Sohbetlerin vazgeçilmezi, sendromların ilacı, en güzel ritüellerin baş tacı kahveden kötü haberler var: Brezilya’da yaşanan iklim değişiminden dolayı kahveye zam geliyor. Türk kültüründe büyük öneme sahip ‘kahve kültürü’için adeta zor günler başlıyor. Son aylarda kahveye gelen zamlar devam ederken, bir anda üreticiden kaynaklı neredeyse iki katına gelen zam oranı adeta şok etkisi yarattı. Sosyal medyada gündem olan kahve zammı , vatandaşı üzdü. Kahve zammının olumsuz etkileri olduğunu dile getiren İzmir Kuru Kahveciler, Kuru Yemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen,“İklim değişiminden kaynaklı zam mevcut. Fakat kültürümüzde kahve vazgeçilmez bir yere sahip. Bu zamlar hem esnafı, hem vatandaşı çok üzüyor” derken, nesiler boyu kahve işi yaptıklarını aktaran Mehmet Gönen de, “Etiyopya kahvesi Türk kahvesine uygun değil. Brezilya’da ise durum belli. İklim değişiminin etkilerini kahve bardağımızda dahi görüyoruz”ifadelerini kullandı.

‘DEVAMI GELECEK’

Zamların büyük oranda olumsuzluk yarattığını belirten İzmir’in eski kahvecilerinden Mehmet Gönen, “Brezilya’da kış olması gerekirken, yaz mevsimi var. Üretimi etkileyen neden aslen iklim değişikliği. Bu fiyatlar artmaya devam edebilir. Diğer yandan Etiyopya var ihracat yapan, fakat bizim için çok olumlu etki yaratmıyor. Örneğin Türk kahvesine uygun bir üretimleri yok. Zamdan geri dönülmez. Beş liraya içilen kahve , on lira oldu bile. Daha da zam geleceğini tahmin ediyoruz. Vay bizim kahve tiryakilerine… Türkiye için fazlasıyla önemli kahve. Hayat şartları değişti. Diğer yandan pandemi var, tek içeceğimiz,biricik keyfimiz kahvemizdi. Bu zamları piyasa yapmıyor. Geliş yerinden dolayı fiyat artışı söz konusu. Son üç aydır bir artış vardı zaten. Kız isterken çay mı soracağız. Türk kahvesi özellikle önemli. Artık kahve içelim denmiyor, çay içer misiniz deniyor” dedi.

'TAKLİTE DİKKAT'

Kahve fiyatının zirveye çıkmasına sektör temsilcileri olarak üzüldüklerini belirten İzmirli kahve firması sahibi İlyas Gönen de," Dünya kahve sektörü şu an itibariyle Brezilya'da olan don ve iklim değişikliklerinden dolayı etkilenmiş durumda. Bakıyorsunuz kahve fiyatında iki katı bir artış var. Bu artışa kuru kahveciler özellikle üzmüş durumda. Biz de kahve yetişmiyor. Kültürümüzde büyük önemi var kahvenin. Bizler Türk kahvesi kültürünü hayatımızda ilk sıraya yerleştirmiş durumdayız. Bu durumdan sonra kahveyi gerektiği kalitede olmadan satanlar türedi. Bu durumdan rahatsızız” ifadelerini kullandı.

‘ENFLASYON’

Konuyla ilgili gıda enflasyonunu işaret ederek ‘Hayatımızın her alanına etki ediyor’ açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak ise, “Yükselen döviz fiyatları ve gıda enflasyonundaki artış vatandaşın alım gücünü azaltıyor. Bu durum vatandaşın gıda alışverişinde öncelikli olarak fiyat kriterini baz almasına neden oluyor. İnsanlar hangi ürün, nerede ucuzsa oraya yönelmesi neden oluyor. Neredeyse hammadde fiyatına satılan ve merdiven altı veya kayıt dışı şekilde uygun olmayan koşullarda üretilen gıda maddeleri, ikincisi ise taklit ve tağşiş. Bu anlamda kahvede artık bu listede yer alıyor. Fakat unutulmamalı ki her iki durumda halk sağlığı açısından risk oluşturuyor , olumsuz etkiler yartıyor” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber