İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kentin siyasi gündemini sarsan tutuklama kararları üzerine sessizliğini bozdu. Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eski genel sekreter Barış Karcı’nın da aralarında bulunduğu birçok isim hakkında alınan tutuklama kararı sonrası açıklama yapan Tugay, sürece dair kaygılarını dile getirdi.
Sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyuna seslenen Başkan Tugay, adaletin evrensel ilkelerine vurgu yaptı. Hukukun üstünlüğünün herkes için geçerli olması gerektiğini belirten Tugay, "Devletin temel direği olan adalet, siyasi ayrım gözetmeksizin herkes için eşit uygulanmalıdır. Bu ilke zedelenirse, toplumda güven duygusu da zedelenir" dedi.
Tugay, arkadaşlarının uzun süre gözaltında tutulmasının ardından tutuksuz yargılanmak yerine doğrudan cezaevine gönderilmelerini hukukla bağdaştıramadığını ifade etti. "Kaçma şüphesi bulunmayan, sabit ikametgâh sahibi kişilerin tutuklanması, sadece adil yargılanma hakkının ihlali değil, aynı zamanda vicdanları yaralayan bir durumdur" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
“Adaletin siyasallaşmasına asla izin verilmemeli” diyen Tugay, yargının tarafsızlığına gölge düşüren bu tür uygulamaların sadece bireyleri değil, toplumun bütününü etkilediğine dikkat çekti. Tugay, özgürlüklerinden mahrum bırakılan isimlerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini savunarak, hukuki sürecin kamu vicdanına uygun şekilde yürütülmesi çağrısında bulundu.
İzmir’de yaşanan gelişmeler, sadece yerel düzeyde değil, ülke genelinde de dikkatle izleniyor. Tutuklamalar ve sonrasındaki tepkiler, adalet sistemine olan güvenin sorgulandığı yeni bir dönemin kapısını aralıyor.