol şunları söyledi: "Her şeyden önce pandemi halen devam ediyor. Bunun yanında aşılama da çok hızlı biçimde ilerliyor. Bizim hastanelerimizde, aile sağlığı merkezlerinde, ilçe sağlık müdürlüklerinde çalışan arkadaşlarımız ve evlere giderek yerinde aşılama yapan tüm sağlıkçı arkadaşlarımız gece gündüz demeden çalışarak aşı yapmaya devam ediyor. Sağlık çalışanları ve yer ve zaman sınırı tanımadan alışveriş merkezleri de dahil olmak üzere pandemi ile mücadelede sınır tanımadan mücadele etmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz dönem uygulanan kapanma süreçlerinde acil servisler ve yoğun bakımlarda çalışan arkadaşlarımız çok yoğun bir tempo içerisindeydi. Sürekli olarak Kovid 19'lu hastalarla ilgileniyorlardı. Bir tulum giyip saatlerde bunu çıkarmadan çalışıyorlardı. Gerçekten çok yoğun ve yorgunlardı. Şimdi ise aşı merkezinde çalışan bir sağlık personeli günde 600-700 aşı yapıyor. Mevcut hükümetin bu sağlık emekçilerine ek ödeme yapılmasına yönelik girişimlerde bulunuldu ama bu da yerini bulmadı. Bu konuda bile sağlık çalışanları yalnız kaldı. Sağlıkçıların en az yüzde 50'si ek ödemelerden faydalanamadı. Diğer kamu kurumlarında çalışan memurlar 3 günde bir işe giderken, evlerinden esnek çalışırken, virüsün kol gezdiği aynı günlerde durmadan ve aralıksız görev yapan, izin, emeklilik, tayin, istifa gibi hakları kısıtlanan, günlerce evini ve ailesine hasret kalan sağlıkçılara tüm kamu kurumları elinden geldiğince yardım etmelidir."

‘BU BİR ÇÖZÜM DEĞİL’

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Doğruyol, İstanbul ve Ankara'daki uygulamaların İzmir'e örnek olması gerektiğini hatırlatarak, "Biz 1 Temmuz'a kadar İzmir'deki sağlıkçılara ücretsiz ulaşım fırsatı sunan Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizlere destek verdiği için ne kadar teşekkür etsek azdır. Ancak daha önce yazılmış olan resmi bir yazı var. Bunda uygulamanın 31 Aralık 2021'e kadar süreceği yazmasına karşın, bir kamu kurumu olan belediyenin sehven yanlış yazılmış denilerek geri adım atmasının hiç gereği yoktur. Kaldı ki, İstanbul ve Ankara'da ve Türkiye'nin pek çok yerinde bu ücretsiz ulaşım uygulamalarında süre belediyeler uzatıldı. İzmir bizim için önemli. Türkiye'nin üçüncü büyük ili olan ve çok sayıda sağlıkçının hizmet verdiği İzmir'de de bu ücretsiz ulaşım hakkının daha önce verilen söz doğrultusunda yine 31 Aralık'a kadar uzatılmasında büyük fayda var. Bunu Büyükşehir Belediyesi'nden talep ediyoruz. Ama bu bir çözüm değil. Bununla birlikte ilerleyen süreçte hükümet tarafından kalıcı bir yasal düzenleme yapılarak, sağlıkçılara da tıpkı öğretmenlerde olduğu gibi toplu taşıma araçlarından yüzde 50 indirimli faydalanmalarının da yolu açılmalı. Sağlıkçılar pandemi bittikten sonra da kent içi toplu ulaşımdan indirimli faydalanabilmeli. Pandemi sürecinin yılbaşından sonra devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz. Ama sağlıkçılara yılbaşından sonra da indirim hakkı tanınmalı. Bu konu belediyelerin inisiyatifine bırakılmasın kalıcı hak tanınsın. Bu konunda ilgili bakanlıklara da başvurduk. İzmir'deki sağlıkçılara üvey evlat gibi davranılmasın. Geçmişte İzmir'deki memurların farklı konularda da hep ikinci planda kaldığına şahit olduk. Mesela deprem bölgesi olan Van'da, Adıyaman'da, Erzincan'da sağlıkçılarla birlikte tüm memurlara çeşitli haklar tanındı, maddi yardımlar sağlandı. Ama İzmir'deki depremden sonra burada aynı şeyi göremedik. İstanbul'da sağlıkçıya ulaşım ücretsiz, Ankara'da yine ücretsiz. Peki İzmir'de neden ücretli?" diye sordu. Erman Şentürk / Özel Haber